Την πεποίθησή του ότι η συνάντηση που θα έχει εντός του μηνός στην Ιερουσαλήμ με τον Πάπα Φραγκίσκο, θα φέρει πιο κοντά την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, βοηθώντας έτσι να μπει ένα τέλος στην χιλιόχρονη «διαμάχη», εξέφρασε μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης 250 εκατ. ορθόδοξων χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο, επαίνεσε τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση του να παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στους ορθόδοξους της Τουρκίας, λέγοντας όμως «πως αυτή η ενέργεια από μόνη της δεν είναι αρκετή».
Η συνάντηση του Oικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα Φραγκίσκο θα πραγματοποιηθεί στις 25 - 26 Μαΐου,σχεδόν 50 χρόνια μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν οι προκάτοχοι των δύο πνευματικών ηγετών, σε μία πρώτη προσπάθεια να τερματιστεί το Σχίσμα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες που δημιουργήθηκε το 1054.
«Είναι στις προθέσεις και των δύο μας, να εργαστούμε περισσότερο για την ενότητα», είπε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ο δρόμος για την ενότητα αυτή είναι ακόμη μακρύς»,όμως η αποδοχή της πρόσκλησης από το Πάπα Φραγκίσκο για την συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, υποδηλώνει την θέληση και των δύο να δώσουν ένα τέλος στο «Σχίσμα».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,στην οποία ο ίδιος, προτού κλείσει το 1971, υπήρξε σπουδαστής επί μία επταετία. Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν ότι η Σχολή θα λειτουργούσε ξανά πέρυσι, στο πλαίσιο του πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει ο Ερντογάν.
«Οι προσδοκίες μας όμως δεν ευοδώθηκαν ακόμη, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανεξιθρησκεία».
Ο Πατριάρχης πρόσθεσε ότι η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, άπτεται της ευθύνης του τουρκικού κράτους να προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν. «Είμαι τούρκος πολίτης, γεννήθηκα εδώ. Υπηρέτησα για δύο χρόνια την στρατιωτική μου θητεία στην Τουρκία, και επιθυμώ να έχω πλήρη δικαιώματα, όπως κάθε άλλος τούρκος πολίτης, όχι για τον εαυτό μου αλλά για την Εκκλησία μου και την κοινότητά μου».
Απαντώντας στην παρατήρηση του Asscociated Press ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνδέσει την επαναλειτουργία της Χάλκης με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και την ανέγερση τεμένους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε: «Και είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι'αυτό; Εγώ είμαι υπέρ του να γίνει τέμενος ή και περισσότερα τζαμιά όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, προκειμένου να τους παρέχεται η δυνατότητα να προσεύχονται ακόμα σύμφωνα με την πίστη τους. Αλλά τι μπορώ να κάνω εγώ για αυτό;»
Και υπενθύμισε πωςτο θέμα της Χάλκης δεν αφορά τον ελληνικό νόμο, αλλά είναι ευθύνη της Τουρκίας να υπερασπίζεται και να προάγει τις θρησκευτικές ελευθερίες.