Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (22-9-2014) - ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

$
0
0

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,χθες 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. 
Η απονομή της ύψιστης ακαδημαϊκής τιμής πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, των βουλευτών της Ροδόπης κ.κ Στυλιανίδη, Καραγιουσούφ και Χατζηοσμάν, του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη βουλευτών της Ξάνθης, αυτοδιοικητικών παραγόντων, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης, της ηγεσίας και του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού του ΔΠΘ.


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, εξαίροντας την πολυεπίπεδη δράση του και την συμβολή του στην αλληλοκατανόηση λαών και των θρησκειών με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη.«Ως θεματοφύλακας της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου, εργάζεται για την ενότητα και την ειρήνευση των απανταχού ορθοδόξων αλλά όχι μόνο»πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνης επισημαίνοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για το περιβάλλον, με την ανάδειξη της προστασίας του, ψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχείας του. Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, αναφερόμενος στις σχέσεις του πανεπιστημίου με τον Πατριάρχη υπενθύμισε την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και σε Φίλο του ΔΠΘ.


«Αποδεχόμαστε την τιμή στο όνομα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί πιστεύουμε ότι κι εσείς τον ίδιο θεσμό επιθυμείτε να τιμήσετε, για την επί 17 και πλέον αιώνων προσφορά του στην Ορθοδοξία, το Γένος, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα»,σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης, ο οποίος στο λόγο του εστίασε στις πνευματικές σχέσεις του Οικουμενικού Θρόνου με τη Θράκη. Προσέθεσε χαρακτηριστικά πως«η Θράκη κατέχει σημαντική πολιτιστική θέση στην ιστορία του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως όμως της Μητέρας Εκκλησίας.» 
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε κατά την ομιλία του πως «ο λαός της Θράκης προσέφερε πρωτίστως τους μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι κράτησαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη με το αίμα τους, όπως οι εν Σαμοθράκη μάρτυρες και οι άλλες μυριάδες Αγίων, γνωστοί και άγνωστοι. Επί της κοινής ταύτης κληρονομίας εδράζονται μέχρι σήμερα οι δεσμοί, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τη Θράκη.»


Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε «δεν πρέπει, όμως, να λησμονώμεν ότι ο πνευματικός πλούτος της Θράκης είναι οι Άγιοι της και οι μάρτυρες του Ορθοδόξου Πολιτισμού. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα του λαού του Θεού.Αυτοί αποδεικνύουν ότι ο λαός της Θράκης επιβιώνει, διότι γνωρίζει να αποθνήσκη υπέρ της πίστεως, να αίρη τον Σταυρόν του Χριστού εν ελπίδι Αναστάσεως». 
Κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε ακόμα για τα κειμήλια τα οποία πρόσφερε ο λαός της Θράκης και σήμερα, βρίσκονται σε μουσειακούς χώρους της γειτονικής Βουλγαρίας και άλλων χωρών. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι το Πατριαρχείο καταβάλλει προσπάθειες,«προς επάνοδο, επαναφορά στον φυσικόν χώρον αυτών των αρπαγέντων κειμηλίων».
Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας επί τιμή, ενώ το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνος Μπότσαρης. Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος, της αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτρια Χαρίκλεια Ιωαννίδου.


Στην κορύφωση της τελετής ο Πρύτανης του Δημοκριτείου προχώρησε στην επίδοση των διασήμων ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ψήφισμα και τα σχετικά διπλώματα επί μεμβράνης. Στην τελετή αναγόρευσης συμμετείχε και η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Trending Articles