Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Ο ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΖΙΟΥ

0
0

Στην πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο, μετέφερε τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες στους χιλιάδες προσκυνητές της Ιεράς Μονής, στους συγχοροστατήσαντες και συλλειτουργήσαντες Αρχιερείς, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο και Ολβίας κ. Επιφάνιο, καθώς και στον Καθηγούμενο αυτής πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο. 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, στον λόγο που εκφώνησε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις κάτωθι μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές, στους προκατόχους του Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, που διετέλεσαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού μας Πατριάρχου στην Αθήνα: 
α) Στον μετέπειτα Αθηνών, από Καβάλας Χρυσόστομο Χατζησταύρου, διάκονο στη Δράμα του Γέροντός του, Ιεροεθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου Καλαφάτη. Υπήρξε, ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου, ο πρώτος αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα (1922-1924).
β) Στον Τραπεζούντος Χρύσανθο Φιλιππίδη, αποκρισάριο στην Αθήνα, (1926-1938). Ο Χρύσανθος για να δημιουργήσει στον Πόντο την Ποντοαρμενική δημοκρατία, ως Μητροπολίτης Τραπεζούντος διετέλεσε και πρόεδρος του τοπικού Σοβιέτ. Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη συνεργασία του Χρύσανθου με τον τότε Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Βενέρη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1935), έχουσα την κανονική της αναφορά στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. 


γ) Στον Φιλαδελφείας Αθηναγόρα Καββάδα, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, επίσης αποκρισάριο του Πατριαρχείου στην Αθήνα (1949), και 
δ) Στον Γέροντα Περγάμου Ιωάννη, τον μεγάλο Ιεράρχη της Θεολογίας του προσώπου, πνευματικό ανάστημα του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ, Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα (2000-2014). 
Επισήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ότι, το έργο αυτών των εξαιρετικών ιεραρχών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκλήθη από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, να συνεχίσει ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, με την ουσιαστική διαφοροποίηση ότι οι τρεις πρώτοι των προκατόχων του, διακόνησαν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στην Αθήνα, εν μέσω των πολιτειοκρατικών πρακτικών στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, οι οποίες πολλάκις εκφράσθηκαν με καισαροπαπικές αντιλήψεις. Όμως επί των ημερών της διακονίας του Αγίου Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου, οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας διέπονται από τις αρχές της συναλληλίας για τους περισσότερο εθνοκεντρικούς ή από τους διακριτούς ρόλους.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας τόνισε ότι και τα δυο συστήματα προϋποθέτουν τον αλληλοσεβασμό στις επιλογές των προσώπων και από τις δυο πλευρές, ενώ το αντίθετο οδηγεί σε πειρασμούς και προβλήματα, με συνέπεια τα θεσμικά να υπόκεινται στα προσωπικά. 
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δημοσίως εκπεφρασμένη πίστη του Προέδρου της Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με τελευταία το προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα στη Κέρκυρα, καθώς επίσης και στην αφοσίωση του Προέδρου της Κυβερνήσεως στη θεσμική λειτουργία της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles





Latest Images