Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Αντιδράσεις από το πλήρωμα της Εκκλησίας ή από «κάποιο» πλήρωμα;

$
0
0

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο Γερμανίας

Αντιδράσεις από το πλήρωμα της Εκκλησίας ή από «κάποιο» πλήρωμα; Συχνές-πυκνές είναι οι αναφορές στην Εγκύκλιο των τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής του έτους 1848, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «υπερασπιστής της θρησκείας εστίν αυτό το Σώμα της Εκκλησίας, ήτοι αυτός ο λαός». Τονίζεται δε τελευταίως ότι: «Το πλήρωμα της Εκκλησίας, Κλήρος και Λαός, επικυρώνει τις Αποφάσεις των Συνόδων!», όπως γράφει και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, στην ανοικτή επιστολή του προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Ποιος αλήθεια αμφιβάλλει, πολύ δε περισσότερο ποιος αμφισβητεί την παραπάνω θέση μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναμφισβήτητα κανένας Ορθόδοξος Χριστιανός, ο οποίος έχει σώας τας φρένας θα εγείρει λόγο αντίθετο περί αυτού. Να όμως που αυτή η αλήθεια, αυτή η θέση προβάλλεται και απευθύνεται από Ορθοδόξους σε Ορθοδόξους. Από μόνη της αυτή η κατάσταση δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά! 
Κατ’ αρχήν η ευρεία χρήση αυτής της θέσεως, αυτής της αλήθειας γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία, από όλους εκείνους οι οποίοι επιτίθενται στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Ακόμη και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας περισσότερο αναφέρεται σε προσωπικές πικρίες, για μια φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που δεν ευδοκίμησε κατά την άποψή του. Το θέμα δηλαδή, γίνεται καθαρά προσωπικό και αυτό από μόνο του δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά.
Ένα δεύτερο σημείο που αξίζει επίσης προσοχής είναι, το ποιο είναι το πλήρωμα της Εκκλησίας που αντιδρά. 
Ευτυχώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε ταυτοχρόνως για πολλά δρώμενα. Έτσι είδαμε κατά το διάστημα της διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, μικρή ομάδα αντιδρώντων να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία και να εκφράζουν με θόρυβο δυσανάλογο από τον όγκο των συγκεντρωμένων την αντίθεσή τους.
Παρατηρήσαμε επίσης ότι, η πλειοψηφία των αντιδρώντων ανήκουν σε εξωεκκλησιαστικούς χώρους π.χ. ΓΟΧ, αποτειχισμένοι κ.ά. Κάποιοι πάλι από αυτούς αν και ανήκουν στην Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί, περιθάλπουν και συναναστρέφονται καταδικασμένους από την Εκκλησία, αφορισμένους και καθηρημένους. 
Αν και σοβαρότατα όλ’ αυτά ας τα βάλουμε στην άκρη, ας κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. 
Όμως εκείνο που δεν μπορεί να χωνευθεί με τίποτα, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τη έννοια «πλήρωμα της Εκκλησίας». 
Όλοι οι προαναφερθέντες αποτελούν τον πιστό λαό, το πλήρωμα της Εκκλησίας! Και οι υπόλοιποι όλοι εμείς, τι είμαστε δηλαδή; Δεν αποτελούμε πλήρωμα της Εκκλησίας; Οι διαφωνούντες με την Εκκλησία ονομάζονται πλήρωμά της και οι αντιδρώντες σε αυτούς τι είμαστε; 
Αν θελήσετε όλοι εσείς, οι υποστηρίζοντες την άποψη ότι αποτελείτε το πλήρωμα της Εκκλησίας, να «καθαρίσετε» το χώρο σας από όλους εκείνους που είναι μαζί σας χωρίς όμως να είναι με την Εκκλησία, θα διαπιστώσετε ότι θα μείνετε ελάχιστοι. 
Σας έχουν παρασύρει οι ιαχές και τα χειροκροτήματα. Οι δε κληρικοί έχετε μπερδέψει την έννοια του «στάρετς» με του σταρ.Δεν σκέφτεστε ότι τα χειροκροτήματα που εισπράττετε τώρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαστούκια που συναντιούνται και γι’ αυτό κάνουν θόρυβο. Σας αρέσει τελικά η δόξα του κόσμου. 
Ένα πράγμα μόνο να ξέρετε, ότι κι εμείς, όλοι εμείς που διαφωνούμε με εσάς αποτελούμε πλήρωμα της Εκκλησίας, την εμπιστευόμαστε και την ακολουθούμε. Κάνουμε λάθη, έχουμε αδυναμίες όμως παραμένουμε δεμένοι με την Εκκλησία, δεν την αντιμετωπίζουμε κατά το δοκούν, άλλοτε ως Μητέρα και άλλοτε ως μητριά!Έχομε δε κατά νουν εκείνο που λέει ο Μέγας Βασίλειος: «΄Απερ την εικόνα πληροί των παραχαρασσόντων τα του Κυρίου διδάγματα, και μη γνησίως μαθητευομένων τω λόγω, αλλ’ εκ της του πονηρού διδασκαλίας διεφθαρμένων, καταμιγνύντων δε εαυτούς τω υγιαίνοντι σώματι της Εκκλησίας, ίν’ εκ του αφανούς τας παρ’ εαυτών βλάβας τοις ακεραιοτέροις εμβάλωσιν».(ΒΕΠΕΣ, τ.51, σ.226). Τονίζετε τον κίνδυνο σχίσματος στην Εκκλησία από τη μια και από την άλλη καταβάλλετε φιλότιμες προσπάθειες για να επέλθει. Κρίμα!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Trending Articles