Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας Νανάκης,Κέλευσον, Κελεύσατε… Λόγοι εις χειροτονίας κληρικών,εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 2018, σσ. 142.
Πασχάλης Βαλσαμίδης
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας είναι ένας διαπρεπής ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητής πανεπιστημίου, πολυγραφότατος, γνωστός στον χώρο της Εκκλησίας και της επιστήμης για την ιδιαίτερη επίδοσή Του σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Κρήτης και του νεότερου Ελληνισμού.
Τελευταία συγκέντρωσε δεκαπέντε χειροτονητήριους λόγους που εξεφώνησε σε χειροτονίες διακόνων και ιερέων σε ναούς της Μητροπόλεώς του και σ’ άλλους από το 2003 έως και το 2017, τους οποίους παρουσιάζει στο ανά χείρας πόνημα με τον καλύτερο τρόπο.
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται με εικόνα από τοιχογραφία του νάρθηκα του Καθολικού του Αγίου Νικολάου Ορφανού Θεσσαλονίκης (1318-1320) που απεικονίζει τη χειροτονία του Αγίου Νικολάου.
Το πόνημά Του αφιερώνει στον αείμνηστο Γέροντά Του Μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριο Μπουρλάκη (1921-1990).
Μετά τα περιεχόμενα (σ. 7) ακολουθεί ο πρόλογος (9-12) του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με τίτλο «Τοις εντευξομένοις», ο οποίος αναφέρει ότι τον έκανε εντύπωση που ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιεί στους λόγους πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας και σοβαρούς θεολόγους. Σχολιάζει κάποιους λόγους και επισημάνει τις αναφορές, τις προτροπές και τις παραινέσεις του Σεβασμιώτατου στους κληρικούς που χειροτονεί.
Ακολουθεί η εισαγωγή (13-18), όπου ο Σεβασμιώτατος τονίζει τη σπουδαιότητα και τη σημασία του μυστηρίου της ιεροσύνης και ευχαριστεί πρόσωπα που τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου.
Ο συγγραφέας δημοσιεύει τους δεκαπέντε χειροτονητήριους λόγους κατά χρονολογική σειρά ως εξής.
Τον πρώτο λόγο (21-27) εξεφώνησε στην Μονή Υπεραγίας της Θεοτόκου Αγκαράθου στην χειροτονία του διακόνου Θεόδωρου Μεϊμάρη, νυν Μέγα Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου,στις 19 Απριλίου 2003.
Ο δεύτερος λόγος (29-34) είναι εις την πρεσβύτερο χειροτονία του Κορνήλιου Αθανασάκη, νυν Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, που τελέστηκε στη Μονή αγίας Μαρίνας Βόνης στις 17 Ιουλίου 2003.
Τον τρίτο λόγο (35-41) εκφωνήθη εις την πρεσβύτερο χειροτονία του Μεθοδίου Φλουρή στις 14 Φεβρουαρίου 2008 στην Μονή αγίας Μαρίνας Βόνης. Σήμερα υπηρετεί ως εφημέριος της Μονή αγίας Μαρίνας Βόνης και είναι διευθυντής στην Νηστικάκειο Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο τέταρτος λόγος (43-48) είναι εις την εις διάκονον χειροτονία του Κίμωνος Βλαστού, τον οποίο χειροτόνησε στον Καθεδρικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρκαλοχωρίου στις 21 Μαΐου 2008. Σήμερα είναι εφημέριος στην ενορία Αποστόλων Πεδιάδος.
Ο πέμπτος λόγος (49-55) διαβάστηκε στη χειροτονία του πρεσβύτερου Αυγουστίνου Μπαϊραχτάρη στο ναό των αγίων Πάντων Ξηροκρήνης της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη στις 27 Αυγούστου 2009. Ο π. Αυγουστίνος είναι Επίκουρος καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης και εξυπηρετεί την ενορία Αρχοντικό-Αλιτζάνης της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.
Ο έκτος λόγος (57-61) εξεφωνήθη στη χειροτονία του διακόνου Λαζάρου Θεοδοσίου που τελέστηκε στον Πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στις 28 Απριλίου 2012. Σήμερα υπηρετεί ως εφημέριος στην κοινότητα του αγίου Δημητρίου Ταταούλων Κωνσταντινουπόλεως.
Ο έβδομος λόγος (63-70) απευθύνεται στη χειροτονία του πρεσβύτερου Μελχισεδέκ Αμπελικάκη που έγινε στην Μονή αγίας Μαρίνας Βόνης στις 8 Μαΐου 2013. Είναι ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και εξυπηρετεί την ενορία Καραβάδω.
Ο όγδοος λόγος (71-75) είναι σε πρεσβύτερο χειροτονία του Τιμόθεου Ραϊλάκη-Βρανά, τον οποίο χειροτόνησε στην Μονή αγίας Μαρίνας Βόνης Πεδιάδος στις 27 Οκτωβρίου 2013. Ο π. Τιμόθεος διετέλεσε εφημέριος στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και είναι ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.
Ο ένατος λόγος (77-82) εξεφωνήθη εις την πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ιεροθέου Χιώτη, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρκαλοχωρίου, στις 6 Αυγούστου 2014. Είναι εφημέριος στο ναό του αγίου Αντωνίου Καστελλίου.
Τον δέκατο λόγο (83-89) εξεφώνησε στη χειροτονία του πρεσβύτερου Εμμανουήλ Καλομοίρη που τον χειροτόνησε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Ανδρέα Κρήτης Αρκαλοχωρίου στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Διακονεί στην ενορία Μουχτάρω-Ευαγελισμός Πεδιάδος.
Ο ενδέκατος λόγος (91-98) είναι εις την εις διάκονον χειροτονία του Κωνσταντίνου Αρμενάκη που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Ανδρέα Κρήτης Αρκαλοχωρίου στις 19 Φεβρουαρίου 2017. Υπηρετεί στον Καθεδρικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρκαλοχωρίου.
Ο δωδέκατος λόγος (99-105) εξεφωνήθη στη χειροτονία του πρεσβύτερου Μιχαήλ Παπαϊωάννου που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Ανδρέα Κρήτης Αρκαλοχωρίου στις 5 Μαρτίου 1017. Έχει αναλάβει ιερατικά καθήκοντα στον Καθεδρικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρκαλοχωρίου.
Ο δέκατος τρίτος λόγος (107-112) είναι εις την εις διάκονον χειροτονία του Ανδρέα Γαλανάκη που πραγματοποιήθηκε στο ναό του αγίου Αντωνίου Σκινιά στις 22 Ιουλίου 2017. Εξυπηρετεί ως διάκονος στο Σκινιά και διακονεί στη Μητρόπολη Βεροίας.
Τον δέκατο τέταρτο λόγο (113-121) εξεφώνησε στη χειροτονία του πρεσβύτερου Σίμωνος Βουτηριάδη που τον χειροτόνησε στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Καλλέργη στις 5 Νοεμβρίου 2017.
Ο δέκατος πέμπτος λόγος (123-131) εξεφωνήθη στη χειροτονία του πρεσβύτερου Εμμανουήλ Πνευματικάκη στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Βιάννου στις 8 Νοεμβρίου 2017, όπου υπηρετεί. Ακολουθούν οι πηγές και η βιβλιογραφία (133-140).
Το συμπαθητικό και ελκυστικό αυτό βιβλίο κλείνει με επιλεγμένα έργα του Σεβασμιώτατου (141-142).
Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη του γραψίματος και του θέματος από έναν έμπειρο στη διακονία Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείουπου ανέλαβε να ποιμάνει μία νεοσύστατη Μητρόπολη (2001) με πενιχρά μέσα και την διοργάνωσε με άριστο τρόπο και χειροτονεί αξιόλογους και μορφωμένους κληρικούς για να την διακονήσουν. Αποτελεί μια αξιόπιστη και ενδελεχή πηγή και διαβάζεται πολύ ευχάριστα διότι έχει γραφεί με κόπο, αγάπη και σε ωραίο εκκλησιαστικό ύφος. Στο τέλος κάθε λόγου υπάρχει μία ωραία αναμνηστική φωτογραφία από την χειροτονία.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πλούσιο γραμμένο με σοφά και εμπνευσμένα λόγια του Ιεράρχου. Αξιοποιεί πολύ καλά τις εκκλησιαστικές πηγές και ερμηνεύει θεολογικούς όρους τους οποίους συνδέει με τις χειροτονίες και τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν με τη χάρη του Θεού την Εκκλησία. Παρέχει συμβουλές, προτροπές και παραινέσεις στους νέους κληρικούς και τους προτρέπει με πατρικό λόγο να καταλάβουν ότι αναλαμβάνουν ένα ύψιστο καθήκον και να γίνουν καλοί κληρικοί. Ακόμα στους λόγους θα βρει κανείς πολλά ενδιαφέρον διδακτικά και πνευματικά στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στους κληρικούς και στον σύγχρονο άνθρωπο. Για το λόγο αυτό αξίζει να το διαβάσουν όχι μόνο κληρικοί αλλά και λαϊκοί.
Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα για την προσφορά του αυτή.