ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016»
Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη Δρος Θ-Νομικού
Από την Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) εκδόθηκε και κυκλοφορεί σε καλαίσθητη μορφή το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο του σωτηρίου έτους 2016. Το ημερολόγιο που αριθμεί 47 σελίδες εκτυπώθηκε σε τετραχρωμία από τον εκδοτικό οίκο «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ» και έχει διαστάσεις 0,8Χ0,12cm.
Το παρόν ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στη θαυματουργική και ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής,η οποία μετεφέρθη το 1922 από τους Σηλυβριανούς της Ανατολικής Θράκης, στον Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Καβάλας και αποτελεί πνευματικό θησαύρισμα για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Το μεν εμπροσθόφυλλο στολίζεται από την εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής, το δε οπισθόφυλλο κοσμείται από μαρμάρινη στήλη με το επίγραμμα: «ΣΥΛΒΡ ΜΑΞΙΜ» (ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ). Το ημερολόγιο άρχεται με τον τίτλο: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016» ( σ.1).
Ακολουθούν,η φωτογραφία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου (σ.2), καθώς και το ιεροπρεπέστατο πατριαρχικό του ευχετήριο γράμμα (σσ. 3-4). Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίος στον «προλογικό του χαιρετισμό», αφού αναφέρεται επιγραμματικά στην ιστορική πορεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σηλυβριανής, συγχαίρει το Σεβ. μητροπολίτη κ. Μάξιμο για την πρωτοβουλία του να αφιερώσει το παρόν ημερολόγιο: «εἰς τήν ἱστορικήν καί ἱεράν εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Σηλυβριανῆς, τῆς ἐφόρου καί προστάτιδος τῶν ἁπανταχοῦ τῆς γῆς εὑρισκομένων Σηλυβριανῶν».
Ακολουθεί στη συνέχεια, η φωτογραφία του Σεβ. μητροπολίτη κ. Μάξιμου (σ.6), καθώς και η εξής χαρακτηριστική αφιέρωση: «ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΤΗ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙ ΣΗΛΥΒΡΙΑΝΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΑΠΟ ΨΥΧΗΣ ΤΟΔ΄ΕΥΛΑΒΩΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΘΥΤΗΣ ΕΞΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΘΕΙΑΝ ΑΥΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΝ ΟΠΩΣ ΑΕΙ ΕΝ ΠΑΣΙΝ ΕΥΑΡΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩ ΚΥΡΙΩ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ»( σ.7).
Ακολούθως, έπεται ο «ΠΡΟΛΟΓΟΣ» (σσ. 9-12) του Σεβ. μητροπολίτη κ. Μάξιμου για να υπενθυμίσει αρχικά στον αναγνώστη, ότι το παρόν ημερολόγιο αφιερώνεται: «εἰς τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Σηλυβριανήν, τῆς ὁποίας ἡ θαυματουργός εἰκών ἐκοσμοῦσε τόν ἐπ’ ὀνόματι τῶν Γενεθλίων τῆς Θεοτόκου Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν τῆς Σηλυβρίας, νῦν δέ κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος, εἶναι ἀποτεθησαυρισμένη ἐν τῷ έν Καβάλα Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου». Στη συνέχεια, ο έγκριτος συγγραφέας κ. Μάξιμος περιγράφει την πνευματική σχέση της ως άνω εικόνας με τον ευαγγελιστή Λουκά, με τον Άγιο Νεκτάριο επίσκοπο Πενταπόλεως και με τους προσκυνητές. Παράλληλα, ο λόγιος μητροπολίτης κ. Μάξιμος αναφέρεται στην πανηγυρική εορτή της Παναγίας της Σηλυβριανής (8 Σεπτεμβρίου) και προβαίνει με τον πατερικό του λόγο σε μια θεολογική ερμηνεία της τιμής των εικόνων. Κατακλείοντας τον πρόλογό του , ο κ. Μάξιμος προσεύχεται με θέρμη: «πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Σηλυβριανήν, τήν προσφυγομήτορα, ἵνα διαφυλάττῃ, στηρίζῃ και προστατεύῃ τούς ἁπανταχοῦ Σηλυβριανούς καί τόν κόσμον ὁλόκληρον, εἰς περίοδον μάλιστα κατά τήν ὁποίαν ἡ εὐρύτερη περιοχή ἡμῶν ἀντιμετωπίζει ἐντόνως τό προσφυγικόν ζήτημα». (σ.12).
Ακολουθεί στη συνέχεια, σε γλώσσα τη ρέουσα δημοτική, ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα , όπου δίδονται ιστορικά στοιχεία για τη διάσωση, τη διαφύλαξη και διατήρηση της θαυματουργικής ως άνω εικόνας και μνημονεύονται ονόματα αγίων, ιερών ναών, καθώς και αυτοκρατόρων. Επίσης, παρέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα εκκλησιαστικά ήθη και έθιμα, καθώς και για τις θρακικές λαϊκές παραδόσεις, κατά την πανήγυρη της Παναγίας της Σηλυβριανής, π.χ., η χρονική διάρκεια, το σκλάβωμα, κ.ά. Ακολούθως, έπεται κείμενο του: «Αγίου Νεκταρίου περί της Θεοτόκου» (σσ. 20-21).
Στη συνέχεια, ακολουθεί το εορτολόγιο που αφορά τους 12 μήνες του έτους 2016 (σσ. 22-45), όπου με έντονα στοιχεία εκτυπώνονται οι μνήμες των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών και των εορταζομένων αγίων, καθώς και στην απέναντι σελίδα από τα μηνολόγια τα αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών. Κάτω από τα αναγνώσματα δημοσιεύονται από το μηνολόγιο της Οξφόρδης, ορθόδοξες αγιογραφικές παραστάσεις από τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, καθώς και από τους βίους και τα μαρτύρια των αγίων της Εκκλησίας μας. Το παρόν ημερολόγιο, τέλος, ολοκληρώνεται με το μονοσέλιδο χώρο για προσωπικές σημειώσεις (σ. 47).
Επίσης, το νέο ημερολόγιο διανθίζεται με το απαραίτητο έγχρωμο και ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από εικόνες αγίων, αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά μνημεία της Σηλυβριανής γης, κ.ά. Ακόμη, δημοσιεύονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τέλεση της υπαίθριας Θείας Λειτουργίας, καθώς και από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον προαύλειο ιστορικό χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος (Κάστρο Σηλυβρίας, Νοέμβριος 2015).
Το παρόν ημερολόγιο με την άριστη τυποτεχνική του εμφάνιση, παρέχει στοιχεία από την ιστορία της Σηλυβρίας και αξίζει να το προμηθευθούν, όχι μόνο όσοι κατάγονται από την επαρχία της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης, αλλά και κάθε χριστιανός, αφού πρόκειται για ένα καθαρά πρακτικό ημεροδείκτη αξιόλογο και πνευματικά ωφέλιμο.
Ο Σεβ. κ. Μάξιμος, συνεχίζει με το φετινό ημερολόγιο να αναδεικνύει την ιερότητα της Σηλυβρίας, αλλά και τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.Η αφιέρωση του παρόντος ημερολογίου στην εφέστια εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής , ενισχύει τους πνευματικούς δεσμούς των απανταχού της γης Σηλυβριανών με την ιστορική Μητρόπολη, με την αγιολογία της Εκκλησίας μας, με τις πατρογονικές εστίες. Προβάλλει τις διαχρονικές αξίες της λατρευτικής μας ζωής και διατηρεί άσβεστη τη φλόγα των εκκλησιαστικών μας παραδόσεων. Κορυφαία ιστορική στιγμή υπήρξε, όχι μόνο για τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, αλλά για την Ορθοδοξία ολόκληρη, η υπαίθρια πανηγυρική τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Σηλυβρία (Νοέμβριος 2015), όπου συμμετείχαν ο ποιμενάρχης κ. Μάξιμος, ο μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και ο επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ηλίας. Ο Σεβ. κ. Μάξιμος, ανήκει στην ιεραρχία των νέων αρχιερέων που διακονεί από πολλών ετών την Πατριαρχική Αυλή, από διάφορες εκκλησιαστικές και διοικητικές θέσεις. Δίδει καθημερινά μαρτυρία πίστης και αγάπης για την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Ιδιαίτερα δραστηριοποιείται στο χώρο της ποιμαντικής μέριμνας και επιδίδεται υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της ΑΘΠ του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε έργα αγάπης και διακονίας για το λαό του Θεού. Στα πλαίσια της αγάπης, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αμοιβαίας εκτίμησης των δυο λαών, μεριμνά και εργάζεται καθημερινά για τη διοργάνωση και αναστήλωση της Μητρόπολής του.
Στο εκκλησιαστικό ανακαινιστικό του έργο, βρίσκονται συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι τοπικές Αρχές της Σηλυβρίας, οι Θρακικοί φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και οι ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι εκδηλώνουν την αγάπη τους σε κάθε ευκαιρία. Προσκαλεί τους Θρακικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγου και Σωματεία της Ελλάδος και του εξωτερικού να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα θρησκευτικά μνημεία, την ιστορία και τον πολιτισμό της θρακικής γης. Επισκέπτεται και αναζητά τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό το εκπατρισθέν ποίμνιό του με μοναδικό σκοπό να καλλιεργήσει το εκκλησιαστικό φρόνημά του.
Το ιεραποστολικό του έργο αναδεικνύει το ζεστό, φιλόξενο και ανθρώπινο πρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Σηλυβρίας.
Συγχαίρουμε το ρέκτη Σεβ. μητροπολίτη κ. Μάξιμο τόσο, για την παραπάνω καρποφόρα διακονία του, όσο και για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να προβάλλει ,αφενός μεν τα αγιολογικά μνημεία της επαρχίας του και αφετέρου, να αναδείξει την πόλη της Σηλυβρίας με το ένδοξο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό της παρελθόν. Ευχόμαστε, από βάθους καρδίας, όπως η Παναγία η Σηλυβριανή χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση στο φιλομόναχο μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ώστε να συνεχίζει το θεοφιλές αρχιερατικό του έργο για χάρη της πνευματικής οικοδομής των πιστών της αγίας μας Εκκλησίας.