Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας
Την Κυριακή της Πεντηκοστής (19 Ιουνίου 2016) εορτάσθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στη Βασιλεία Βορειοδυτικής Ελβετίας. Των εορταστικών εκδηλώσεων και της Θείας Λειτουργίας της Πεντηκοστής καθώς και του Εσπερινού της Γονυκλισίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος,συμπαραστατούμενος υπό του Ιερατικώς Προϊσταμένου, Αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνου Κοσμίδη.
Πλήθος πιστών προσήλθε στη Θεία Λειτουργία από την πόλη της Βασιλείας και τα περίχωρα, παρίσταντο δε μεταξύ αυτών η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βέρνη κα Χαρά Σκουλαρίκου, ο Εντιμολ. Άρχων Νοτάριος της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ. Πέτρος Καλαντζής, το Δ.Σ. της Ενορίας, οι Σύλλογοι Ελλήνων της περιοχής και το Συμβούλιο του Ελληνικού Σχολείου. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και συνοπτικά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Κρήτη.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εντιμολ. Άρχων κ. Καλαντζής, κληθείς υπό του Θεοφιλεστάτου, μίλησε λεπτομερώς προς το εκκλησίασμα για την πολυετή (από το 1972) προπαρασκευαστική διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και τη σημασία αυτής για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο. Επί μία πεντηκονταετία ο ίδιος, ως ενεργό μέλος της Μητροπόλεως Ελβετίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ορθοδόξου Κέντρου (Σαμπεζύ Γενεύης), παρακολουθούσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι μακαριστοί Μητροπολίτες, κυρός Χαλκηδόνος Μελίτων, κυρός Μύρων και μετέπειτα Εφέσου Χρυσόστομος, Πρόεδροι των Πανορθοδόξων Προσυνοδικών Διασκέψεων και ο μακαριστός κυρός Ελβετίας Δαμασκηνός, Γραμματεύς επί της Προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός της Συνόδου καθεαυτής, οι αποφάσεις της οποίας θα έχουν άμεση αναφορά σε κάθε ενορία της Ορθοδοξίας, αφού κάθε ενορία είναι σαν ένα κύτταρο του σώματος της Εκκλησίας, όπως ακριβώς και η ενορία της Βασιλείας.
Στο σημείο αυτό εξήρε τη συμβολή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου και των ιδρυτικών Μελών για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της Ενορίας, η οποία και με το έργο του π. Κωνσταντίνου, συνεχώς μεγαλώνει και το εκκλησίασμα αυτής αυξάνεται με την έλευση νέων ανθρώπων. Τέλος, ευχήθηκε η Σύνοδος να έχει επιτυχία και να αποδώσει καρπούς για το πλήρωμα της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια,ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην παρουσία μεταξύ του εκκλησιάσματος και της Πρέσβεως της Ελλάδος στη Βέρνη, Εξοχ. κας Χαράς Σκουλαρίκου,η οποία αφίχθη μεν και ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Ελβετία εσχάτως, αλλά είχε προηγουμένως προσφέρει τις υπηρεσίες αυτής ως Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην πολυπαθή Σμύρνη. Η κα Πρέσβυς με τη σειρά της εξέφρασε τη χαρά της που βρισκόταν στη Θεία Λειτουργία και ανάμεσα στους πιστούς της ενορίας και περιέγραψε σε γενικές γραμμές τη μεγάλη προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε Ανατολή και Δύση. Επίσης, αναφέρθηκε με συγκίνηση στην, υπό της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ανακαίνιση του Ι.Ν. Αγίου Βουκόλου Σμύρνης μετά από την Μικρασιατική καταστροφή (1922).
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι κυρίες και το Δ.Σ. της ενορίας παρέθεσαν εδέσματα στους προσκεκλημένους και σε όλο το εκκλησίασμα στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας. Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους επισήμους και τους ενορίτες για τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως της ενορίας.