Να διατηρήσουν, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές, τις παραδόσεις και τα υψηλά ιδεώδη που παρέλαβαν από τους προγόνους τους, παρότρυνε τους Πόντιους της Αυστραλίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος.
«Να μην τα μεταδώσετε σαν μια απλή ιδέα, σαν μια δική μας πολιτιστική κληρονομιά», υπογράμμισε, «αλλά να τα μεταδώσετε στις νεότερες γενεές σαν μια κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, όλου του ανθρωπίνου γένους». «Διότι, πραγματικά, αυτό το οποίο υπήρχε στον Πόντο, ήταν κάτι πολύ μοναδικό και πολύ υψηλό, ήταν κάτι εξαίσιο»», συμπλήρωσε.
Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε την ανωτέρω παράκληση ενώπιον αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, από τα μέλη-σωματεία της Ποντιακής Αδελφότητας Wollongong «O Διογένης», της Ποντιακής Αδελφότητας Σύδνεϋ «Παναγία Σουμελά» και της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», οι οποίοι το πρωί της Κυριακής, 24 Μαΐου, Κυριακής του Τυφλού, εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ.
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, στον Καθεδρικό Ναό τελέστηκε Θεία Λειτουργία με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης (1914-1924).
Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας, ανέγνωσαν στα ελληνικά και στα αγγλικά ο π. Νικόλαος Μποζίκης και ο π. Παναγιώτης Μαυρομμάτης αντίστοιχα.
Στη σύντομη ομιλία που απηύθυνε, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με συγκίνηση και υπερηφάνεια στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ευλογημένη γη του Πόντου, εστιάζοντας ιδιαίτερα και στην άνθιση της πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής. «Ο Πόντος ήταν ένας τόπος πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός», διέκρινε, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτόν δεσπόζουν ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, όπως το λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, και ο Ναός της του Θεού Σοφίας, στην Τραπεζούντα.
Παράλληλα, μνημόνευσε ορισμένες από τις μεγάλες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, που εκόσμησαν την ποντιακή γη, όπως ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο Μητροπολίτης Νεοκαισαρείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κολωνείας Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Ροδοπόλεως Ιερώνυμος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τους δύο τελευταίους Ιεράρχες αξιώθηκε να τους γνωρίσει εκ του σύνεγγυς, κατά τα πρώτα του χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
«Δοξάζω τον Θεό γι'αυτή την ευλογία και για την πνευματική παρακαταθήκη που έλαβα από τη γνωριμία μου με αυτές τις πραγματικά μεγάλες φυσιογνωμίες, με Ιεράρχες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη παράδοση, την ποντιακή», σημείωσε συγκινημένος.
Εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας