Στο Ντίσελντορφ μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές παροικίες της Γερμανίας τιμάται ως πολιούχος και προστάτης Άγιος της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Ο πανέμορφος βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα αποτελεί σημείο έλξης και αναφοράς όχι μόνο των Ορθοδόξων Ελλήνων της περιοχής, αλλά όλων των Ορθοδόξων ανεξαρτήτως εθνικότητος. Αρκετοί μάλιστα είναι οι μη Έλληνες Ορθόδοξοι που επιλέγουν εκεί να κάνουν τις βαπτίσεις των παιδιών τους. Κάθε χρόνο γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου πανηγυρικά με την συμμετοχή πλήθους λαϊκών και κληρικών.
Κατά το φετινό εορτασμό την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, το απόγευμα τελέστηκε αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Γρηγορίου Δελαβέκουρα. Μετά τον εσπερινό παρατέθηκε δεξίωση στους χώρους της ενορίας.
Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Γερασίμου Φραγκουλάκη και με την συμμετοχή των εφημερίων της ενορίας του Ντίσελντορφ αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λάππα και πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Ψαράκη και των επίσης πρωτοπρεσβυτέρων, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας Πολύευκτου Γεωργακάκη και Παναγιώτη Τσουμπακλή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεράσιμος.
Μετά την Θεία Λειτουργία η ενορία πρόσφερε κέρασμα σε όλο τον κόσμο.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
Ο Απόστολος Ανδρέας κατά σάρκα αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ψαράς στο επάγγελμα, ονομάστηκε Πρωτόκλητος επειδή κλήθηκε πρώτος στην ομάδα των μαθητών του Χριστού. Υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου και στη συνέχεια με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος υπήρξε επίσης μαθητής του Προδρόμου ακολούθησαν τον Χριστό.
Αφού σχηματίστηκε η πρώτη Εκκλησία, ο Απόστολος Ανδρέας μεταξύ άλλων περιοχών περιόδευσε και στο Βυζάντιο, όπου ίδρυσε Εκκλησία και κατέστησε πρώτο Επίσκοπο τον Απόστολο Στάχυ του οποίου διάδοχος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Για το λόγο αυτό και αποτελεί τηνΘρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου η εορτή του Αποστόλου Ανδρέακαι κάθε χρόνο εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του από την Μητέρα Εκκλησία, την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία το γεγονός ότι, η ενορία μας εδώ στο Ντίσελντορφ, η οποία ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει και τιμά ως πολιούχο της τον ιδρυτή της Μητέρας Εκκλησίας, τον Άγιο Ένδοξο Απόστολο Ανδρέα.
Κατά ευλογημένη συγκυρία φέτος συμπίπτει η συμπλήρωση είκοσι πέντε χρόνων Πατριαρχίας του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του διακοσιοστού εβδομηκοστού κατά σειρά Πατριάρχη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπως και οι προκάτοχοι του φροντίζουν κάθε στιγμή «εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία» να προσθέτουν λάδι στην κανδήλα του Φαναρίου,ούτως ώστε να παραμένει ακοίμητος. Και σίγουρα χρειάζεται πολύς αγώνας από τους λίγους διακόνους, διότι ανεξαρτήτως βαθμού όλοι διάκονοι είναι στην Μητέρα Εκκλησία, όσοι ζουν και φροντίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας στο μαρτυρικό Φανάρι. Η ζωή και η πορεία τους είναι θυσιαστική. Πρώτος δίνει το παράδειγμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Με τις πετυχημένες παρεμβάσεις του κατάφερε να ξανανοίξει εκκλησίες που ήταν κλειστές για πολλές δεκαετίες στην Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο.
Χειροτόνησε Μητροπολίτες σε επαρχίες του Θρόνου μέσα στην τουρκική επικράτεια. Δημιούργησε νέες Μητροπόλεις στην Ευρώπη και αλλού, για την καλύτερη διαποίμανση των Ορθοδόξων.
Έχει αναδείξει διεθνώς το θέμα της κλειστής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Δεν διστάζει να λέει τα πράγματα πάντα με το όνομά τους. Σθεναρά παρεμβαίνει για θέματα που αφορούν στα δίκαια των Ρωμιών της Πόλης και όχι μόνο.
Με την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη του ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς την κτιστή δημιουργία έχει αναδείξει διεθνώς το περιβαλλοντικό πρόβλημα, γι’ αυτό και έγινε διεθνώς γνωστός ως ο «πράσινος» Πατριάρχης.
Για όλα αυτά και για άλλα που θα χρειαζόταν εκατοντάδες σελίδες για να γραφτούν και δεκάδες ώρες για να ειπωθούν, για το συνολικό έργο του χαίρει σεβασμού και εκτίμησης σε όλο τον κόσμο.
Το κορυφαίο όμως μέχρι στιγμής, έργο του, που σφράγισε την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδουτο καλοκαίρι που μας πέρασε στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Αρκεί μια ανάγνωση των κειμένων που βγήκαν από αυτήν την Σύνοδο για να καταλάβει κάποιος την σπουδαιότητά της.
Είχε την πρόνοια η Ιερά Μητρόπολή μας, στο εγκόλπιο ημερολόγιό της του 2017 να συμπεριλάβει κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στα ελληνικά και στα γερμανικά. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα του καθενός, της καθεμιάς από εμάς να προσεγγίσει και να κατανοήσει την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα αυτής της Συνόδου.
Υποκείμενοι στις ανθρώπινες παθογένειες κάποιοι, με κίνητρα ιδιοτελή πολεμούν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη άδικα, αναίτια και κακόβουλα. Δεν γνωρίζουν φαίνεται, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουν περισσότερο το έργο που επιτελείται.
Αγαπητοί μου αδελφοί, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, που αποτελεί και την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, ας στρέψουμε νοερά τη σκέψη μας στο μαρτυρικό Φανάρι, ας δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας.
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί την πνευματική πατρίδα μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το σπίτι μας. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία είναι η Μητέρα μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πνευματικός μας Πατέρας. Χρειάζονται την στήριξή μας, χρειάζονται την προσοχή και την προσευχή μας.
Είθε ο Άγιος Ένδοξος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος να μας ευλογεί και να κατευθύνει τα βήματά μας προς όφελος των ψυχών μας, στην αγάπη μας προς το ταπεινό, σταυρωμένο μα πάντα φωτεινό Φανάρι και προς δόξαν Θεού. Αμήν!