5o Διεθνές Συνέδριο για την Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική
(ECOTHEE-2017)
Στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, άρχισαν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, οι εργασίες του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου για την Οικολογική θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική (ECOTHEE-2017), οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 27 τρέχοντος.
Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Δρ Λουκάς Ανδριανός από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, πρώην συνεργάτης της ΟΑΚ, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και ιδιαιτέρως τον Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά για τη φιλοξενία του Συνεδρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, καθώς και τον Υπεύθυνο του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας και Επιστημονικό Συνεργάτη της ΟΑΚ, κ. Αντώνη Καλογεράκη, για τη διοργάνωση. Ακολούθως, ο κ. Καλογεράκης καλωσόρισε τους συνέδρους και ευχήθηκε καλή διεξαγωγή στις εργασίες του Συνεδρίου.
Ο κ. Ζορμπάς, χαιρετίζοντας τους συνέδρους, υπογράμμισε πως στην Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε αρχή αγιάζεται και έκανε λόγο για την παράδοση που ξεκινά από το Βυζάντιο και η οποία καθιέρωσε την Ίνδικτο, η οποία αποτελεί τον αγιασμό κάθε αρχής, αλλά και τη συμβολική αρχή του λειτουργικού έτους, μέσα από τη μέριμνα για τη Δημιουργία του Θεού. «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να σας υποδεχόμαστε στο νησί της Κρήτης, καθώς ήλθατε από όλες τις γωνιές της γης, ώστε να συμμετάσχετε στο πολυσήμαντο αυτό Συνέδριο», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει τη μέγιστη προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος. Ο Δρ Ζορμπάς δήλωσε πως η ΟΑΚ επί 50 έτη καλλιεργεί τον διάλογο ανάμεσα στη Θεολογία και την Επιστήμη, ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις για την επίλυση των ανακυπτόντων προβλημάτων για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο, καλωσόρισε τους συνέδρους «σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και από την Εκκλησία και από την ίδια τη Δημιουργία». Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε, πως η οικολογία έχει πολλά να προσφέρει με τη σωστή παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, το οποίο είναι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή διαμονή στον «επίγειο Παράδεισο» της Κρήτης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο κ. Σταυρουλάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τονίζοντας την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ αμέσως μετά ο Dr Guillermo Kerber, συνεργάτης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), τόνισε τη σχέση ανάμεσα στη Θεολογία και στην Οικολογία. Ο Επιστημονικός Συνεργάτις της ΟΑΚ, κ. Αντώνης Καλογεράκης παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες της ΟΑΚ που αφορούν το περιβάλλον και γενικότερα την Οικολογία.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν αξιόλογοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων, όπως την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, την Αγία Κυριακή, να πραγματοποιήσουν βοτανική εξόρμηση στον Ομαλό, και να επισκεφθούν τοπικά εργοστάσια παραγωγής ελαιολάδου κ.ά.
Εκ της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης