|
Ο Καλλίνικος ως έφεδρος αξιωματικός στον τουρκικό στρατό (19.9.1951) |
Πασχάλης Βαλσαμίδης
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τελευταία σε παλαιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης εντόπισα ακόμα μία αξιόλογη αρχειακή συλλογή. Πρόκειται για φωτογραφίες του Φαναριώτου Ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Λύστρων Καλλίνικου,οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποθανατίζουν πολλές και διαφορετικές στιγμές από τη ζωή του, αναβιώνοντας στιγμιότυπα που αποτελούν σταθμούς και κομμάτια της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
138 φωτογραφίες έχουν ως θέμα τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τους συμμαθητές του (Μελέτιο Σακκουλίδη, Τάκης Χριστοφόρου, Ειρηναίο Βασιλείου μετέπειτα επίσκοπος Πατάρων), τον γέροντά του Μητροπολίτη Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο (1944-1950, 1951-1976), τους καθηγητές του και τη χειροτονία του σε διάκονο. Ακόμα υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στον τουρκικό στρατό,ως αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Δωρόθεου (1946-1974), από τη διακονία του στην Πατριαρχική Αυλή, στις ενορίες της Πόλης και μετά την εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μητροπολίτη.
Όλο αυτό το αξιόλογο υλικό κατέληξε σε έναν παλαιοπώλη, μέσα σε μία σακούλα, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα για τον Καλλίνικο παρά μόνο είχε καταλάβει ότι πρόκειται για φωτογραφίες ενός "παπά", τις οποίες αγόρασε όπως μου είπε πριν από οκτώ μήνες από έναν "χουρτνατζή" (παλιατζή) και προσπαθούσε να τις πουλήσει σε Ρωμιούς και Ελλαδίτες. Σ΄ όσους τις έδειξε κανείς δεν είχε δείξει ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το ενδιαφέρον από Έλληνες στα συλλεκτικά είδη παρά μόνο από Τούρκους που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα Καραμανλίδικα έντυπα, τα οποία πωλούνται σε υψηλές τιμές. Όταν άνοιξα τη σακούλα συγκινήθηκα, διότι τον Καλλίνικο τον είχα γνωρίσει στα παιδικά μου χρόνια που λειτουργούσε επί Δέρκων Ιακώβου (1950-1977) στο Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων.
Αναρωτιέμαι τι να απέγινε το προσωπικό του αρχείο. Έχουν χαθεί πάρα πολλά αρχεία των ομογενών. Λίγοι είναι αυτοί που φρόντισαν πριν το θάνατό τους να δωρίσουν τα αρχεία και τα βιβλία τους σε βιβλιοθήκες ή σε πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, όπως ένας από αυτούς ήταν ο αείμνηστος καθηγητής μου Βασίλειος Σταυρίδης (1925-2016).
Το δεύτερο μέρος της δημοσίευσης περιλαμβάνει φωτογραφίες από την στρατιωτική θητεία του αειμνήστου Λύστρων Καλλινίκου.