Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών
"Καλωσήλθατε! Σας καλωσορίζουμε με αγάπη και με πολλή τιμή στην έδρα της Μητρός Εκκλησίας". 
Με αυτά τα λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςκαλωσόρισε στο Φανάρι τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. 
Ο Υπουργός και η συνοδεία του επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε: "Αισθανόμεθα ότι έχουμε αλληλέγγυα την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές μας, είναι μεγάλη ενίσχυση και ενθάρρυνση για εμάς." 


Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε στον Πατριάρχη την πρωτοβουλία της Ελλάδος για τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, και ο Πατριάρχης είπε στον Υπουργό: "Εκφράζω ολόθυμη υποστήριξή μου σε ελληνική πρωτοβουλία για Διάσκεψη για την προστασία των Χριστιανών Μ. Ανατολής στην οποία προσεκλήθην».
Από την πλευρά τουο Υπουργός Εξωτερικώνείπε για την επίσκεψή του στο Φανάρι: 
"Η σύγχρονη εξωτερική πολιτική συναντάει την πνευματικότητα των αιώνων που εκφράζεται από το Πατριαρχείο και από τον Παναγιώτατο. Yποστηρίζουμε τον σπουδαίο ανθρωπιστικό και οικουμενικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου". Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικώνοι κοινές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Υπουργού προς τα ΜΜΕ έχουν ως εξής: 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στη σημερινή μας συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη εξήραμε, πριν από οτιδήποτε άλλο, τον σπουδαίο ρόλο της πνευματικότητας και του ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εκφράσουμε στον Παναγιώτατο την υποστήριξή μας στην προετοιμασία που κάνει για την Οικουμενική Σύνοδο του χρόνου,να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη στήριξή μας στον διάλογο ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και ανάμεσα στα διαφορετικά θρησκεύματα που προωθεί με τόλμη, σύνεση και σοφία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μας έδωσε τη στήριξή του στη μεγάλη συνάντηση που κάνουμε τον Σεπτέμβρη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, όπου ορισμένοι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με βαρβαρότητα. Μιλήσαμε, επίσης, για όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της ιστορίας, της παρουσίας και του μέλλοντος της Εκκλησίας και για την υποστήριξη που δίνει ο Ελληνισμός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ:Εγώ είπα λίγα λόγια μέσα στο γραφείο, υποδεχόμενος τον εξοχότατο κ. Υπουργό, αλλά, αν θα έπρεπε να πω λίγα τινά εκ των υστέρων μετά τη συνάντηση και τη συνομιλία μας, θα ήταν λόγια ικανοποιήσεως μεγάλης και θερμών ευχαριστιών στον κ. Υπουργό για την ολόθυμη συμπαράσταση του ιδίου προσωπικώς, αλλά και της κυβερνήσεως, στην οποία συμμετέχει από αυτό το σπουδαίο Υπουργείο προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς τις διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητές του, οι οποίες, σε τελική ανάλυση, είναι και συμβολή εις την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, δια των διαθρησκειακών διαλόγων, δια των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος, δι’ όλων των πρωτοβουλιών, όπως είναι και η σύγκλησις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα εκφράσει προς τα έξω την ενότητα της Ορθοδοξίας. 
Δι’ όλων αυτών, επαναλαμβάνω, στέλνουμε το μήνυμα του Χριστού σε όλο τον κόσμο και συμβάλλουμε και στην επικράτηση της ειρήνης. Το να αισθανόμεθα ότι έχουμε αλληλέγγυα την ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις προσπάθειές μας, είναι μεγάλη ενίσχυση και ενθάρρυνση για εμάς.
Ειδικότερα ως προς τη σύνοδο που ετοιμάζει ο κ. Υπουργός για το προσεχές φθινόπωρο στην Αθήνα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, όπου αυτοί διώκονται, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλαχού, εκφράζω την ολόθυμη υποστήριξή μου και τις ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση του κ. Υπουργού να συμμετάσχω και εγώ εκ μέρους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. 
Εύχομαι και ευχόμεθα όλοι από τη Μητέρα Εκκλησία να ευοδωθούν οι συναντήσεις του κ. Υπουργού στην Τουρκία αυτές τις μέρες, μέχρι και της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, και να επιστρέψει ικανοποιημένος από όλες τις επαφές του εις τας Αθήνας, από όπου να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του από το Υπουργείο Εξωτερικών που του ανέθεσε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ  
Ὁ Ἐξοχ. κ. Νικόλαος Κοτζιᾶς, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, εἰς τά Πατριαρχεῖα. 
Τήν Δευτέραν, 11ην Μαΐου, ὁ Ἐξοχ. κ. Νικόλαος Κοτζιᾶς, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, εὑρισκόμενος εἰς Τουρκίαν ἐπ᾿ εὐκαιρίᾳ τῆς συγκαλουμένης Συνόδου Κορυφῆς Ὑπουργῶν Ἐξωτερικῶν Χωρῶν τοῦ ΝΑΤΟ, ἐπεσκέφθη τά Πατριαρχεῖα, τό πρῶτον ἀπό τῆς ἀναλήψεως τῶν καθηκόντων του, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Δημητρίου Παρασκευοπούλου, Γεν. Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου, Ἐξοχ. κ. Κυριακοῦ Λουκάκη, Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, Ἐντιμ. κ. Εὐαγγέλου Σέκερη, Γεν. Προξένου ἐνταῦθα, καί ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ, καί ἔσχε συνάντησιν μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.Κατ᾿ αὐτήν παρέστησαν παρά τῷ Πατριάρχῃ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, Διευθυντής τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. 
Ὁ Παναγιώτατος καί ὁ Ἐξοχ. κ. Ὑπουργός προέβησαν εἰς δηλώσεις πρός τούς ἐκπροσώπους τῶν Μέσων Γενικῆς Ἐνημερώσεως ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου. 
Τῷ κ. Ὑπουργῷ ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Πρωτοκόλλου τιμαί.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images