Ι. Μητρόπολη Βελγίου
Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία 31 χρόνια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αρχιερείς, ιερείς και διάκονοι διαφόρων δικαιοδοσιών που κατοικούν στο Βέλγιο, ήλθαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και συμμετείχαν στο λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου.
Για τον νέο Μητροπολίτη Βελγίου ήταν η πρώτη Κυριακή της Ορθοδοξίας που εόρτασε με το νέο του τίτλο και με τις νέες ευθύνες που έχει αναλάβει μετά απὸ την εκλογή του και την ενθρόνισή του ως Ποιμενάρχης των Χωρών της Μπενελούξ. Ο ΠανιερώτατοςΑρχιεπίσκοπος κ. Σίμων του Πατριαρχείου Μόσχας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Διευθυντὴς του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση) συλλειτούργησαν μαζί με τον Μητροπολίτη ενώ τους περιστοίχιζαν δέκα πέντε Ιερείς και 6 Διάκονοι διαφόρων εθνοτήτων και δικαιοδοσιών.
Έτσι μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή υπήρχε ένα άρωμα Πεντηκοστής όπου το Πνεύμα του Θεού «εις ενότητα πάντας εκάλεσεν» και μια απτή μαρτυρία της ενότητος της πίστεως και των καρδιών όλων των Ορθοδόξων χριστιανών που κατοικούν στο Βέλγιο.
Πλήθος πιστού λαού κατέκλυσε από νωρίς τον Μητροπολιτικό Ναό και πάρα πολλοί πιστοί μετείχαν στην θεία Κοινωνία. Τέσσερις χοροί ψαλτών, απέδωσαν θαυμάσια στα ελληνικά, ολλανδικά, γαλλικά, σλαβονικά, γεωργιανά και ρουμανικά τους ύμνους της ορθοδόξου λατρείας, καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του. Παρά τη διαφορά του ύφους η σύνθεση απέδωσε μία ηχητική αρμονία που αντανακλούσε και την καρδιακή αρμονία της προσευχής. Οι ευχές και οι εκφωνήσεις των συλλειτουργούντων έγιναν στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα ολλανδικά, στα σλαβονικά, στα γεωργιανά, στα σερβικά, στα βουλγαρικά. Ανάμεσα στα ρουμάνικα, στις σεβάσμιες μορφές των συλλειτουργών ιερέων ξεχώριζε και ο γέροντας πατέρας του Σεβ. Μητροπολίτου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ιγνάτιος Peckstadt που υπερνικώντας τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, συμμετείχε με κατάνυξη στην Θεία Λειτουργία.
Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, άλλοι Πρέσβεις ορθοδόξων Χωρών και στρατιωτικοί εκπρόσωποι στο ΝΑΤΟ τίμησαν με την παρουσία τους στον Μητροπολιτικό Ναό την μεγάλη αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας. Αξιοσημείωτη ήταν και η σεμνή παρουσία των Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας καθώς και αυτή του εκπροσώπου του Βελγικού Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Eric Ghysselinckx.
Την Ομιλία για την εορτή εκφώνησε στα ελληνικά, γαλλικά και ολλανδικά ο Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος κ. Ευάγγελος Ψάλλας ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, στην ιστορική αρχή και ανάπτυξη της Εορτής της Ορθοδοξίας και στη θεολογία της εικόνας κάνοντας συνδυασμό με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα και τον λόγο του αποστόλου Φιλίππου προς τον Ναθαναήλ «Έρχου και ίδε», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευθύνη των Ορθοδόξων για τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστης στον σύγχρονο κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε στην σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 2016 σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων του Χριστού Εκκλησιών.
Είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ένα χρέος! Οφείλουμε να ενεργήσουμε ως σωστοί μάρτυρες του Χριστού. Ως Ορθόδοξοι που είμαστε, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για να λύσουμε τις διαφορές μας και να καταλήξουμε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων, η προετοιμασία της οποίας φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της. Αρκετά έχουμε καθυστερήσει, και πρέπει να εμπιστευθούμε τις άοκνες προσπάθειες που, με αίσθημα χρέους και ευθύνης, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες καταβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να διαφυλάξει και να εδραιώσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απευθύνθηκε στους πιστούς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δοξάζουμε τον Κύριο και Θεό μας από τα βάθη της καρδιάς μας που μας αξίωσε να τελέσουμε όλοι μαζί τη Θεία Λειτουργία αυτήν την πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, την Κυριακή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας! (...) Την ίδια στιγμή που εμείς εδώ, επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι και πιστοί μαρτυρούμε την ενότητα της πίστεως και των μυστηρίων μας,στο Φανάριον οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών τελούν μαζί την Θεία Λειτουργία εις τον Πατριαρχικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.Δια της Θείας Λειτουργίας, είμαστε στενά συνδεδεμένοι μαζί τους και προσευχόμαστε στον Θεό να τους εμπνεύσει το Πνεύμα Του το Άγιον δια το καλόν της Εκκλησίας μας! (...) Εδώ επίσης, στη Μπενελούξ, εργαζόμαστε για την ενότητά μας, από το 2010, εντός των πλαισίων της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως. Για να μιλάμε με μία φωνή έναντι του κόσμου που μας περιβάλλει. Είμαστε καλεσμένοι σε συνεργασία και όχι σε ανταγωνισμό, σε διάλογο και όχι σε απομόνωση».
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες αρχιερείς, τους εκπροσώπους των Αρχών, τούς Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, τον κλήρο και τον λαό και παραχώρησε τον λόγο στον υπεύθυνο της Ορθοδόξου Νεότητος στο Βέλγιο Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Κυπριανό Ποπέσκου ο οποίος προσκάλεσε τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν ενεργά στις ωραίες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για αυτούς και να λάβουν μέρος σε έναν περίπατο στο κέντρο των Βρυξελλών εορτάζοντας έτσι την Εορτή της Ορθοδοξίας και ως ημέρα της Ορθοδόξου Νεολαίας. Η ανταπόκριση των Νέων ήταν ενθουσιώδης. Όπως είχε τονίσει ο Σεβασμιώτατος κατά την ενθρονιστήρια ομιλία του, μιά από τις άμεσες προτεραιότητές του είναι η Νεολαία και η σύνδεσή της με τη ζωή της Εκκλησίας. Και αυτή η Κυριακή της Ορθοδοξίας έδωσε μία σπουδαία ώθηση σε αυτήν την προτεραιότητα αφού η συμμετοχή των Νέων ήταν ιδιαίτερη εμφανής και κατά τη Θεία Λειτουργία και έπειτα.