Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

Ο ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΡΟΣΦΩΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

0
0
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο περιοδείας του στη γη της Μικρασίας επισκέφθηκε και τις πόλεις Αλάγια (τ.Alanya) και Αττάλεια (τ. Antalya). 
Στις ακολουθίες που τελέστηκαν στους εκεί ναούς, τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Πισιδίας,Έξαρχος Σίδης και Αττάλειας Σωτήριος.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ 
ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΓΙΑΣ 
(4/12/2013) 
Παναγιώτατε Δέσποτα, 
η Πάνσοφη Πρόνοια του Δομήτορος της Εκκλησίας επεφύλαξε αλυσίδα ευλογημένων εκπλήξεων στην καταξιωμένην Πατριαρχίαν Σας.
Όταν πριν 140 ακριβώς χρόνια, ο αοίδιμος Σάββας Μανουλόγλου έκτιζε τον ιερόν αυτόν ναόν του Αγ. Γεωργίου στη γραφική αυτή πλαγιά, θα μπορούσε να φανταστεί, ότι κάποια μέρα θα ερχόταν εδώ Οικουμενικός Πατριάρχης να προστεί λατρευτικής Συνάξεως και να μνημονευτεί το όνομά του, ως κτίτορος του ιερού Ναού τούτου; Η μήπως θα περίμεναν, όσοι χριστιανοί, πρίν 90 χρόνια, εγκατέλειπαν μαζί με τα σπίτια τους και τις εκκλησιές τους και τον ιερόν αυτόν ναό, ότι θα άνοιγε τις πόρτες του, μετά 90 χρόνια, για να υποδεχθεί τον Πρώτον της Ορθοδοξίας; Και μάλιστα, ότι θα ήταν ο ιερός αυτός ναός όχι εγκαταλελειμμένος και ερειπωμένος, αλλά υπό ανακαίνισιν ώστε σύντομα να αποκτήση την πρώτη λαμπρότητά του!
Και αυτή η "αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου"πραγματοποιείται την περίοδον αυτήν, χάριν στό προσωπικό ενδιαφέρον του δραστήριου και προοδευτικού αξιοτίμου Δημάρχου Αλάνυας κ. Χασάν Sipahioglou, o οποίος επι σειράν ετών είχε δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνσιν αυτήν.
Βάσει δημοσίου διαγωνισμού, προ μηνών ανετέθη η σύνταξις μελέτης και κατάρτισις των αρχιτεκτονικών σχεδίων ανακαινίσεως του ναού αυτού στην Αρχιτέκτονα κα Emine Kocak, η οποία και ολοκλήρωσε το έργο της. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ατταλείας, στην οποίαν υπεβλήθησαν, ενέκρινεν την όλην μελέτην. Μετά την επικύρωσίν των και από το αρμόδιον Υπουργείον, ο κ Δήμαρχος, που έχει εξασφαλίσει και τα απαιτούμενα κονδύλια, είναι έτοιμος να αναθέσει στον εργολάβο, που θα επιλεγεί, την έναρξιν των έργων. Η μελέτη προβλέπει όχι μόνον την γενικήν ανακαίνισιν του κτιρίου του ναού, αλλά και την διαμόρφωσιν του περιβάλλοντος χώρου!
Έτσι ανακαινισμένος πλέον ο ναός, θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των χιλιάδων χριστιανών, που έχουν εγκατασταθεί στην Αλάνυα τα τελευταία έτη.Με την τακτική λειτουργία του Ναού, είναι βέβαιον ότι, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί, από διάφορες χώρες του κόσμου, και μάλιστα του Βορρά, θα έρχονται όχι μόνον ως Τουρίστες, αλλά και για να εγκατασταθούν μονίμως εδώ. Είναι ενδεικτική η περίπτωση Ρωσίδας κυρίας, η οποία έλεγε προ καιρού. Έρχομαι κατά διαστήματα εδώ για διακοπές, και φεύγω, γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς Εκκλησία. Όταν όμως ανοίξει -καθώς ακούω-η Εκκλησία θα έρθω να εγκατασταθώ εδώ, μόνιμα.
Είναι όντως ανεξερεύνητες οι βουλές του Θεού! Εκεί που βλέπουμε την αποψίλωση της από αιώνων αμπέλου του Κυρίου, με την ζωογόνον χάριν του Πνεύματος, τα ποτισμένα με αίμα Μαρτύρων χώματα αναπτύσσουν νέους βλαστούς, "πλείονας των πρώτων"! Καί τούτο, όσο και άν ήταν αναπάντεχο στα χοϊκά μάτια μας, είναι φυσικό, αφού η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, του χορηγού της ζωής, "δι'ου τα πάντα εγένετο". "Ο Χριστός μένει εις τον αιώνα"!
Ναι, το ανθρώπινο σώμα Του υπέστη διωγμούς και θάνατον, αλλά όχι φθοράν και ανέστη! Έτσι και ο θεανθρώπινος οργανισμός, η Εκκλησία του Χριστού, υφίσταται διωγμούς αλλά επιβιώνει, και κατά την διαβεβαίωση του Ιδρυτού της "πύλαι άδου οι κατισχύσουσιν αυτής" (Ματθ. 16,18).
Παναγιώτατε, όταν ο οικοδεσπότης εισέρχεται στον οίκον του, κανείς, νομίζω, δεν νομιμοποιείται να τον καλωσορίσει. Όμως όλοι οι εν τη οικία εκδηλώνουν την χαρά τους που τον έχουν κοντά τους. Αυτή τη χαρά αισθανόμαστε και όλοι εμείς, που έχουμε κατακλύσει τον ιερόν αυτόν ναόν, για να δεχθούμε την Πατριαρχικήν ευλογία Σας και να ακούσουμε τους πατρικούς λόγους Σας.
Δεχθείτε, παρακαλούμε, τις πλέον εγκάρδιες εχαριστίες μας, για την πολλή αγάπη Σας, που έφερε τα βήματά Σας από το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας στο άκρον αυτό της νοτιότερης θεοσώστου Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. 
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ-ΑΓ.ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ 
(5/12/2013) 
Παναγιώτατε Δέσποτα δεν έχει σβήσει από τις καρδιές μας η ζωηρή ανάμνηση της περυσινής επισκέψεώς Σας ενταύθα -με την ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση, πού την συνοδεύουν- και να, σήμερα, απολαμβάνουμε νέες χαρές και νέες Πατριαρχικές ευλογίες!
Πώς να Σας εκφράσουμε, Παναγιώτατε Δέσποτα, την βαθειά ευγνωμοσύνη μας για την τόση πατρική Σας αγάπη, που σας έφερε για δεύτερη φορά - σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- ανάμεσά μας, για να μας ευλογήσετε και να μάς ενισχύσετε στον "προκείμενον ημίν αγώνα" , στον "αγώνα της πίστεως", που μας ετοιμάζει "αιώνιον βάρος δόξης"! 
Με την τακτικήν τέλεσιν των θείων Λειτουργιών κάθε Κυριακή και Εορτή, των άλλων Ιερών Μυστηρίων, Βαπτίσεων, Γάμων, Ευχελαίων, Μετανοίας-Εξομολογήσεως, καθώς και των καθημερινών Ιερών Ακολουθιών, το ποίμνιον της Ατταλείας και της γύρω περιοχής λατρεύει -απρόσκοπτα πλέον- τον Τριαδικόν Θεόν "εν πνεύματι και αληθεία"! Με το θείον κήρυγμα που γίνεται κάθε Κυριακή -και σε κάθε άλλη ευκαιρία- τροφοδοτούνται πνευματικά οι πιστοί με τον λόγον του Θεού, που είναι γλυκύτερος "υπέρ μέλι"και πολυτιμότερος "υπέρ χρυσίον και τοπάζιον"!
Οι εδώ εγκατεστημένοι πιστοί δεν παύουν να δοξολογούν τον Θεό, και με δάκρυα στα μάτια να εκφράζουν τη χαρά τους και την ευγνωμοσύνη τους σε όσους συνετέλεσαν στο να ξανά ανοίξει τις πόρτες του ο ιστορικός αυτός ναός, και ανακαινισμένος πλέον να λειτουργείται. Ενθυμούνται οι γονείς, τα χρόνια εκείνα που έμεναν αλειτούργητοι και αυτοί και τα παιδιά τους, χωρίς θεία Κοινωνία ακόμη και Χριστούγεννα και Πάσχα, και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, για τις πλούσιες ευλογίες του Θεού, που απολαμβάνουν τώρα!
Διά των θεοπειθών ευχών Σας, Παναγιώτατε, ο αριθμός των εκκλησιαζομένων πιστών, ακόμη και στις καθημερινές Ιερές Ακολουθίες, αυξάνεται. Οι πιστοί μας αγαπούν την "ευπρέπειαν του Οίκου"τούτου του Κυρίου.
Διαβάστε τη συνέχειαεδώ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

Latest Images

Trending Articles

Latest Images