Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

ΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ 4-11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

0
0

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μετά από  πρόσκληση του Προέδρου της Εσθονίας Τ-Η. Ιlves ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, από 4 έως 11 Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η Εθιμοτυπία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πατριάρχης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Εσθονία, θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας Τ-Η.Ilves, τον Πρωθυπουργό Αndrus Ansip, την Πρόεδρο της Βουλής  Enne Ergma και τον Υπουργό Εξωτερικών Urmas Paet.  Τέλος, ο Πατριάρχης θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο του Τάλλιν Edgar Savisaar και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εσθονός Πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Φανάριτον Απρίλιο του 2010 και είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί τη χώρα του, γεγονός που τώρα υλοποιείται. Το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδώ
Η επίσκεψη του Πατριάρχουέχει, φυσικά, και ιδιαίτερη εκκλησιαστική σημασία, αφού συμπίπτει με τον εορτασμό της 90ης επετείου από την χορήγηση, το 1923, καθεστώτος Εκκλησιαστικής Αυτονομίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Εκκλησία της Εσθονίας. 
Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου αυτής  ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα έχει  πυκνό πρόγραμμα ποιμαντικών συναντήσεων με τους κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας και της οικογένειές τους καθώς και τα μέλη των ορθοδόξων ενοριών, προσωπικότητες της χώρας και το εν γένει ποίμνιο. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της συνοδείας του, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών που είναι διαπιστευμένοι στο Τάλλιν, οι ορθόδοξοι βουλευτές  του Εσθονικού Κοινοβουλίου και διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Ο Πατριάρχης, επίσης, θα παραστεί και σε συναυλίες που διοργανώνονται προς τιμήν του, με τη συμμετοχή χορωδιών, ορχηστρών και άλλων μουσικών συνόλων. 
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στο Pärnu, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και θα χειροτονήσει εις πρεσβύτερο τον ιεροδιάκονο Χριστόφορο Parts, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και θα απονείμει το οφφίκιον του Άρχοντος στον ViljoVetik, διακεκριμένο μέλος της επισκοπής Pärnu και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας. Επίσηςθα τιμήσει με το οφφίκιον του Αρχοντος  και τον διεθνούς φήμης εσθονό μουσικοσυνθέτη Arvo Pärt. 
Ο Arvo Pärt είχε επισκεφθεί το Φανάρι και τον Πατριάρχη τον Ιούνιο του 2010, οπότε και παίχτηκε έργο του στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως. Τη συναυλία παρακολούθησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως και οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Εσθονίας.
Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ στο Φως Φαναρίουεδώκιεδώ.


Ο Πατριάρχης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, θα μεταβεί στην νήσο Saaremaa, όπου θα χοροστατήσει στον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Kuressaare και θα επισκεφθεί και την γυναικεία Σκήτη του Αγίου Ιωάννου όπου και θα χοροστατήσει στην Δοξολογία. Θα επισκεφθεί, επίσης, το ορθόδοξο ποίμνιο της νήσου Kihnu, όπου θα τελέσει πέντε βαπτίσεις. Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το σχολείο της νήσου και θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων ναυτικών της νήσου αυτής. Μετά θα μεταβεί στην πόλη Haapsalu όπου θα επισκεφθεί την ενορία της Αγίας Μαγδαληνής και τους ασθενείς στο Ιατρικό Κέντρο Αποκαταστάσεως. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχηςολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Εσθονία θα αναχωρήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου για ποιμαντική επίσκεψη στην Φινλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, ενώ το 2003 βρέθηκε στην πρωτεύουσα Τάλλιν στο πλαίσιο του εν πλω Οικολογικού Συμποσίου που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κατάσταση των υδάτων της Βαλτικής.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη Εκκλησία τον Ιούλιο του 1923, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Εσθονία προσηρτήθη εκκλησιαστικώς στο Πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1996, τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας, το Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την Εσθονική Εκκλησία, ορίζοντας τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φιλανδίας Ιωάννη (εκοιμήθη ως Γέρων Νικαίας το 2010). Στις 9 Μαρτίου 1999 Κληρικολαϊκή Συνέλευση πρότεινε ως νέο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίαςτον τότε Επίσκοπο Ναζιανζού Στέφανο (Χαραλαμπίδη). Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αποδέχτηκε την απόφαση της Κληρικολαϊκής Συνόδου και προχώρησε στην ενθρόνισή του, στις 21 Μαρτίου.
Σήμερα η Εκκλησία της Εσθονίας έχει και δύο επισκόπους: τους Θεοφιλεστάτους Tartu Ηλία και Parnu και Saare Αλέξανδρο. 
Σχετική ανάρτηση:

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264