Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

ΜΝΗΜΗ ΣΥΜΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

0
0


Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 μετά τη Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου. 
Ο αοίδιμος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου πριν την εκλογή του ως Μητροπολίτης Σύμης διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ως βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Παμφίλου και υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Προϊστάμενος στην Ενορία μας. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της ανοικοδόμησης του ιερού ναού Τριών Ιεραρχών και του Ενοριακού μας Κέντρου στο Αννόβερο. Στην επιμνημόσυνο δέηση, που έγινε σύμφωνα με την τάξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, παρέστη πλήθος κόσμου, μέλη των Δ.Σ. των Ομογενειακών Φορέων της περιοχής και παλαιοί συνεργάτες του μεταστάντος στις Εκκλησιαστικές Επιτροπές. Αντί άλλης ομιλίας αναγνώσθηκε από τον προϊστάμενο της ενορίας π. Γεράσιμο Φραγκουλάκη, ο Αποχαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.
Ενορία Τριών Ιεραρχών Αννόβερου


Τρισάγιο στη μνήμη του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου στο Μόναχο
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος με εγκύκλιό του προς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους και τους Ιερατικώς προϊσταμένους και Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών εφημέριος της Ενορίας Τριών Ιεραρχών στο Αννόβερο και κατόπιν βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Παμφίλου. Καθόρισε δε με την εγκύκλιό του να λάβει χώρα σ΄όλες τις ενορίες της Γερμανίας νεκρώσιμο τρισάγιο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τρ. έτ.  


Στην ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου τελέστηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018  το νεκρώσιμο τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση και τον διάκονο Νικόλαο Τζώρζη. 
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αννόβερο, αναφέρθηκε στην ομιλία του τις πολλές και παντοειδείς αναμνήσεις που είχε από τον κυρό Χρυσοστόμου, όταν εκείνος υπηρετούσε ως εφημέριος και ως βοηθός επίσκοπος στο Αννόβερο. Η καλοσύνη, η μεγάλη καρδιά, η απλότητα και η εργατικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Σύμης, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια ενός γνησίου ορθοδόξου επισκόπου, που εκφράστηκε όχι μόνο στο ποιμαντικό και λειτουργικό του έργο, αλλά και στη δημιουργία μόνιμης μικρής πατρίδας των Ελλήνων του Αννοβέρου, με την εκ βάθρων ανέγερση του περικαλλούς ναού των Τριών Ιεραρχών και του Ενοριακού Κέντρου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος γαλουχήθηκε πνευματικά κοντά στο ανάστημα του "Παππού", όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν στο Αννόβερο, τον αείμνηστο κυρό Χρυσόστομο. 


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση και φιλία με τον κυρό Χρυσόστομο, από την εποχή που ο νεαρός Χρυσόστομος Δημητριάδης εγκατέλειψε με βάρκα διά νυκτός τη γενέτειρά του Ίμβρο, ένεκα εχθρικών εκδηλώσεων των τούρκων της νήσου και κατέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από εκεί στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής, με κοντά παντελονάκια, όπως χαρακτηριστικά τον συνάντησε και τον θυμάται ακόμη ο π. Απόστολος. Τελείωσε μαζί με τον π. Απόστολο την Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας και κατόπιν σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε κληρικός και υπηρέτησε την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, ως εφημέριος. Ο π. Απόστολος θυμάται ακόμη την ενεργητικότητα του μακαριστού Χρυσοστόμου, το χιούμορ του, την κοινωνικότητά του και την περισσή αγάπη από τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Όταν αργότερα πήγε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αναγκάστηκε πάλι δια νυκτός να δραπετεύσει, μετά από δύο θλιβερά γεγονότα: α) κακοποιοί λήστευσαν το διαμέρισμά του, χωρίς η αστυνομία να παρέμβει εγκαίρως. β) ένα πρωινό μεταβαίνοντας από την οικία του στο γραφείο της ενορίας, δρασκέλησε τα σκαλοπάτια του γειτονικού ρωμαιοκαθολικού ναού στα οποία έκειτο νεκρός, δολοφονημένος από τη μαφία, ο καθολικός ιερέας. Αμέσως μετέβη στο αεροδρόμιο και ήλθε στη Γερμανία στην οικία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και μετά από μερικές ημέρες, μετέβη στη Βόννη, στο οίκημα της Μητροπόλεώς μας. 
Ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, παρέστη στην τελετή εγκαινίων του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Πολλές φορές επισκέφθηκε τις Ενορίες Μονάχου για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

Latest Images

Trending Articles

Latest Images