Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 25 χρόνια από την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.),πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης,τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Το Συμπόσιο διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με την ΟΑΚ από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 2019 και έχει ως κεντρικό θέμα: «Είναι η παράδοση δεσμευτική για τη συνέχιση της εικονογραφικής εκκλησιαστικής τέχνης;».
Συμμετέχουν 35 αγιογράφοι και ειδικοί –εμπειρογνώμονες από 14 Χώρες του κόσμου, ενώ έχουν κληθεί και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού της Δ.Σ.Ο., με θέμα: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ», που διεξήχθη το 2017.
Ο Σεβασμιώτατος Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους «στο Ίδρυμα του διαλόγου και της καταλλαγής, ταγμένο εις την διακονία του ανθρώπου ως πρόσωπο και εικόνα Θεού». Κατά τον κ. Αμφιλόχιο, η επιλογή του θέματος του Συμποσίου είναι ιδιαίτερα εύστοχη, γιατί «η Αγιογραφία είναι η Τέχνη που “μοσχοβολά Θεό”, καθώς είναι συνδεδεμένη με την πίστη και την παράδοση». Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρει, ότι «ο μόνος τρόπος, με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει, να σώσει τον κόσμο, είναι η πρόσληψη απ᾿ Αυτήν του γύρω κόσμου Της και η ενσωμάτωση του κόσμου στον Χριστό». Κλείνοντας αναστάσιμα τον Χαιρετισμό του, ευχήθηκε «το Συμπόσιο να μεταμορφωθεί σε ηλιαχτίδα φωτός, που θα φωτίσει και θα ζεστάνει όχι μόνο τις ψυχές και τις καρδιές των ειδικών και ειδημόνων, αλλά και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που αναζητά να ελευθερωθεί από τις ελευθερίες του».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, έκανε αναφορά στη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην ΟΑΚ, καθώς και στη ψηφιοποίηση του εκκλησιαστικού πλούτου του Νομού Χανίων, η οποία είναι μία απαραίτητη πηγή για κάθε ερευνητή.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση του παρόντος Συμποσίου, καθώς και τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο Πρόγραμμα της Ακαδημίας, «Πρόσωπο προς Πρόσωπο», τονίζοντας πως, «η συνάντηση πρόσωπον προς πρόσωπον, η αλληλογνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων, το κλίμα εμπιστοσύνης και ανοικτοσύνης, είναι πάντοτε πηγή εμπνεύσεως και δημιουργικότητας. Και αυτό ισχύει και με την Εικόνα», που είναι «το έγχρωμο Ευαγγέλιο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., έκανε αναφορά στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό της Δ.Σ.Ο., με θέμα: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ», καθώς και στις καινοτόμες δράσεις της Δ.Σ.Ο., η οποία αποτελεί μαρτυρία προς τον κόσμο της πολιτικής και κατ᾿ επέκταση της κοινωνίας, δίδοντας το παρόν στις προκλήσεις των καιρών και εκφράζοντας το πνεύμα της Ορθοδοξίας. Ο Δρ Μιχαηλίδης ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα μελλοντικά σχέδια της Δ.Σ.Ο. για την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στόχος η δημιουργία ενός φορέα υπό τη μορφή Ινστιτούτου ή Κέντρου Μελετών, που θα αφορά την Ορθόδοξη παράδοση, καθώς και ενός Παρατηρητηρίου για τις θρησκευτικές διώξεις, με σκοπό την καταλλαγή ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον ισλαμικό κόσμο.
Τον συντονισμό του Συμποσίου έχει ο Δρ Κώστας Μυγδάλης, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες «στον ιστορικό χώρο της ΟΑΚ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του, για την πραγματοποίηση του Συμποσίου στους χώρους του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμποσίου, προβλήθηκε βίντεο, αφιερωμένο στα 25 χρόνια της οργάνωσης της Δ.Σ.Ο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου, ο Δρ Κώστας Μυγδάλης εξήγησε τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας της Δ.Σ.Ο., ως οργανισμού που προέρχεται από τον χώρο της Ορθοδοξίας και δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων.
Ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία της Αγιογράφου και Υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, κας Κωνσταντίνας Στεφανάκη, η οποία παρουσίασε «Το Εργαστήριο Αγιογραφίας στην Ακαδημία: Μία πρόταση θρησκευτικού τουρισμού». Μέσα από την προβολή διαφανειών, ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για τη λειτουργία και τις δράσεις του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, σημείωσε ότι εκτελείται ένα σημαντικό έργο με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και την προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής.
Με το πέρας των ομιλιών έγινε ανταλλαγή δώρων εις ανάμνηση αυτής της σημαντικής δράσης της Δ.Σ.Ο.
Οι εργασίες συνεχίζονται με Εργαστήρια Αγιογραφίας και συζήτηση επί του θέματος.
Εκ της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης