“Αυτό που μένει εις το κέντρον της ιστορίας, εις το κέντρον της ανθρωπότητος, διαχρονικώς, είναι ο Σωτήρ του κόσμου, ο Αναστάς Χριστός”, επισήμανεο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, για την απόδοση της εορτής του Πάσχα, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά-Αντιφωνητού στην περιοχή του Φαναρίου.
“Γύρω από Αυτόν, το πανσεβάσμιον και πανακήρατον πρόσωπόν Του”, συνέχισε ο Παναγιώτατος, “θα υφαίνεται η ανθρώπινη ιστορία, η ιστορία του κόσμου τούτου, μέχρι της συντελείας των αιώνων, μέχρις ότου έλθει η Δευτέρα ένδοξος Παρουσία του, κατά την οποία θα κρίνει ζώντας και νεκρούς εν δικαιοσύνη αλλά και φιλανθρωπία. Αυτόν προσκυνούμε σήμερα, του εμπιστευόμεθα το παρόν μας και τον μέλλον μας, τον παρόν και το μέλλον της εδώ Ομογενείας, γιατί όχι και το παρόν και το μέλλον ολοκλήρου του κόσμου, εφόσον Αυτός είναι που γράφει εν τελευταία αναλύσει την ιστορίαν του κόσμου. Βλέπετε, σήμερα συνεχίζονται οι μάχες και οι ακαταστασίες εις την Μέση Ανατολή, ενώ εις την Ευρώπη με τις πρόσφατες ευρωεκλογές υπάρχουν ριζικές ανακατατάξεις. Όπου γίνονται εθνικές εκλογές αγωνία και άγχος για το ποιος θα επικρατήσει, και όλα είναι ρευστά τα ανθρώπινα. Τι έλεγε ο Ηράκλειτος, “Τα πάντα ρει”, όλα τρέχουν σαν το ποτάμι, αλλάζουν, τίποτα δεν είναι σταθερό στην ανθρωπότητα, στα εγκόσμια πράγματα. Επαναλαμβάνω, μόνον ο Αναστάς Χριστός, ο Αρχηγός και τελειωτής της Πιστεώς μας, ίσταται παντοδύναμος, νικητής του θανάτου, εις το κέντρο της ιστορίας, μας ευλογεί, μας συγχωρεί, μας ενθαρρύνει, συγκαταβαίνει και περιμένει την επιστροφή μας, όχι για το δικό του όφελος - τι θα περιμένει ένας Θεός, νικητής του θανάτου, από τους αδυνάτους ανθρώπους, αλλά για τη δική μας σωτηρία, για το δικό μας ψυχικό όφελος. Τον δοξάζουμε, τον ευγνωμονούμε, του εμπιστευόμεθα τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής μας, και εύχομαι για πολλά χρόνια ακόμη να μας αξιώνει να αναβαίνουμε σε αυτόν τον λόφο της Επταλόφου, να ψάλλουμε το τελευταίο “Χριστός Ανέστη"κάθε χρονιάς και να προσευχόμεθα για την διαιώνιση της παρουσίας και της χριστιανικής μαρτυρίας της Ομογενείας εις αυτήν την Πόλη των πατέρων μας, με τις τόσες ομορφιές, την τόση ένδοξη, αλλά και την πονεμένη και μαρτυρική ιστορία”.
Νωρίτερα τον Παναγιώτατο καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Επίσκοπο Αδριανό για το έργο και την πολύτιμη προσφορά του, καθώς επίσης και τον Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο, που παρέστη συμπροσευχόμενος, για τον πρόσφατο διορισμό του στη θέση του Ηγουμένου της Ι.Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης,με την οποία συστεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε κατά την Ηγουμενία του Επισκόπου Ερυθρών να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολής, “η οποία επί 48 χρόνια αδίκως σιωπά και αναμένει και αυτή την ανάστασή της”.