Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264

ΜΕΤ'ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

0
0
Στο στιγμιότυπο, σε μια συμβολική κίνησή τους κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη,
οι Προκαθήμενοι ενωμένοι με θέα τη γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει Ευρώπη και Ασία.
Από αριστερά προς δεξιά: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος,
Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος,
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Σιλουανός, εκπρόσωπος του απουσιάζοντος
Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ,
Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας
και Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.
 (Φωτογραφία / λεζάντα: Νίκος Μαγγίνας, 6/3/2014)

Έκκληση Βαρθολομαίου να συνέλθει το ταχύτερο η Μεγάλη Σύνοδος Όρους φαίνεται να θέτει το Πατριαρχείο Μόσχας 
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
«Ήδη επέστη ο καιρός, οι καιροί ου μενετοί»,υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο θέμα της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. 
Ανοίγοντας με εισηγητική ομιλία τις εργασίες της τριήμερης Σύναξης των Προκαθημένων στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απηύθυνε έκκληση στους αδελφούς του, Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, να αρθούν προ των ευθυνών τους και να ανοίξουν τον δρόμο στο να συγκληθεί η Μεγάλη Σύνοδος. 
«Το τέλειον της προπαρασκευής δεν έχει τέλος. Ας αρκεσθώμεν εις τα άχρι τούδε συμπεφωνημένα. Ας λύσωμεν άνευ χρονοτριβής εν αγάπη και κατά τους ιερούς Κανόνας όσας τυχόν διαφοράς εισέτι έχομεν εις τάς μεταξύ ημών σχέσεις», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ας χωρήσωμεν εις τήν σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου το ταχύτερον δυνατόν, και ας αφήσωμεν τον Παράκλητον να ομιλήση επαφιέμενοι εις την πνοήν Του». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εκτενέστατη και εμπεριστατωμένη εισήγησή του ανέφερε ότι έχουν προετοιμαστεί τα οκτώ από τα δέκα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Μεγάλης Συνόδου, αλλά, παρατήρησε, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις ακόμη και τα προετοιμασμένα χρήζουν αναθεωρήσεων. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο θέμα της ενότητας μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, για το οποίο τόνισε: «Βασικήν προϋπόθεσιν διά να πείσωμεν τόν κόσμον αποτελεί πρώτιστα πάντων η ιδική μας εσωτερική ενότης. Είναι θλιβερόν και επικίνδυνον διά το κύρος της ορθοδόξου Εκκλησίας το να εμφανιζώμεθα πολλάκις έναντι των εκτός αυτής διηρημένοι και αντιδικούντες».Συναφώς σημείωσε ότι «δίδομεν ενίοτε την εντύπωσιν προς τους έξω ότι διαφωνούμεν ακόμη και περί του ποίος είναι “πρώτος” εν ημίν». 


Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε σε Εκκλησίες, που «φέρονται ως αυτάρκεις Εκκλησίαι, ωσάν να λέγουν πρός τάς λοιπάς Εκκλησίας “χρείαν σου ουκ έχω”».Για το θέμα της συνοδικότητας στο σύνολο της Εκκλησίας σημείωσε πως ενώ το συνοδικό σύστημα στις κατά τόπους Εκκλησίες λειτουργεί άψογα, στις διεκκλησιαστικές επαφές υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Στην εισήγηση του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και σε θέματα σύγχρονης τεχνολογίας και επιστημονικής προόδου, υποδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή σε θέματα βιοηθικής. 
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Επιγραμματικά έδωσε πλήρη στήριξη στην θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι επείγει η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας και ουσιαστικά απάντησε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «χρειάζεται ακόμη πολύ προετοιμασία» και έθεσε διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το πόσοι και ποιοί θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο και με ποιό τρόπο θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ο Κύπρου τόνισε ότι υπερισχύει ο εθνοφυλετισμός από το συμφέρον της Ορθοδοξίας. Εισηγήθηκε στην Μεγάλη Σύνοδο κάθε Εκκλησία να αντιπροσωπευθεί από τον Προκαθήμενό της, τον οποίον να πλαισιώνουν 12 επίσκοποι. «Στην Εκκλησία ουδέποτε τα κριτήρια ήσαν αριθμητικά», σημείωσε σχολιάζοντας την θέση του Πατριάρχη Μόσχας για συμμετοχή όλων των επαρχιούχων Επισκόπων. 
Επίσης, στήριξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις αιτιάσεις της Μόσχας για την προεδρία της Μεγάλης Συνόδου, τονίζοντας: «Πρώτον έχουμε. Τον επέβαλε η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τους διαρρεύσαντας αιώνας». 
Ο Αθηνών Ιερώνυμος τόνισε ότι η ενότητα των Προκαθημένων θα πρέπει να επισφραγιστεί τελικά και με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι αποφάσεις της οποίας θα πρέπει να τείνουν σε μία αποτελεσματική και καρποφόρο διακονία της για την ωφέλεια του ποιμνίου μας και εις δόξα της Ορθοδοξίας συμπάσης.
ΑπογευματινήΚωνσταντινουπόλεως, 7-3-2014

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9264