Μαρία Χατζηαποστόλου
Θεολόγος-Επιστημονική Συνεργάτιδα ΟΑΚ
Στο πνεύμα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη για τις συλλογικές προσπάθειες, προχώρησε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με την Τράπεζα Χανίων και την ΕΤΑΝΑΠ, στην ίδρυση της πρώτης Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια (ΑΕ) στην Κρήτη. Στο παρόν Δελτίο Τύπου ανακοινώνεται πως, «η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης για την Κρητική Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια (ΑΕ), θα γίνει την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στις 17:00 και την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 στην Κάνδανο (πρώην Δημαρχείο) στις 11:00». Επίσης, τονίζεται ιδιαίτερα πως, «η παρουσία αυτής της νέας δράσης στην Κρήτη θα δώσει μία διαφορετική προσέγγιση στον όλο προβληματισμό για τις ΑΠΕ και θα οριοθετήσει κάθε κακόβουλη και ωφελιμιστική ενέργεια ξένων συμφερόντων στη Μεγαλόνησο». Γίνεται, λοιπόν, έκκληση προς το «κοινόν των Κρητών» ώστε, να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης και τα οφέλη από τις ήπιες μορφές ενέργειας, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Δρ. Κων/νος Ζορμπάς |
Στην ίδια προοπτική, η Εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, με θέμα: «“Συνεταιρίζεσθαι” εν Ελλάδι: Αγωγή προς ενότητα και συνεργασία», που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Συμπόσιο σεβασμού, μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο,με τίτλο: «Ορθοδοξία και Οικονομία», που έλαβε χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και εστέφθη υπό πλήρη επιτυχία, υπήρξε προπομπός της παρούσης πρωτοβουλίας. Κατά τον Δρ Ζορμπά –ο οποίος στην εν λόγω ομιλία του ανέλυσε την πολυποίκιλη δραστηριότητα του μακαριστού Ιεράρχου κατά τη θητεία του στη Δυτική Γερμανία κι’ έκανε εκτενή αναφορά στην ίδρυση εκ μέρους του διαφόρων Ενώσεων και Ινστιτούτων με σκοπό τη ψυχική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων μεταναστών– ο μακαριστός Ιεράρχης γνώριζε και βίωνε από κοντά τα προβλήματα των ανθρώπων της ιδιαίτερης πατρίδας του. Και τούτη η βαθύτατη γνώση και βίωση γέννησε το υπέροχο κοινωνικό του όραμα, όπως στην περίπτωση της σύλληψης της ιδέας, μα και της πραγμάτωσης της ΑΝΕΚ.
Η κρίση της εποχής του αποτέλεσε πρόκληση-πρόσκληση για τον μακαριστό Ιεράρχη ο οποίος αντιμετωπίζοντας τα αίτια που την προκαλούν, μέσα από τη δημιουργία οικονομικών σχεδίων “έχτισε” στην κυριολεξία ολάκερη την Κρήτη. Κατά τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ κ. Ζορμπά, το μεγαλείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ενέπνευσε –μέσα από την ατμόσφαιρα της ευχαριστιακής θεολογίας– τον αείμνηστο Ειρηναίο και συνάντησε στο πρόσωπο του σεπτού Ιεράρχη την αρτιότερη έκφρασή του. Γιατί, ο μακαριστός Ειρηναίος δίδαξε με τη στάση ζωής του, μιας ζωής χάριτος και υπερβάσεως του εγώ, μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της νοοτροπίας μας και την ενεργοποίηση της συμμετοχής του λαϊκού στοιχείου στην Εκκλησία.
Ο Ιεράρχης αγωνιστής, που κατά τον Δρ Ζορμπά, «πατούσε στη γη! Μπαίνει στην καρδιά της Ιστορίας, μπήκε στην καρδιά της ανθρωπότητας, μπήκε στην καρδιά των Κρητικών… Κυρίως όχι για μία Ιστορία που καταγράφτηκε και θα μελετηθεί από τους ιστορικούς, αλλά κυρίως για όσα θα απομείνουν από τα ιστορικά γεγονότα!». Γιατί είναι εκείνος που, «πίστευε στην Ευρώπη, αλλά και στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ιδιαιτέρως του χριστιανού πολίτη». Έτσι, «οι εξελίξεις αυτές, ανταποκρίνονται και στην ιστορική αποστολή του Ιδρύματος και στον προβληματισμό του, όπως αυτός εκφράστηκε και από το μήνυμα του Παναγιωτάτου, στον 21ο αιώνα. Και αυτό διότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ανάγκη για μία ηθική, επιστημονική και πολιτιστική προσέγγιση που είναι αναγκαία και για την ανάκαμψη της Χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη».
Μαρία Χατζηαποστόλου |
Το ανθρωπολογικό μοντέλο που εισήγαγε στην Οικονομία ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο,τον οποίο θεωρεί εικόνα Θεού και τον αντιμετωπίζει ανάλογα, βάζοντας στην άκρη την απληστία και το κέρδος. Γιατί το μοναδικά αληθινό κέρδος, είναι η πρόοδος του ίδιου του ανθρώπου και η προάσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς του. Με βάση αυτό το συλλογισμό αρθρογραφεί στο Περιοδικό «Gemeinde Heute», με τίτλο: «Fuer eine gemeinsame Zukunft» («Για ένα κοινό μέλλον») γράφοντας πως, «ο άνθρωπος πρέπει να μείνει πραγματικός άνθρωπος και όχι ως εργατική δύναμη, που σημαίνει η οικονομία πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου, και όχι ο άνθρωπος στην υπηρεσία της οικονομίας». Έτσι, «το καλύτερο λοιπόν θα ήταν να μαζευτούνε και να ενωθούμε όλες αυτές οι μικροοικονομίες, να αποτελέσουν ένα μεγάλο συνεταιρικό κεφάλαιο και να επενδυθούνε σ’ ένα παραγωγικό έργο, σ’ ένα Βιομηχανικό, Αγροτικό ή Τουριστικό έργον, στον τόπο της καταγωγής μας». Γι’ αυτό και στο άρθρο του «Οι Κρήτες δια το μέλλον της Κρήτης…» τονίζει ότι «και μεις (οι Κρήτες) πιστεύουμε ότι, όπως ή Κρήτη έχει ένδοξο παρελθόν, το ίδιο μπορεί να έχη και ένα ένδοξο μέλλον, αλλά πιστεύομεν συγχρόνως ότι, οι άνθρωποι είναι εκείνοι, που δημιουργούν το μεγαλείον του τόπου των ή τέλος πάντων ευθύνονται για την πρόοδο ή την παρακμή του» .
Η κρίση των καιρών μας έχει περιτύλιγμα οικονομικό. Όμως, στη βαθύτερη ουσία της είναι μία κρίση πνευματική. Κρίση ήθους και αξιών ταλανίζει την πατρίδα μας και μια γενιά αναζητά πρότυπα ζωής. Ζωής αληθινής, όχι υποζωής ή υποψίας ζωής. Ακριβώς, γι’ αυτό τον λόγο το σεπτό πρόσωπο του Ειρηναίου μπορεί ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δύναμη δημιουργίας ακόμη και σήμερα, μέσα από τη ζώσα Εκκλησία και στο πρόσωπο όλων των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης. Μια ήρεμη δύναμη που θα μας βοηθήσει να συναντήσουμε και πάλι το αληθινό μας πρόσωπο και να εξορίσουμε για πάντα τον κακό μας εαυτό. Επειδή, όπως πολύ εύστοχα τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ζορμπάς, «ο μακαριστός Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος δεν υπήρξε ποτέ ούτε οικονομολόγος, ούτε μηχανολόγος… Γνώριζε όμως τον λόγο του Θεού και γι’ αυτό οικονομούσε πάντοτε τα πράγματα προς το καλό της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό και πίστευε βαθειά μέσα του ότι το “συνεταιρίζεσθαι” δεν είναι απλώς μία εμπορική, ωφελιμιστική πράξη, αλλά βοηθά κυρίως στην ενότητα (την κοινωνική συνοχή) και τη δημιουργικότητα ενός λαού». Κι’ αυτό επειδή, «οι ηγέτες προπορεύονται και οδηγούν, ο Ειρηναίος δεν λέει το καλό, αλλά το πράττει. Για αυτό και είναι ταγός, ηγέτης, φάρος πνευματικότητας και στοχασμού, αποκούμπι ολόκληρης της Κρήτης».Γιατί, «ηγέτες δεν είναι μόνο οι πολιτικοί. Μπορεί να είναι και όλοι εκείνοι οι αγαθοί, οι άνθρωποι του Θεού, οι οποίοι οδηγούν τους λαούς που τους ακολουθούν σε επιτυχίες, σε νίκες, ακόμη και θριάμβους. Ίσως μπορεί να υπάρχουν αποτυχίες και καταστροφές. Αλλά και πάλι, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει τις δύσκολες στιγμές, στιγμές όπως και οι σημερινές, “τον αντρειωμένο μην τον κλαις όσο κι αν αστοχήσει, μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ’ναι…”»!
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)
Δελτίο Τύπου
Ίδρυση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης
Ύστερα από τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης, σχετικά με τα οφέλη από τις ήπιες μορφές ενέργειας, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, η Τράπεζα Χανίων και η ΕΤΑΝΑΠ προχωρούν στην ίδρυση της πρώτης Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια (ΑΕ) στην Κρήτη.
Η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, δεδομένου ότι στην Ευρώπη λειτουργούν επιτυχώς πάνω από 2400 ενεργειακοί συνεταιρισμοί, αλλά και η οικονομική και διαχειριστική εμπειρία των δύο παραπάνω υγιών συνεταιριστικών δράσεων στην κοινωνία της Κρήτης, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της νέας αυτής πρωτοβουλίας.
Η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης για την Κρητική Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια (ΑΕ), θα γίνει την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στις 17:00 και την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 στην Κάνδανο (πρώην Δημαρχείο) στις 11:00.
Η παρουσία αυτής της νέας δράσης στην Κρήτη θα δώσει μία διαφορετική προσέγγιση στον όλο προβληματισμό για τις ΑΠΕ και θα οριοθετήσει κάθε κακόβουλη και ωφελιμιστική ενέργεια ξένων συμφερόντων στη Μεγαλόνησο.
Η παρουσία όλων είναι αποφασιστικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα καθορίσει τις δράσεις και τα επόμενα βήματα της Εταιρείας για το το άμεσο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και το «κοινόν των Κρητών».