Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

$
0
0

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 
Κολυμπάρι Χανίων, 15-19 Απριλίου 2019 
Κεντρικό θέμα: «Είναι η παράδοση δεσμευτική για τη συνέχιση της εικονογραφικής εκκλησιαστικής τέχνης;» 
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 25 χρόνια από την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), διοργανώνεται Συμπόσιο σύγχρονης εικονογραφικής τέχνης, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, από 15 έως 19 Απριλίου 2019, με κεντρικό θέμα του Συμποσίου: «Είναι η παράδοση δεσμευτική για τη συνέχιση της εικονογραφικής εκκλησιαστικής τέχνης;». 
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι πολιτική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν επίσημες Κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είκοσι πέντε Χωρών, καθώς επίσης και βουλευτές από άλλα Κοινοβούλια. Με τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της συμβάλλει στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων, βασιζόμενη στη χριστιανική και Ορθόδοξη παράδοση. 
Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος 35 αγιογράφοι και ειδικοί –εμπειρογνώμονες από 14 Χώρες του κόσμου: Αίγυπτο, Αρμενία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Κύπρο, Λετονία, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία και Σερβία. Επίσης έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού της Δ.Σ.Ο., με θέμα: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ», που διεξήχθη το 2017. 
Κορυφαία, κυρίαρχη στιγμή της χριστιανικής θεολογίας, είναι το γεγονός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Η Εορτή των Εορτών, ελπίδα και φως για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, που όμως τους τελευταίους αιώνες, λόγω αλλαγής του ημερολογίου, εορτάζεται από τις χριστιανικές Εκκλησίες, ομολογίες και θρησκευτικές οντότητες, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Κατά το έτος 2017, κατά ημερολογιακή συγκυρία, το Πάσχα εορτάστηκε από όλους την Κυριακή 16 Απριλίου. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), θέλοντας να χαιρετίσει αυτό το τυχαίο, αλλά τόσο συμβολικό γεγονός του κοινού εορτασμού και να συμβάλει στις προσπάθειες αναζήτησης τρόπου κοινού εορτασμού της κεντρικής αυτής εορτής του χριστιανικού εορτολογίου, αποφάσισε να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό εικονογραφικής τέχνης (icon painting competition), με θέμα: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ». 
Ο διαγωνισμός ανέδειξε τους 5 νικητές καθώς και συλλέχθηκαν 63 έργα, τα οποία αποτελούν πλέον συλλογή της Δ.Σ.Ο.
Δείτε σχετικά την ανάρτησή μας στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ.



Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα προβληθεί βίντεο, αφιερωμένο στα 25 χρόνια της οργάνωσης, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου θα κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., βουλευτής, Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Εισηγήσεις από τους παρακάτω καταξιωμένους Καλλιτέχνες: την Αγιογράφο κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη, με θέμα: «Το Εργαστήριο Αγιογραφίας στην Ακαδημία: Μία πρόταση θρησκευτικού τουρισμού», τον Αγιογράφο κ. Χαράλαμπο Πιλαρινό: «Ανανέωση στην εκκλησιαστική ζωγραφική στην Ελλάδα σήμερα», το Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο., Αναπλ. Καθηγήτρια της Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης του Ρωσικού Πανεπιστημίου Θεωρητικών Σπουδών κα Nina Kvlividze (Ρωσία), με θέμα: «Σύγχρονη αγιογραφία στη Ρωσία: προβλήματα παραδόσεων και καινοτομιών», τον Αγιογράφο κ. Yury Hrechyn (Ουκρανία), με θέμα: «Η σημασία των αισθηματικών παραμέτρων και μέσων τυπικών εικαστικών εκφράσεων στην αγιογραφική παράδοση», το Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο., Λέκτορα της Σχολής Αγιογραφίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου κ. Mihai Coman (Ρουμανία), με θέμα: «Οι χώροι για τη διδασκαλία της αγιογράφησης», τον Αγιογράφο κ. Νεκτάριο Μαμάη (Ελλάδα), με θέμα: «Ράλλης Κοψίδης –η εικονογραφική του πρόταση στο Σαμπεζύ της Γενεύης-εικαστικός σχολιασμός», την Αγιογράφο κα Elisabeth Heriard Dubreil (Γαλλία), με θέμα: «Βασικές αρχές της εικονογραφίας», από το Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο., την Ιστορικό Τέχνης κα Seyranush Manukyan (Αρμενία), με θέμα: «Η τέχνη της αγιογραφίας των Αρμενίων της Ρουμανίας», από τον Αγιογράφο κ. Mina Mikhael Malak (Αίγυπτος) επί του κεντρικού θέματος, από τον Αγιογράφο κ. Georgy Zemtsov (Ρωσία) επί του κεντρικού θέματος, την Αγιογράφο κα Tea Intsirkveli (Γεωργία), με θέμα: «Επιλέγοντας την παράδοση ως θεμέλιο για την ποικιλομορφία της νέας εικονογράφησης στη Γεωργία», την Αγιογράφο κα Παρασκευή Σακόγλου (Ελλάδα) επί του κεντρικού θέματος, την Αγιογράφο κα Christina Kvyk (Ουκρανία), με θέμα: «Η ανάπτυξη της αγιογραφικής και θρησκευτικής τέχνης στην Ακαδημία Τεχνών της π. Lvov», τον Αγιογράφο της Κριτικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο. κ. Nassief Adel (Αίγυπτος), με θέμα: «Παρουσίαση της παραδοσιακής Κοπτικής τέχνης» και τον π. Σταμάτη Σκλήρη επί του κεντρικού θέματος.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Trending Articles