Κείμενο – φωτογραφίες: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Με αφορμή την 62η επέτειο του Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης (6-7 Σεπτεμβρίου 1955), η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) -Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 το βράδυ,πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια έκθεσης αρχειακού και ιστορικού υλικού με θέμα: «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών» και ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα, με θέμα: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Ομιλητές ήσαν οι:
- π. Γεώργιος Τσέτσης,Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος της Μ.τ.Χ.Ε.
- Γεώργιος Λαιμόπουλος,τ. Γενικός Γραμματέας ΠΣΕ, Άρχων Μ. Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.
- Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.
Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου.
Ο π. Γεώργιος Τσέτσης αναφέρθηκε με στοιχεία στην σημαντική και άμεση βοήθεια που παρείχε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πολίτικη Ρωμιοσύνη, ευθύς μετά τα Σεπτεμβριανά, και επικέντρωσε σε μία σημαντική και απόρρητη μέχρι πρόσφατα έκθεση του Π.Σ.Ε. για το κλίμα στην Πόλη εκείνο των καιρών, για τα αίτια και τους υπευθύνους του πογκρόμ και για το τι δέον γενέσθαι. O π. Γεώργιος εστίασε στα δύο κεφάλαια της έκθεσης που έχουν πολιτικό χαρακτήρα, από το περιεχόμενο των οποίων εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την κατανόηση της εποχής.
Ο κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος αναφέρθηκε στον θεσμό «Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών». Εξήγησε τι είναι, ποιος ο σκοπός του, ποιοι οι στόχοι του ανά δεκαετία από την ίδρυσή του, τι πρωτοποριακά προγράμματα εκπόνησε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, πόσο βοήθησε με προγράμματα και την Ελλάδα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εστιάζοντας και στα Δικαιώματα των Ρωμιών της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
Ακολούθησε η πρώτη προβολή της ταινίας της Νιχάν Αρλσόϊ, «Μάνα μου Κωνσταντινούπολη (Mana mou Istanbul)».
Στην εκδήλωση παρέστησαν:ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγή), ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας - Νέας Χαλκηδόνας, Αριστείδης Βασιλόπουλος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, πολλοί Κωνσταντινουπολίτες κ.α.