Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

$
0
0
Ο παραιτηθείς, πολιός Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου κ. Γεώργιος και ο διάδοχός του,
ο από εν Μπουένος Άιρες Σιλουανός. 


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στο τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Ιερά Σύνοδος του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε δύο νέους μητροπολίτες. Τον Επίσκοπο Νινευή (Ταρτούς) Αθανάσιο, για την χηρεύουσα Μητρόπολη Λαοδικείας και τον από εν Μπουένος Άιρες Σιλουανό – εκ μεταθέσεως δηλαδή – για την κενωθείσα μητρόπολη Βύβλου και Βότρυος (Όρους Λιβάνου), μετά την παραίτηση του σπουδαίου μητροπολίτη Γεωργίου Κοντρ, του σημαντικότερου θεολόγου του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 
Μετά από μία εβδομάδα, στις 4 Μαϊου 2018, έγινε πανηγυρικά η ενθρόνιση του νέου Λαοδικείας Αθανασίου. Ενάμιση μήνα μετά, εκκρεμεί αναιτίως η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Όρους Λιβάνου Σιλουανού, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 
Ο Πατριάρχης όρισε τοποτηρητή της εν Μπουένος Άιρες Μητρόπολης τον ίδιο τον μετατεθέντα μητροπολίτη Σιλουανό! Άραγε σ’ αυτή την ενέργεια οφείλεται η τόση μεγάλη καθυστέρηση της ενθρόνισης; 
Γράφτηκε ότι ο μητροπολίτης Σιλουανός είναι πρώτος ξάδερφος του Πατριάρχη Ιωάννη και Λιβανέζος, άρα γι’ αυτό προκρίθηκε στην ιστορική Μητρόπολη Όρους Λιβάνου. Όμως γύρω από το πρόσωπο του μητροπολίτου Σιλουανού υπάρχει μια προϊστορία. 
Στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι, τον Μάρτιο του 2014,με αντικείμενο την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας εκπροσώπησαν δύο ιεράρχες του – αφού δεν προσήλθε ο Πατριάρχης Ιωάννης – ο Βόστρων Σάββας και ο εν Μπουένος Άιρες Σιλουανός.


Ο κ. Σιλουανός είχε αναγραφεί ως «μητροπολίτης εν Μπουένος Άιρες» αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει τους τίτλους των μητροπολιτών που λειτουργούν σε περιοχές της δικαιοδοσίας του. Η επιμονή του Αντιοχειανού αρχιερέα ενόχλησε ιδιαίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη που σε έντονο ύφος του σημείωσε πως θα πρέπει να παύσει η κατάσταση που επικρατεί τελευταία με την ύπαρξη μητροπολιτών άλλων Εκκλησιών σε περιοχές δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Θρόνου. Ο μητροπολίτης σε επίσης έντονο ύφος είπε στον Πατριάρχη πως είναι μητροπολίτης Μπουένος Άιρες αρνούμενος να υποχωρήσει.Ο Πατριάρχης του απάντησε πως το θέμα δεν ήταν της παρούσης στιγμής και δεν πήρε άλλη έκταση. Πολλοί τότε επέκριναν την στάση του μητροπολίτη Σιλουανού, ο οποίος σε μία Σύναξη Προκαθημένων προσπάθησε να …κλέψει την παράσταση. 
Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο αρχιερείς - εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας, αρνήθηκαννα υπογράψουν το κείμενο των ομόφωνων μέχρι εκείνη τη στιγμή αποφάσεων της Σύναξης, αλλά και να λάβουν μέρος στο διορθόδοξο Συλλείτουργο της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στον Πατριαρχικό Ναό.
[Βλ. στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ το σχόλιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια:Όλοι υπέγραψαν τις αποφάσεις της Σύναξης των Προκαθημένων, πλην Λακεδαιμονίων (:Αντιοχειανών)]. 
Κατόπιν αυτού ήταν απολύτως …φυσικό, ο εν Μπουένος Άιρες Σιλουανός να αναδειχθεί ο Αντιοχειανός ιεράρχης που προπαγάνδισε με κάθε μέσο εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν σχετικά βίντεο, τόσο στα ισπανικά όσο και στα αραβικά, με τον μητροπολίτη Σιλουανό – μόνος αυτός από τους Αντιοχειανούς ιεράρχες – να καταφέρεται εναντίον της Συνόδου και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τον κακό συντονισμό του όλου θέματος. 
Αλλά γύρω από τον μητροπολίτη Σιλουανό υπάρχει και μια άλλη …περίεργη ιστορία,για την οποία είχαμε κάνει σχετική ανάρτησηπριν δύο χρόνια. Είχαμε γράψει επί λέξει: 


«Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια ανοιχτή επιστολή την οποία φέρεται να υπογράφει ο απαχθείς Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, και η οποία γράφτηκε δια χειρός του γραμματέα του, Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και πάσης Αργεντινής, Σιλουανού, όπως αναφέρεται στο τέλος της επιστολής. 
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει επιφέρει σύγχυση. Πρόκειται για αυθεντική επιστολή του απαχθέντος Μητροπολίτη, την οποία υπαγόρευσε στον «γραμματέα» του Μητροπολίτη Σιλουανό;
Πώς ήρθε σε επαφή μαζί του ο Σεβ. Σιλουανός; Γνωρίζει ότι είναι ζωντανός και πού βρίσκεται; Είχε τηλεφωνική, διαδικτυακή ή άλλη επικοινωνία μαζί του; Οι διπλωματικές πηγές (Υπουργεία Εξωτερικών) σιωπούν εκκωφαντικά. Στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας και στην σελίδα του στο Facebook δεν έχει δημοσιευθεί η επιστολή. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, και δη ο Προκαθήμενός του - τού οποίου ο Χαλεπίου είναι κατά σάρκα αδελφός - δεν θα προέβαινε σε πανηγυρική δήλωση ότι ο Μητροπολίτης Χαλεπίου ζει, μετά από 3 ολόκληρα χρόνια που αγνοείται;
Από την άλλη, η σελίδα στο Facebook της Μητρόπολης του Πατριαρχείου Αντιοχείας εν Μπουένος Άϊρες έχει την επιστολή στις 20/6/16 στα αραβικά και στις 25/6/16 στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά, και τα ρουμανικά! Επίσης, πολλές ελληνικές ιστοσελίδες έχουν αναδημοσιεύσει αβασάνιστα την εν λόγω επιστολή. 
Μήπως η επιστολή γράφτηκε για να κυκλοφορήσει στην Κρήτη όπου συνεδρίαζε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος; Αφού ο συντάκτης της γράφει: «Είναι περιττό να Σας «αναγγείλω» ότι είμαι μαζί σας όπου και αν βρίσκεστε αυτές τις μέρες, είτε στην Κρήτη είτε αλλού, όχι επειδή το όνομά μου καταγράφεται μέσα σε πρακτικά ή μνημονεύεται σε δηλώσεις, - κάτι το οποίο εκδηλώνει τη συμπαράστασή σας σε μένα και στην Εκκλησία μου.» Στην Κρήτη, απ’ όπου απουσίαζε η Εκκλησία της Αντιοχείας! 
Ο εν Μπουένος Άϊρες Σιλουανός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γιατί δίνει την εντύπωση ότι «παίζει» με ένα περίεργο τρόπο.Δεν αρμόζουν παιχνίδια στην πλάτη του απαχθέντος Μητροπολίτη.» 
Αυτά γράφαμε πριν δυο χρόνια για ένα θέμα που καλύφθηκε από πέπλο μυστηρίου... 
Τώρα μάλλον ο Αντιοχείας Ιωάννης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε σχέση με τον μητροπολίτη Σιλουανό.Και κυρίως γιατί τόσο καθυστερεί η ενθρόνισή του στην μητρόπολη Όρους Λιβάνου. Το μέλλον θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η περίπτωση του μητροπολίτη Σιλουανού, σε διορθόδοξο επίπεδο. Καθώς το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει ήδη ανοιχτά ουκ ολίγα μέτωπα… 
Το σίγουρο είναι πως ο νέος μητροπολίτης Όρους Λιβάνου Σιλουανός θα πρέπει να σηκώσει το δυσβάστακτο βάρος της σκιάς του προκατόχου του, του τελευταίου μεγάλου ιεράρχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images