Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Ο ΖΑΜΠΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

$
0
0

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σε μια  και σημαντική αποκάλυψη προβαίνει σήμερα το Νυχθημερόν: Μες από μια επιστολή, την οποία απηύθυνε πριν από λίγο (μεσημέρι, 22.9.2019, διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ο από Μοζαμβίκης Μητροπολίτης Ζάμπιας προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, αποκαλύπτει τα ακόλουθα:
Η επιστολή, η οποία απευθύνθηκε από τον Ρώσο Ιεράρχη προς τον Θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο (17.9.2019), ουδέποτε έφθασε στον σημερινό Ποιμενάρχη της Μοζαμβίκης, διότι εκ της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας το σχετικό μέιλ... λοξοδρόμησε, καθώς εστάλη στο μέιλ του πάλαι ποτέ Μοζαμβίκης και νυν Ζάμπιας κ. ΙωάννουΟποία αστοχία!!! Γκάφα για γέλια και για κλάματα!!!Μάλιστα η Γραμματεία του ΤΕΕΣ ζήτησε από τον λήπτη επιβεβαίωση ότι το μέιλ παρελήφθη.
Ο έκπληκτος Μητροπολίτης Ζάμπιας θεώρησε, λοιπόν, ότι πρέπει εντέλει να επιβεβαιώσει, αλλά και να φερθεί με παρρησία απέναντι τον νεόκοπο Κριτή της Οικουμένης, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ. Έτσι, μαζί με την επιβεβαίωση λήψης του κατά λάθος μέιλ, τα ψάλλει "ζακυνθινοπρεπώς"στον εκ Βορρά επίδοξο ελεγκτή των εν Αλεξανδρεία Ιεραρχών, μη λησμονώντας -ως αποδεικνύεται- ότι είναι άριστος μαθητής και πνευματικό ανάστημα του Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος συνήθως (και έναντι των Ρώσων) δε μασάει τα λόγια του.
Ο Σεβ. κ. Ιωάννης μιλά στον Σεβ. κ. Ιλαρίωνα ευθαρσώς, εκφράζοντας συνάμα την δυσαρέσκειά του για την ληφθείσα επιστολή:
"[..] Δεν ξέρω αληθώς, σε ποιο απ'όλα τα σημεία της [επιστολής] πρέπει να σταθώ περισσότερο: Στο γεγονός ότι υπήρξα αποδέκτης μιας επιστολής Σας που δεν με αφορά προσωπικώς; Μήπως  στο ότι η επιστολή  αυτή απευθύνθηκε σε μένα από συνεπίσκοπο ενός άλλου Πατριαρχείου; Ή, μήπως, στο ότι με την επιστολή αυτήν ασκείται δυσμενής κριτική εναντίον ενός Επισκόπου άλλου Πατριαρχείου και άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας;
Έχει το καθένα από τα στοιχεία αυτά το μερίδιο του στην έκπληξη και την απόλυτη δυσαρέσκειά μου, οι οποίες μεγεθύνονται, εάν αναλογισθεί κανείς ότι -ούτως ή άλλως- προσκρούει στην παραδοχή απ'αιώνων κρατουσών εκκλησιαστικών αρχών και πιστευμάτων."
Ακολούθως ο Ζάμπιας διαμαρτύρεται δυναμικά, επισημαίνοντας ότι το δευτερόθρονο Πατριαρχείο έχει και Προκαθήμενο και Ιεράρχες, οι οποίοι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί με κάποιον Επίσκοπο, επισημαίνοντας, τέλος, εμφατικά ότι κι αν ακόμη κάποιος Ιεράρχης θεωρήσει ότι αδικείται από την οικεία προϊσταμένη του εκκλησιαστική αρχή, έχει εντέλει την δυνατότητα της Εκκλήτου Προσφυγής ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, θέλοντας μάλλον να τονίσει με αυτό ότι ο μόνος που δεν δικαιούται να εγκαλεί και ελέγχει Ιεράρχες για οτιδήποτε, είναι ο κ. Ιλαρίων. Ας αναγνώσουμε τι ακριβώς γράφει ο κ. Ιωάννης: 
"Θεωρώντας, άγιε Αδελφέ, ότι η επιστολή Σας αυτή δεν με αφορά προσωπικώς, καταρτίστηκε εκ μέρους Σας αναρμοδίως και απευθύνθηκε σε μένα παραδόξως, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για τη σχετική πρωτοβουλία Σας και ΤΟΝΙΖΩ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ότι, ούτε η ανθρώπινη φύση μου, μήτε και η υψηλή κατάταξη του παλαίφατου δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά του σεπτού Προκαθημένου του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, όπου -θεία Χάριτι- υπάγομαι, συγχωρούν οιαδήποτε εκ μέρους μου σιωπή."
Τέλος, αδελφικώς Σας υπενθυμίζω ότι είστε παντελώς αναρμόδιος να επεμβαίνετε με αυτό το ύφος, ωσάν θεόθεν απεσταλμένος. Βεβαιωθήτε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί σε κάποιον Επίσκοπο, υπεύθυνος φορέας να τον κρίνει είναι η Εκκλησία στην οποίαν ανήκει και, εάν ο ίδιος θεωρήσει ότι η κρίση της Εκκλησίας του τον αδικεί, υπάρχει και η από αιώνων παραδεδομένη δυνατότητα της Εκκλήτου Προσφυγής στον Οικουμενικό Πατριάρχη."

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images