Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

"ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ": ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

$
0
0

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ 190 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓ. ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ 

Πλήθος ευλαβών Ρεθυμνίων της Αττικής την Κυριακή 2-11-2014 κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Ασκληπιού 38- Νεάπολη-Αθήνα) για να τιμήσουν την επέτειο τον 190 ετών (1824-2014) από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων. 
Μεγαλοπρεπής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου ως εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίουμετά του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού του Κρητός εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ως και του Αρχιμ. π. Προδρόμου,  Αρχιγραμματέως εκ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, συνεπικουρούμενοι από τον προϊστάμενο π. Βασίλειο Βολουδάκη και τους ιερείς του ναού. 
Από νωρίς είχαν καταφθάσει οι Σημαίες και τα λάβαρα των εν Αττική Ρεθυμνιακών σωματείων, ενώ ακολούθησε αρτοκλασία και μνημόσυνο για την τελείωση των Αγίων. Εντυπωσιακή η προετοιμασία του κόλλυβου όπου έφερε επάνω του τις μορφές των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, που επιμελήθηκαν οι μοναχοί  της Ι. Μονής Παναγίας Κατακεκρυμένης – Πορτοκαλούσας Άργους.


Εξαιρετική η απόδοση του Αποστόλου από τον Ρεθύμνιο Δικηγόρο Γεώργιο Τρανταλλίδη Ακολούθησε λιτανεία των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στο ναό αλλά και λειψάνων που έφεραν οι Μελαμπιανοί από τον Ναό του Βύρωνα πέριξ του ναού με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Ρίγη συγκίνησης όταν παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα ιερές εικόνες των Αγίων, άρτος, κόλλυβο, ξεροτήγανα από το Ρέθυμνο και ρακί, προσφορά του ιστορικού συλλόγου των Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».


Εν συνεχεία ακολούθησεπανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος"με ελεύθερη είσοδο. Εκεί ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ"μοίρασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με επιμέλεια του προέδρου του. Στο Μέγαρο Μουσικής είχαμε μία άλλη έκρηξη αγάπης και ενθουσιασμού αφού οι απόδημοι Ρεθύμνιοι ως θάλασσα κατέκλυσαν την αίθουσα. Πάνω από 700 άτομα, εκτός τους όρθιους που υπήρχαν στο φουαγιέ και παρακολουθούσαν από μόνιτορ αλλά που απαίτησαν στη συνέχεια να ανοίξουν τις πόρτες όπερ και εγένετο ώστε να παρακολούθησαν την εκδήλωση. Το γενικό πρόσταγμα στο Μέγαρο Μουσικής ,είχε ο γνωστός Σπηλιανός σκηνοθέτης κ. Γιάννης Μαράκης, ο οποίος φρόντισε εκτός των άλλων στο πάνελ να απεικονίζονται οι σφραγίδες των εν Αττική Ρεθυμνιακών σωματείων καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις λέξεις «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.»


Η εκδήλωση απλώθηκε ως κέντημα όλη επιμελημένη αποκλειστικά από τον Γιάννη Μαράκη. Η εκδήλωση άρχισε με ένα βίντεο που έδειχνε εκπληκτικές φωτογραφίες από το όλο το νομό Ρεθύμνου. Η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα, το γένος Φιλιώτη, καλοσώρισε τους Ρεθεμνιώτες και ακολούθησε άλλο βίντεο με τη ζωή των Αγίων μας. Στο βήμα κάλεσε το πρόεδρο του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» Γεώργιο Βλατάκη, ο οποίος ως η ψυχή αυτού όλου του εγχειρήματος και εμπνευστής ,συγκίνησε και ράγισε τις καρδιές των παρευρισκομένων με το λόγο του. Μεταξύ άλλων είπε: «…Ιδού όλοι εμείς σήμερα ενωμένοι για το Ρέθυμνο, την Κρήτη, το νησί και τον τόπο της καρδιάς μας, των καημών μας, των πατέρων μας, της ατέλειωτης νοσταλγίας μας, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ,  αυτοί σήμερα τούτη τη στιγμή μας χαριτώνουν... «Ποιά είναι άραγε αυτή η δύναμη που ασκεί επάνω μας η γενέτειρα γη και μας έχει αιχμαλώτους; Νομίζουμε ότι την κρατάμε εμείς, αλλά μας κρατά εκείνη. Δεν ανήκει σε μας, αλλά εμείς ανήκουμε σε εκείνη ψυχή τε και σώματι»...
Έλεγε ο Σεφέρης στις «Δοκιμές» του: «Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω˙ γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός». Αυτοί είναι οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες. Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τους Ρεθεμνιώτες που εγκαταβιώνουν στην πόλη του Ρεθύμνου.
Εδώ στην Αθήνα κτυπάει η καρδιά του λεγόμενου Μεγάλου Ρεθέμνους, εδώ ζουν χρόνια τώρα οι πατέρες, τα αδέλφια, οι συγγενείς όλων μας, και σήμερα στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα ομόνοιας, αγάπης, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, ειρήνης προς όλους οι οποίοι ίσως μας περιφρονούν. Εδώ κρατούμε τα ιερά και τα όσια μας, τις παραδόσεις μας , εδώ δίνουμε εθελοντικά τη ψυχή μας για το Ρέθυμνο. Αδελφοί μου, ας αποδείξουμε ενωμένοι και συνεργαζόμενοι και αιρόμενοι υπεράνω μικροτήτων ότι διαθέτουμε και νου και ευαισθησία και κουράγιο. Και, υπεράνω όλων, αγάπη και πάθος για την πολύπαθη και πολυπόθητη πατρίδα, για την οποία μπορούμε αβίαστα να λέμε: «τήν ἡμέρα σέ ἀναπολῶ καί τή νύχτα σέ ὀνειρεύομαι».
 

«ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ». Ένα σύνθημα τεσσάρων λέξεων με βαθύ νόημα αντίστοιχα για καθένα από τους Τέσσερις Μάρτυρες από τα απόδημα Ρεθυμνιακά σωματεία του νομού Ρεθύμνου. Ακολούθησε η τιμητική διάκριση πρώτα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος ερχόμενος με πολύ συγκίνηση στο βήμα ανέφερε: «Έχω μείνει άφωνος, δεν βρίσκω λόγια να πω για αυτά που βιώνω από τους αποδήμους Ρεθεμνιώτες.…» Του επέδωσαν τα σωματεία το μετάλλιο που έφερε τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες από τον χρυσοχοϊκό οίκο Μ. Μιχαλά εκ της οικ. Μουρτζανού, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας,ο οποίος και παρέλαβε τη τιμητική διάκριση αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών παρά τη θετική διαβεβαίωση της παρουσίας του απουσίαζε αιφνιδίως λόγω της ενθρόνισης του Σεβ. Μητροπολίτου  Γρεβενών.


Ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ κ. Γιώργος Βλατάκης ειχε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εντός της αιθούσης ανηρτημένο ένα λάβαρο εξαιρετικής τέχνης κεντημένο και αγιογραφημένο με τις μορφές των Αγίων από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Μακρινού – Μεγάρων, που είχε παραγγείλει από πέρσι και επιθυμούσε να κάνει έκπληξη και να το προσφέρει στον πολυσέβαστο Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο.
Ταυτόχρονα ο βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Δεμελή απέδωσε το απολυτίκιο των Αγίων αλλά και το πολυχρόνιο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Η όλη εκδήλωση ξετυλίχθηκε στη συνέχεια με ένα εξαιρετικό ριζίτικο από την Αμαριώτικη παρέα του Σταύρου Φωτάκη με θέμα τους Αγίους, ενώ πλήθος Ρεθυμνίων καλλιτεχνών εναλλάσσονταν στη σκηνή. Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης με τους συνεργάτες του τραγούδησαν μαντινάδες για τους Αγίους ενώ στο πίσω μέρος της σκηνής εναλλάσσονταν φωτογραφίες από το Ρέθυμνο και τους Αγίους. Συγκλονιστική η στιγμή της τιμητικής διάκρισης στο βετεράνο Σπηλιανό λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη όπου όρθιοι οι Ρεθεμνιώτες τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα. Όταν δε πήρε το λαούτο του και ακούμπησε ως συνηθίζει το κεφαλάκι του σε αυτό για να παίξει έγινε χαμός από τους Ρεθεμνιώτες. Συνόδευσε τους σκοπούς που έπαιξε από πλήθος λαουτιέρηδων ενώ ο λαογραφικός όμιλος Κουρήτες λάμπρυνε χορευτικά. Εναλλάσσονταν διαρκώς Ρεθεμνιώτες καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσουρδαλάκης, ο Νεκτάριος Κουναλάκης, ενώ ο κορυφαίος λαογραφικός χορευτικός όμιλος Κουρήτες έδειξε με δυνατό παλμό τι εστί Ρέθυμνο. Σούστα, συρτό, καστρινό, μινωικό ήταν κάποιοι από τους χορούς που χόρεψαν πάνω από 30 παλικάρια και κοπελιές, με εξαιρετικές κρητικές ενδυμασίες και ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων. Ο Μανόλης Παττακός ο πρόεδρος των Κουρητών έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με τους Αγίους αφού ο ίδιος συνέβαλε και κτίστηκε Ναός στη Σπάρτη το 2006 μαζί με τον τοπικό σύλλογο Κρητών, αλλά και πρόσφατα μετέφερε την εικόνα των Αγίων στην Ι. Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.


Επίσης ο Δημήτρης Σκουλάς με την δυνατή και αντρίκια φωνή του καθήλωσε το κοινό. Ήταν τόσο ο ενθουσιασμός του κοινού που όταν τελείωσε η εκδήλωση τραγουδώντας όλοι αγκαλιασμένοι το πότε θα κάνει ξαστεριά δεν έφευγαν. Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ υπό την προεδρία του Γεωργίου Βλατάκη ο οποίος εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τα σωματεία Πανελληνία Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών Σπύρο Τρούλη, Ομοσπονδία Σωματείων Αμαρίου με Στέφανο Αντωνακάκη, Ομοσπ. Συλλ. Επαρχ. Αγίου Βασιλείου Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ με Εμμ. Δριδάκη, Σύλλογο Χρωμοναστηριανών Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΕΡΑ & το λαογραφικό χορευτικό όμιλο ΚΟΥΡΗΤΕΣ με Εμμ. Παττακό, το πρώτο Ρεθυμνιακό συναπάντημα υπό τον τίτλο ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.
 Ήταν μια  εκδήλωση που άρχιζε από την Εκκλησία και τελείωνε στο Μέγαρο Μουσικής, με πολλούς προσκεκλημένους, πολλούς συντελεστές, με πλειάδα καλλιτεχνών που ανιδιοτελώς συμμετείχαν. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ Γιώργος Βλατάκης μαζί με τα εν Αττική Ρεθυμνιακά σωματεία τίμησαν επαξίως και οφειλετικώς την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και απέδειξαν ότι το Ρέθυμνο ενωμένο, αγαπημένο μπορεί να καταφέρει πολλά και ουσιαστικά πράγματα στέλνοντας σε όλους μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης σε μια δύσκολη και συνάμα σημαντική εκδήλωση που για χρόνια θα συζητούν πολλοί.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο π. Γεώργιος Θραψανάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο καθηγητής Παν/μίου  Γεώργιος Γαλίτης, οι κυρίες Λίλα Μεϊμαράκη, Ελένη Κεφαλογιάννη, Ελένη Σ. Βαρδινογιάννη, Μαρία Χομπίτη, οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών σωματείων Μανόλης Πατεράκης, της Παγκρητίου Ένωσης Γεώργιος Μαριδάκης, της Κρητικής Εστίας Χαράλαμπος Σαλβαράκης, ο Μιχάλης Πριναράκης κ.α.Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images