Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ"ΛΟΓΩ "ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ"

0
0

Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
 „Πάλι καβγά εβάλανε τα γιασεμιά κι οι κρίνοι γιατί μυρίζουνε αυτά κι όμορφοι είν’ εκείνοι“. 
Αυτή η κρητική μαντινάδα μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντες τις „κόντρες“ μεταξύ των λεγομένων „αντιοικουμενιστών“. Μέχρι τώρα όλοι τους είχαν κοινή πορεία και κοινό στόχο, την απαξίωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Βλέποντας όμως ότι, δεν τους βγαίνουν τα πράγματα έτσι όπως θέλουν, άρχισαν να στρέφουν τα βέλη τους ο ένας εναντίον του άλλου, με την κατηγορία του ενδοτισμού και του „σιγονταροοικουμενισμού“. Οι μεν κατηγορούν τους δε, οι δε εκδίδουν „λιβέλους“ εναντίον του „οικουμενισμού“ για να δείξουν ότι μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και πάει λέγοντας το „τσίρκο“ με παραστάσεις θεατρικής επιθεώρησης. 
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο, αναρτούν βιντεάκια με τις „θεόπνευστες“ αντιοικουμενιστικές ομιλίες τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ επικαλούνται πως πλήθη λαού τους ακολουθούν, στα βίντεο αυτά μόνο τους εαυτούς τους προβάλλουν. 
Η αλήθεια είναι ότι, τους παρακολουθώ κι εγώ, λες και δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω. Παρακολουθώ λοιπόν και τις ταινίες και τα κείμενα τους. Καλά, για τα κείμενα τους τι να πει κανείς! Εγκώμια αγάπης και αδελφοσύνης! 
Δεν είναι αυτά κείμενα, συνταγές υψηλής ζαχαροπλαστικής είναι! Όσο για τις ταινίες ε, εδώ πια πρόκειται για καθαρά επιθεωρησιακά θεατρικά νούμερα. Το τι μπορεί να ακούσει κανείς, δεν περιγράφεται. Η υπερβολή πάει σύννεφο, κοντά στην υπερβολή και λίγο ψεματάκι και καλά ζυμωμένα, βγάζουν πλούσια και γευστική παραπληροφόρηση. Αν και γνωστοί όλοι αυτοί, δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους σεβόμενος την ιεροσύνη τους. 
Άκουσα λοιπόν κάποιον ο οποίος ανήκει σε αυτούς που πλειστάκις έχουν απειλήσει με διακοπή μνημοσύνου του επισκόπου του,επειδή λέει, ο επίσκοπός του δεν αποκηρύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, να λέει ότι, το να αμφισβητεί κάποιος τον επίσκοπό του, ο οποίος επίσκοπος κάνει το μέγα σφάλμα να ακολουθεί την Εκκλησία, είναι υγιές και όχι μόνο δεν πρέπει να εκδιώκεται αλλά αντιθέτως πρέπει να επαινείται και να προστατεύεται από τον ίδιο τον επίσκοπό του! 
Άλλος πάλι λέει ότι, κλαίει και δεν κοιμάται μ’ αυτά που βλέπει να γίνονται και στεναχωριέται που δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θα’ θελε τον κόσμο που επικοινωνεί μαζί του και αγανακτισμένος από την Εκκλησία, ζητά τη βοήθειά του. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη Γερμανίακαι είπε ότι, του τηλεφωνούν Έλληνες και εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους που είναι υποχρεωμένοι να εκκλησιάζονται σε ναούς που ή προηγουμένως έγινε τελετή από Ρωμαιοκαθολικούς ή Ευαγγελικούς, ή θα γίνει μετά από την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία. Για το συγκεκριμένο, πολύ-πολύ υπεύθυνα μπορώ να πω στον εν λόγω πατέρα ότι, πάτερ μου ουκ οίδες τι λέγεις. Ή σε παραπληροφόρησαν ή έχεις το σκοπό σου με αυτά που λές.Στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας οι ενορίες μας έχουν δικούς τους ναούς ή εκ θεμελίων κτισμένους ή εκ μετατροπής αγορασμένων οικημάτων.Και αν έχουν μείνει κανά-δυο πόλεις στις οποίες κατά αραιά διαστήματα τελείται Θεία Λειτουργία και δεν έχουν δικό τους μόνιμο χώρο, μη νοιάζεσε, υπάρχει Μητρόπολη που φροντίζει για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Οπότε εσύ μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος και να μην κλαις γι’ αυτό τουλάχιστον το θέμα. 
Μια άλλη περίπτωση που επίσης μοιάζει με επιθεωρησιακό νούμερο είναι κάποιου ιερέα ο οποίος απ΄ όποια ενορία κι αν πέρασε τα έκανε „μπάχαλο“ και τώρα που τον καλεί ο μητροπολίτης του για να του δώσει εξηγήσεις το’ ριξε κι αυτός στον „αντιοικουμενισμό“. 
Στο σύνολό τους δε, όλοι αυτοί οι „αντιοικουμενιστές“ δικαιολογούν γιατί πρέπει να γίνει διακοπή μνημοσύνου του ονόματος των επισκόπων τους, του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και όλων όσων αποδέχονται την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, δηλαδή στο σύνολό της την Εκκλησία. Έχουν μάλιστα απειλήσει μέχρι τώρα αρκετές φορές με αποτείχιση, όμως δεν το κάνουν. Βίτσιο κι αυτό! Να μένεις σ’ ένα χώρο με τον οποίο δεν συμφωνείς. Εκτός κι αν πρόκειται για θέατρο, και επομένως άλλα λέμε όταν βρισκόμαστε πάνω στο σανίδι και άλλα κάνουμε μετά. 
Και για να κλείσω με αναφορά στην μαντινάδα του προλόγου, τελικά και τα γιασεμιά και οι κρίνοι λουλούδια της ίδιας ανθοδέσμης είναι. Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ φιλοσοφήστε το με εύθυμη διάθεση. 
Άντε, και καλή χρονιά με όλα τα καλά του Θεού που αγαπά και ανέχεται και τους „οικουμενιστές“ και τους „αντιοικουμενιστές“ αλλά και την εσχάτως ανακύψασα συμπαθή τάξη των „σιγονταροοικουμενιστών“. 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264