Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

0
0

Μήνυμα Χριστουγέννων 2016 
Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης Αυγουστίνου 
Αγαπητοί μου Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Γερμανίας! 
Έχουμε κι εφέτος το ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάζουμε ειρηνικά τη γέννηση του Χριστού, και να μπορούμε να ψάλλουμε μαζί με τους αγγέλους: «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Αυτό, όμως, που μοιάζει τόσο αυτονόητο για μας, για πολλούς Χριστιανούς στον κόσμο μας είναι δύσκολο ή αδύνατο.
Η σκέψη μου στρέφεται σ᾽ εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους• σ᾽ εκείνους που θα γιορτάσουν σε κάποιον καταυλισμό, πεινασμένοι για τροφή και αλληλεγγύη μέσα στο χειμωνιάτικο κρύο• σ᾽ εκείνους που ζουν σ᾽ ένα εχθρικό περιβάλλον, όπου η παραμικρή εκδήλωση της πίστεώς τους μπορεί να τους κοστίσει την ίδια τους τη ζωή• αλλά και σ᾽ εκείνους τους Χριστιανούς, που παλεύουν με την αρρώστια, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την απελπισία τους. Φαίνεται σαν οι άγγελοι να έπαψαν προς στιγμήν τον ύμνο, ψάχνοντας να βρουν τη λαβωμένη αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την χαμένη ελπίδα του κόσμου μας. 
Ακούγοντας, λοιπόν, το «επὶ γης ειρήνη», σκεφτόμαστε σχεδόν αυτόματα ότι η ειρήνη παραμένει άπιαστο όνειρο.Οι περισσότεροι από μας κατανοούμε την ειρήνη είτε ως το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, είτε ως μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας. Η ειρήνη, όμως, την οποία αναγγέλλουν οι άγγελοι ξεπερνάει αυτά τα δεδομένα: είναι κάτι παραπάνω από την ειρήνη της ψυχής μας ή την απουσία πολέμου. 
Η ειρήνη είναι ο ίδιος ο Χριστός.Γι᾽ αυτό δοξολογούμε τον Θεό, αφού ο Θεός δεν μένει στα λόγια:αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, παρουσιάζεται μέσα στον κόσμο και την ιστορία κι έτσι «ανοίγει ένα παραθύρι του ουρανού για να φωτιστεί ο κόσμος από τη λάμψη του Θεού»1
Η πραγματική ειρήνη είναι ο Χριστός, γιατί μόνο Αυτός μας απαλλάσσει από τους πραγματικούς μας εφιάλτες: την αμαρτία και τις δυνάμεις του κακού, την φθορά και τον θάνατο. Όσο αυτά θα είναι παρόντα στη γη, τόσο απούσα θα είναι η ειρήνη. Ο Χριστός, με την ενσάρκωση και το όλο έργο Του, μας απαλλάσσει από αυτά και αποκαθιστά τη σωστή σχέση ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο.Αυτή είναι η ειρήνη που«ενσαρκώνει στο εδώ και τώρα η Εκκλησία και την γεύονται οι πιστοί με την μετοχή τους στο απολυτρωτικό της έργο. Ειρήνη είναι ο Χριστός και η εμπειρία από την ένωση μαζί Του εντός των κόλπων της Εκκλησίας»2
Όσο, όμως, αληθινό κι αν είναι ότι η γη μας θα ειρηνεύσει μόνο και όταν όλοι δεχθούν την ειρήνη ως καταλλαγή με τον Θεό, αυτό φαίνεται να ᾽ναι μακριά  από την πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, τον οποίο δεν απασχολεί η αμαρτία και ο οποίος απωθεί με κάθε τρόπο την πραγματικότητα του θανάτου, ζώντας υλιστικά κι εγωιστικά το σήμερα, σαν να μην υπάρχει τὸ αύριο. Γι᾽ αυτό είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την ειρήνευση του κόσμου μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται γι᾽ αυτό. Εξίσου, όμως, σημαντικό είναι, η όποια δράση της Εκκλησίας να στηρίζεται στην εμπειρία της ενσαρκώσεως του Χριστού, αφού αυτή είναι η απαρχή της μεταμορφώσεως του κόσμου και της απολυτρώσεως του ανθρώπου. 
Μόνον έτσι ελπίζουμε για τον ερχομό της ειρήνης και προσευχόμαστε γι᾽ αυτό. Μόνον έτσι - χωρίς την αίσθηση της ματαιοπονίας ή της απογοητεύσεως από τις όποιες αποτυχίες – μπαίνουμε στον καθημερινό αγώνα για την αλλαγή καταστάσεων, ανθρώπων, του εαυτού μας και πάνω από όλα για τον ευαγγελισμό του κόσμου: να έρθει η συμφιλίωση των ανθρώπων με τον Θεό και μεταξύ τους, και να δοξάζεται, τελικά, ο Θεός. 
Στα φετεινά Χριστούγεννα εύχομαι να μένουμε συνδεδεμένοι με τον Σωτήρα μας Χριστό, την ειρήνη του κόσμου, μέσα στην Εκκλησία μας κι αυτός ο σύνδεσμος να μας εμπνέει να ανακαλύπτουμε διαρκώς τρόπους να στεκόμαστε στο πλευρό του διπλανού ή του μακρινού - μα ιδιαίτερα του πονεμένου - συνανθρώπου μας, συμβάλλοντας έτσι να μένει ανοιχτό το παραθύρι τ᾽ ουρανού και να φωτίζεται ο κόσμος από τη λάμψη του Θεού. 
Ευλογημένα Χριστούγεννα! 
Βόννη, 25 Δεκεμβρίου 2016 
Ο Μητροπολίτης σας 
+ ο Γερμανίας Αυγουστίνος
__________________________________________
1. Βασ. Π. Στογιάννος, «Επί γης ειρήνη (Σχόλιο στο Λουκά 2,14)», εν: Ερμηνευτικά Μελετήματα, Βιβλική Βιβλιοθήκη 4, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1988, σ. 322. 
2.  Βασ. Π. Στογιάννος, όπ.π., σ. 323.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Latest Images

Trending Articles

Latest Images