Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΦΩΣ"

$
0
0

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες ενός ακόμη σημαντικού Διεθνoύς Συνεδρίου με θέμα «Νέοι Ορίζοντες στη Φυσική» (ICNFP2015), στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung, Dramstad της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μία ενδιαφέρουσα Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «Πνευματικότητα-Επιστήμη και Φως». Η επιστημονική αυτή Ημερίδα είχε ως στόχο τη διερεύνηση της έννοιας του Φωτός, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την Επιστήμη και τις Θρησκείες στα πλαίσια του Παγκοσμίου Έτους Φωτός (International Year of Light and Light-based Technologies), που έχει αποφασισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την 68η ολομέλεια της 20ης Δεκεμβρίου 2013 (IYL 2015). 
Ο Δρ Κων. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ,καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τους πολλούς επισκέπτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, έκανε μία εισαγωγική ομιλία, δίδοντας έμφαση στην τελευταία επίσκεψη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN)και τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στη Θεολογία και την Επιστήμη που διεξάγεται στην ΟΑΚ. Επίσης, τόνισε ότι η προσοχή των ερευνητών του CERN για την εξακρίβωση της αλήθειας αποτελεί την έκφραση της προσπάθειας για αντικειμενική ανίχνευσή της. Βεβαίως, από τον κανόνα αυτόν ξεφεύγουν όσοι Φυσικοί έχουν την αλαζονεία να νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα. Από την πλευρά της Θεολογίας μία ανάλογη προσοχή θα έπρεπε να κυριαρχήσει, ώστε οι τοποθετήσεις και οι διακηρύξεις να διέπονται όχι από αλαζονικό πνεύμα εν ονόματι της αλήθειας, αλλά από ταπεινή χριστιανική αγάπη προς τις διερευνήσεις και εμβαθύνσεις στην αλήθεια περί Θεού, κόσμου και ανθρώπου.


Ομιλητές στην παραπάνω συνάντηση ήταν ο Καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής (CERN, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), με θέμα: “Φως στο σκοτεινό σύμπαν: σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια”. Ο ομιλητής ανέπτυξε την έννοια της αλήθειας και τα όριά της, καθώς και τη σημασία του διαλόγου ως βασικό στοιχείο οικοδομής, αξιολόγησης και σωστού προσανατολισμού για την Επιστήμη. 
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Georg Wolschin (Πανεπιστήμιο της Χαϊδεμβέργης, Γερμανία), με θέμα: “Φως στη Ζωή και την Επιστήμη”. Ο Καθηγητής ανέπτυξε τη σημασία του φωτός στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας μας, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική διάσταση και την επίδρασή του στην Τεχνολογία, τη Βιολογία, τη Γεωλογία και την Αστροφυσική.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Walaa Eshraim (Πανεπιστήμιο της Φρακφούρτης, Γερμανία) ανέπτυξε το θέμα: “Διαφορετικές Θρησκείες για το Φως”, μία παρουσίαση της Βίβλου και του Κορανίου σε θέματα που αφορούν την επιστήμη, την κοινωνία, την έννοια της αγάπης και των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. 
Τέλος, εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του Γεώργιου Γούναρη, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π. Θεσσαλονίκης, με θέμα: “Φως στην Επιστήμη και την Ορθοδοξία”. Ο ομιλητής έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στα πρώτα Κεφάλαια της Γένεσης (κυρίως σε ό,τι αφορά το Φως), ενώ έμφαση έδωσε στην έννοια του φωτός στην ορθόδοξη παράδοσημέσα από θεολογικά κείμενα του Συμεών του Νέου Θεολόγου (949-1022), του Γρηγορίου Παλαμά (1296-1359) και του π. Σωφρονίου στο Έσσεξ (1896-1993). 


Το Συνέδριο συγκέντρωσε πάνω από 250 διακεκριμένους επιστήμονες από Ευρώπη, Αμερική αλλά και Αυστραλία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά.Είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο μέρος τον συνέδρων ήταν ερευνητές από το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο του CERN, οι οποίοι παρουσίασαν τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις της Σωματιδιακής Φυσικής, της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Φυσικής των αδρονίων και των βαρέων ιόντων.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Trending Articles