Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ 2020 ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

$
0
0

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τη Ρωμαίηκη νεολαία: Να καυχάσθε που είσθε τέκνα της Πόλης του Κωνσταντίνου, μιάς από τις πιο ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας
Ο Παναγιώτατος ανακοίνωσε ότι κατά το 2020, που το Πατριαρχείο αφιέρωσε στη νεολαία, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση για όλους τους ορθοδόξους νέους που ζούν στην Τουρκία
Χαρούμενες παιδικές και νεανικές φωνές πλημμύρισαν τους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την καθιερωμένη επίσκεψη της Ρωμαίηκης νεολαίας, σήμερα, 24 Δεκεμβρίου 2019, παραμονή της του Χριστού Γεννήσεως, για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά Κάλαντα και να λάβουν τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του πνευματικού τους πατέρα, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Μικροί και μεγάλοι ανέμεναν τον Παναγιώτατο, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, μπροστά από το στολισμένο δένδρο, ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.
“Σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και με γιορτινή διάθεση, ο Πατριάρχης σας σας καλωσορίζει στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, για να ανταλλάξουμε πρόσωπον προς πρόσωπον ευχές, για να ψάλλουμε και να ακούσουμε τα Κάλαντα, για να αναπτερωθούν οι ελπίδες μας για το μέλλον της Ομογενείας”,είπε ο Πατριάρχης, στην ομιλία του,  προς τις νέες και τους νέους της Ομογενείας, τους οποίους δέχθηκε στον Πατριαρχικό Ναό.


“Στις γιορτές συμπυκνώνεται η ζωή, ηρεμούν οι αισθήσεις, αποκαλύπτεται το βάθος της πραγματικότητος, μιλούν οι καρδιές, γλυκαίνουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, ανοίγει η πύλη του ουρανού. Αληθινή γιορτή είναι κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο από ελεύθερο χρόνο, από ξεκούραση και διασκέδαση. Στην παράδοσή μας, η γιορτή ήταν συνδεδεμένη άρρηκτα με τη λατρεία του Θεού, με τη Θεία Λειτουργία, με κεντρικά γεγονότα της πίστης μας, με τη μνήμη Αγίων και Μαρτύρων. Η γιορτή είναι «ημέρα ευχαριστίας και δοξολογίας του Θεού», «σχόλη», όχι αργία. Όταν γιορτάζουμε χωρίς αναφορά στον Θεό, τότε δεν πρόκειται ακριβώς για γιορτή. Γιορτάζουμε τον εαυτό μας. Αυτό συνηθίζεται σήμερα, δυστυχώς. Και λησμονούμε ότι η γιορτή είναι ζώσα παράδοση και κοινή κληρονομιά, είναι κοινοτικό, εκκλησιαστικό γεγονός και όχι ατομική υπόθεση. Ισχύει η αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζουμε συνδέεται άμεσα με το πως βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας, το νόημα και τη προοπτική της, τη σχέση μας με το παρελθόν και το μέλλον μας, με την ελευθερία και την ευτυχία μας”.
Αναφερόμενος στον τρόπο που εορτάζονται τα Χριστούγεννα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, “αποκομμένα πλέον από τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, «Χριστούγεννα», δηλαδή, «χωρίς Χριστό»”, ο Πατριάρχης τόνισε:
“Εμείς αντιστεκόμαστε. Και αυτό το πράττουμε ευρύτερα και με τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και γιορτάζουμε όλες τις μεγάλες μας γιορτές, οι οποίες έχουν πάντοτε αυτόν τον παραδοσιακό, τον χριστιανικό, τον Κωνσταντινουπολίτικο χαρακτήρα. Βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας είναι η «αίσθηση της κοινότητας», η αλληλεγγύη και αυτό που ονομάζουμε «πολιτισμός του προσώπου». Δεν είμαστε μόνον ο εαυτός μας. Εκπροσωπούμε μία ιστορία, μία κουλτούρα, μία γλώσσα, μία ταυτότητα, μία ιεράρχηση αξιών υπέροχη.  Δεν υπάρχει τίποτε πιο άγονο, πιο αποξηραμένο, πιο συρρικνωμένο από τον κλεισμένο στον εαυτό του άνθρωπο. Είναι βέβαιο ότι το μέλλον δεν ανήκει σε αυτόν, δεν ανήκει στον «μη-πολιτισμό» του ατομοκεντρισμού, στο «περίκλειστο άτομο»”.
Απευθύνοντας λόγο καρδιακό ο Πατριάρχης μίλησε για την παράδοση της Ρωμηοσύνης και για το χρέος της νεολαίας της να την διασώσει, να την καλλιεργήσει και να την συνεχίσει.

      
“Γεννηθήκατε εδώ, εδώ μεγαλώσατε, και πρέπει να μείνετε εδώ, πιστοί φύλακες της ανεκτίμητης κληρονομιάς των Πατέρων, της ευγενείας του Γένους, του τρόπου του βίου της Ρωμιοσύνης. Για να αναδειχθήτε άξιοι διάδοχοι των γενεών που πέρασαν φυλάσσοντας Θερμοπύλες, πρέπει να είσθε δυνατοί, να αποκτήσετε παιδεία, γλωσσομάθεια, γνώση και αγάπη για τις παραδόσεις μας. Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που εκπροσωπείτε ένα πνευματικό πολιτισμό από τους πιο υψηλούς, τους πιο φιλανθρώπους, τους πιο προοδευτικούς που γνώρισε η ανθρωπότητα. Να καυχάσθε που είσθε τέκνα της Πόλης του Κωνσταντίνου, μιάς από τις πιο ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας. Η Πόλη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των ενδιαφερόντων σας. Είσθε η νέα γενιά, με τα δικά της χαρίσματα, με τα όνειρα αλλά και το χρέος της συνέχισης της ζωής της Ομογενείας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε το βάρος και το βάθος της ευθύνης σας. «Μπορείτε, επειδή οφείλετε. Οφείλετε, γι᾿ αυτό μπορείτε», θα σας έλεγε ο φιλόσοφος.

           Δεν επιτρέπεται, οι ιστορικές περιστάσεις και περιπέτειες, η εκκοσμίκευση και ο μοντέρνος τρόπος του βίου, να οδηγήσουν στην εξασθένηση της αυτοπεποίθησής σας και της βούλησης να συνεχίσετε τον καλόν αγώνα της Ρωμαίικης Ομογενείας. Πρέπει να κατανοήσετε ότι οι πολύτιμες, μοναδικές παραδόσεις της Ρωμιοσύνης εδώ στην ιστορική κοιτίδα της, όχι μόνον δεν σας εμποδίζουν να είσθε σύγχρονοι άνθρωποι, να προκόψετε επαγγελματικά, να χαίρεσθε τη ζωή, αλλά σας ενισχύουν, δίνουν ένα υψηλότερο νόημα, μία κατεύθυνση γεμάτη φως σε όλες τις προσπάθειές σας. Γιατί οι αξίες της Ρωμιοσύνης έχουν εμβέλεια πανανθρώπινη. Είναι γεμάτες ομορφιά, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στη δύναμη της θέλησης και της ελευθερίας του ανθρώπου. Αν δεν αγωνισθήτε εσείς για τη διάσωση και ανάδειξη της πατρώας παρακαταθήκης, ποιος άλλος θα το πράξη; Είσθε η ελπίδα της Ομογενείας. Να εργάζεσθε με θάρρος, με φαντασία, με ωραίες ιδέες, με προοπτική, με οράματα. Να συμμετέχετε δυναμικά σε νέες πρωτοβουλίες για την προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

           Σε όλα αυτά, έχετε και θα έχετε τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είσθε ποίμνιο της Μεγάλης Εκκλησίας στην Πόλη των Πόλεων και πρέπει να παραμείνετε συσπειρωμένοι γύρω από το Πατριαρχείο μας μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων σας”.
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αφιερώσει το έτος 2020  στον «ποιμαντικόν ανακαινισμόν και την οφειλετικήν μέριμναν διά την νεολαίαν».


“Η επιλογή αυτή ακολουθεί τις σχετικές αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συνήλθε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τον Ιούνιο του 2016. Η Σύνοδος είχε διαβεβαιώσει ότι «η ειδική ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας προς τους νέους», για τη διαπαιδαγώγησή τους εν Χριστώ, για την ενεργό σύνδεσή τους με την Εκκλησία, για να καλλιεργούν δυναμικά τις αιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας, είναι διαρκής και σταθερή. Καλεί τους νέους «να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φορείς της μακραίωνος ευλογημένης παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ταυτοχρόνως δε και οι συνεχισταί αυτής» (Εγκύκλιος, 8) , και τους παροτρύνει «να προσέλθουν, προσφέροντας στο εκκλησιαστικό σώμα τη ζωτικότητα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους.» (Μήνυμα της Συνόδου, 11). Το Πατριαρχείο μας σκοπεύει να οργανώση σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2020, μία μεγάλη εκδήλωση για όλους τους ορθοδόξους νέους που ζούν εδώ στην Τουρκία”.
Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκιοϊ ΕΡ.Θ.Ο. Χρήστος Δαφνοπατίδης.
Οι νέες και οι νέοι της Ομογενείας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων Ζωγραφείου και Ζαππείου, έψαλαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, έπαιξε ούτι και τραγούδησε τα παραδοσιακά Βυζαντινά και Σηλυβριανά Κάλαντα.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Φωτογραφίες: Νικόλαος ΜαγγίναςViewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images