Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

0
0
Φως Φαναρίου

Με λαμπρότητα, η πόλη των Σερρών υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Σήμερα το απόγευμα, ο Πατριάρχης κατέφθασε στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. Κώστας Αντωνιάδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι στρατιωτικές αρχές και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι μεταφέρει την ευλογία «της Μητρός Εκκλησίας όλων μας, της Κωνσταντινουπόλεως» στους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι ημέρες που θ’ ακολουθήσουν θα είναι ευχάριστες, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είμαστε μια μεγάλη οικογένεια όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι κάτω από τη σκέπη, τη στέγη και της ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου».Να σημειωθεί πως στην ολιγόλεπτη συνάντηση ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την δήμαρχο Καβάλας, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη στήριξη του στο αίτημα της επίσημης υποψηφιότητας της Ελλάδας προς την UNESCO για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάςτου διεθνούς οργανισμού.
Στη συνέχεια στην Πεντάπολη, τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, στα όρια της Μητροπόλεως. 
Ακολούθως, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, ο Πατριάρχης έφτασε στην πόλη των Σερρών, από την πλατεία Κρονίου και περπάτησε την οδό Μεραρχίας, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πιστοί, ο στρατός και τμήματα των σχολείων της πόλης, καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων. Συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θεολόγο, τον δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη και την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Παναγιότατος έφτασε στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, παρουσία εκπροσώπων του κλήρου, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και εκατοντάδων Σερραίων που περίμεναν από νωρίς το απόγευμα, συγκεντρωμένοι.

Στην ομιλία του προς τον Πατριάρχη, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: 
«Σας ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεστε κοντά μας, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του οσιομάρτυρα Αγίου Νικήτα του Νέου. 
Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, με τα πιο γνήσια και αυθόρμητα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνης και σεβασμού, που οι Σερραίοι δημότες, εκδηλώνουν σε κάθε τους επίσκεψη στην έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης, ως τακτικοί προσκυνητές και πιστοί φίλοι του Πατριαρχείου μας, στο οποίο παρέχουμε με τον τρόπο μας κάθε δυνατή υποστήριξη αλλά και αντλούμε από αυτό ευλογία και πίστη. 
Γνωρίζουμε και από προηγούμενες επισκέψεις Σας στις Σέρρες το ενδιαφέρον Σας για τη μεθοριακή περιοχή μας καθώς και για τη Μακεδονία και τον Ελληνισμό. Μια μεθοριακή μαρτυρική πόλη και ένας τόπος προμαχώνας μεγάλων αγώνων και θυσιών, με πανάρχαιο, ένδοξο και ευλογημένο ιστορικό παρελθόν. Παρελθόν, του οποίου μεγάλο μέρος είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη λαμπρή χριστιανική μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής περιόδου, συνάφεια που επιβεβαιώνεται από πλήθος σερραϊκών μαρτυριών και διασωθέντων μνημείων. Από την άλλη, μια πόλη και ένας τόπος εύφορος και προικισμένος από τη φύση, με πλούσια παραγωγή, δημιουργία και ευημερία.

Από τη μελέτη της θαυμαστής μακρόχρονης πορείας Σας, επιτρέψτε μου να σταχυολογήσω, στο σύντομο καλωσόρισμά μου, ορισμένα μόνο βιογραφικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ακτινοβολία της προσωπικότητά Σας και να σκιαγραφήσω το πολυσήμαντο έργο σας. 
Από τη γενέτειρα σας, το ταπεινό Αιγαιοπελαγίτικο «νησί του μικρού ουρανού», την Ελληνική Ίμβρο, που μοίρα το θέλησε να τελεί υπό την κατοχή μιας άλλης χώρας, αναδειχθήκατε στην κορυφαία έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης. Πρόνοια Θεού, ήταν να σταδιοδρομήσετε στην ιεροσύνη για 50 και πλέον χρόνια, τα δε μισά από αυτά ως ένας εξαιρετικά φωτισμένος, χαρισματικός θρησκευτικός Οικουμενικός ηγέτης, εκφραστής και θεματοφύλακας της Χριστιανοσύνης. 
Αποτελείτε για όλη την οικουμένη, αναμφισβήτητη προσωπικότητα με «ενοποιητική παρουσία». Ένας θρησκευτικός ηγέτης «καθολικής αποδοχής» και αναγνώρισης, ένα σύμβολο ειρήνης μέσα στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο. Είστε μια προικισμένη και χαρισματική προσωπικότητα, που εκπέμπει με την αφοπλιστική απλότητά της μια ανθρωπιά, μια ευγένεια, μια αρχοντιά, που μαγνητίζει και συγκινεί. Τη λαμπρή προσωπικότητά Σας, κοσμούν επίσης μια διευρυμένη Παιδεία και ένα μεγάλο εύρος σπουδών σε πολλά και αξιόλογα Πανεπιστήμια της Ευρώπης». 


Μεταξύ των χαρακτηριστικών του έργου του Οικουμενικού Πατριάρχη, από τον δήμαρχο τονίσθηκαν: - Η ακούραστη μέριμνά Σας για την ενότητα, συνεργασία και συμπόρευση μεταξύ όλων των Ορθόδοξων Χριστιανικών Εκκλησιών. η ανασύσταση ορθόδοξων κοινοτήτων και η επαναλειτουργία εκκλησιών μας, μέσα στη τουρκική επικράτεια και η μέριμνά Σας για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 
- Η συνεργασία της Ορθοδοξίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,ώστε να προσεγγισθεί από κοινού η Αλήθεια της μιας και μόνης Χριστιανικής πίστεως σ΄ Ανατολή και Δύση. 
- Ο διαθρησκειακός διάλογοςκυρίως με τα μονοθεϊστικά θρησκεύματα όπως είναι το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός, χωρίς όμως παραχωρήσεις των ανθρωπιστικών αξιών. 
- Η προώθηση σε όλον τον κόσμο, των βασικών ηθικών αξιών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, πολιτεύματος και φυλής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «άριστες σχέσεις, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Εκκλησίας. Είμαστε συστρατευμένοι, σε αγαστή συνεργασία με τον φωτισμένο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο καθώς και με ολόκληρο τον τοπικό κλήρο. Αγωνιούμε και πράττουμε κάθε τι δυνατό για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης. Μιας κρίσης, την οποία Εσείς χαρακτηρίσατε πως «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και μετά οικονομική». Συμφωνούμε Παναγιότατε».
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η πατρίδα σήμερα απαιτεί να θυσιάσουμε τα πάθη μας τα οποία βλάπτουν και ατιμάζουν εμάς και αυτήν. Απαιτεί ευθύτητα, εντιμότητα και Δικαιοσύνη. Απαιτεί να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι και το ελάχιστο των συμφερόντων της πατρίδας εξαγοράσθηκε με μεγάλες θυσίες. Προπάντων, η πατρίδα απαιτεί σταθερή και ακράδαντη εμμονή στην Αγία Ορθόδοξη πίστη των πατέρων μας, η οποία έσωσε στο παρελθόν το γένος μας και θα το σώσει και σήμερα. Χωρίς την πίστη στον Θεό, δεν υπάρχει σωτηρία». 
Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον ιερό ναό Παμεγίστων Ταξιαρχών για την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας επί τη αφίξει Του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδεύεται, στην επίσκεψή του αυτή στις Σέρρες,από τον Μητροπολίτη Γορτύνης Μακάριο, τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίο, τον Μέγα Αρχιδιάκονο Ανδρέα και τον Διάκονο της σειράς Γρηγόριο.
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

Latest Images

Trending Articles

Latest Images