Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ρωσία και η Αγία Σοφία /«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ»

0
0

Ευάγγελος Σωτηρόπουλος

Από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Romfea.grδημοσίευσε τρία κείμενα, που στρέφονται απροκάλυπτα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως κατά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
Με αφορμή το μέγιστο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί η Romfea.gr «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» δεν δίστασε, για μια ακόμη φορά, να γνωστοποιήσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την «χολή», που ευκαίρως ακαίρως εκτοξεύουν παράγοντες του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Με τίτλο «Οι Ρωσόφωνοι της Τουρκίας λειτουργήθηκαν στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα» προβάλει τις αντικανονικές ενέργειες του εγκάθετου της Μόσχας ιερέα Γεωργίου Σεργκέγιεφ στο κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος δεν διστάζει να εργαλειοποιεί το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και να κάνει ειδικές δεήσεις «υπέρ ειρήνης στην Ουκρανία καθώς και υπέρ σχέσεων καλής γειτονιάς (sic) μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας». Με ποιο κανονικό δικαίωμα ο προαναφερόμενος ιερέας είναι στην από αιώνων δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου «υπεύθυνος διαποιμάνσεως των Ρωσοφώνων στην Τουρκική Δημοκρατία» και μάλιστα ρωσοφώνων πιστών από την Αντάλια, την Λευκορωσία και την Ουκρανία; Στην περιοχή της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου υπεύθυνος ποιμενάρχης είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ως διάδοχος πλειάδας μεγάλων αγίων Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον τίτλο «Μύρων». Και στην Αντάλια ποιμενάρχης είναι ο πολιός Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας και Έξαρχος Σίδης κ. Σωτήριος, ο οποίος με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα προσπαθεί να νεκραναστήσει τις Εκκλησίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ίδρυσε ο απόστολος των Εθνών Παύλος. 
Αυτό βέβαια που ξεπερνά κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι ότι δημοσιεύουν φωτογραφία όχι από την πρόσφατη αντικανονική εισπήδηση της 14ης Ιουλίου 2020 στα Μύρα της Λυκίας, που συμμετείχαν πολύ λίγοι, αλλά από άλλη, όπως φαίνεται, τουριστική επίσκεψη πολυπληθούς ομάδας Ρώσων. 
Στο άρθρο με τον τίτλο «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντί να ασχοληθεί με την Αγιά Σοφιά ασχολήθηκε με το Ουκρανικό», ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος εκτοξεύει για μια ακόμη φορά «δηλητήριο» στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, που αυθαίρετα έχει πάψει, όπως και όλοι υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, να αποκαλεί «Οικουμενικό» τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, συμβαδίζοντας και σ᾽ αυτό με την πολιτική της Τουρκικής Κυβέρνησης. 
Στην μιας ώρας και πλέον συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο προαναφερόμενος Μητροπολίτης (την οποία συνέντευξη η Romfea.gr, παραθέτει σε βίντεο ρωσιστί, για την «πληρέστερη ενημέρωση» των Ελλήνων!), «ξεκαθάρισε ότι αυτό το γεγονός δεν συνέβη μια μέρα ξαφνικά», γιατί, όπως λέει: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια δήλωνε ανοιχτά τις προθέσεις του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντί να υπερασπιστεί τον Βυζαντινό Καθεδρικό Ναό, ασχολήθηκε με το Ουκρανικό ζήτημα», λες και τα δυο αυτά θέματα έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους! 
Και στο άρθρο με τον τίτλο «Στην Αγιά Σοφιά θα ηχήσει πάλι η Ορθόδοξη Λειτουργία»,φράση η οποία βγήκε από τα χαιρέκακα χείλη του Μπορισπόλ Αντωνίου, στο οποίο δημοσιεύεται η δήλωσή του, αναφέρεται ο Ουκρανός Ιεράρχης «σε σοβαρές στερήσεις – καταλήψεις Ναών, παραβάσεις δικαιωμάτων και διοικητικές πιέσεις εκ μέρους των αρχών» της Ουκρανίας στην υπό τον Ονούφριο Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που εκπροσωπεί, κάνει λόγο για «φιλοδοξίες, αρχομανίες, αιρέσεις και σχίσματα», που στοχοποιούν, εμμέσως πλην σαφώς, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, προσθέτοντας: «Δεν είναι μυστικό ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, όπως και το ότι δεν συγχωρεί τα λάθη σε όσους ξεχνάνε τα πικρά της μαθήματα». 
Αναρωτιέμαι πώς τα γνωρίζει όλα αυτά ο Μπορισπόλ Αντώνιος και πώς τολμά να εκφράζεται με τέτοια ασέβεια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Γνωρίζει αυτός καλύτερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τι συμβαίνει στην Τουρκία και ποιες λεπτές ισορροπίες τηρούν στο Φανάρι, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα, για να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια του ορθόδοξου γένους;
Αναρωτιέμαι, επίσης, ότι εάν αυτοί που δημοσιεύουν τα ρεπορτάζ στη Romfea.gr θα έχουν την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να μη θριαμβολογούν, όταν «Στην Αγιά Σοφιά θα ηχήσει πάλι η Ορθόδοξη Λειτουργία» όχι στα ελληνικά με βυζαντινή μουσική, αλλά στα σλαβονικά! Για να το λέει ο Μπορισπόλ Αντώνιος κάτι θα έχει πάρει το αυτί του από τις μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν! 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Latest Images

Trending Articles

Latest Images