Την 2α Νοεμβρίου 2014, ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Πιττσμπούργκου, ΗΠΑ, τίμησε την 60η επέτειο της Ποιητικής Ανθολογίας του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και την 30η επέτειο από την χειροθεσία του κυρ Λεωνίδα Αστέρη ως Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το πρωτότυπο σε δομή και περιεχόμενο πρόγραμμα, εμπνευσμένο τυπικώς από την δημιουργία του Παναγιώτη Ανδριόπουλου (Το Τετράδιο του Πατριάρχη) εδώ και 10 χρόνια, ήταν υπό την ευλογία και τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη, και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου.
Χαιρέτισαν την πρωτότυπη δομή του προγράμματος ο εν Αθήναις Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, και ο Άρχων Πρωτονοτάριος της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά κ. Κωνσταντίνος Λαγούρος.
Πλήρες έκθεμα με φωτογραφίες σελίδων από την ιστορική αναπαραγωγή του "Τετραδίου του Πατριάρχη"που έστειλε τιμής ένεκεν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, στιγμιότυπα από την σταδιοδρομία του Άρχοντα Πρωτοψάλτου κ. Αστέρη, και του Παναγιοτάτου, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την εποχή του 1950-1965, παρουσιάστηκε, εμπλουτίζοντας την όλη εσπερίδα.
Ο έχων την ευθύνη του Χορού, και της συνδιοργάνωσης, Δρ. Νικόλαος Γιαννουκάκης,Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίττσμπουργκ, και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μητρόπολης, εισηγήθηκε τις θεματικές ενώσεις του προγράμματος με πλούσιο φιλολογικό, ιστορικό και μουσικολογικό περιεχόμενο το οποίο, βάσει ιστορικών αναφορών συμμαθητών του Παναγιοτάτου απόφοιτων της Θεολογικής Σχολής (όπως π.χ. τον Πρωτοπρεσβύτερο Θεοφάνη Νακόπουλο και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο, Μητροπολίτη πρώην Πιττσμπούργκου), έδωσε ζωή στα ποιήματα και στους αντιπροσωπευτικούς εκκλησιαστικούς ύμνους που παρουσιάστηκαν.
Το πρόγραμμα άνοιξε με σπάνιο ηχητικό στο οποίο ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Λεωνίδας Αστέρης ψάλλει τον αρχαίο ύμνο "Τον Δεσπότην και Αρχιερέα"σε πιστή ερμηνεία και έκφραση όπως ψαλόταν από τους προκατόχους του το οποίο θαύμασε, συγκίνησε και ηλέκτρισε το ακροατήριο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσεη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πιττσμπούργκου κ.κ. Σάββα, ο οποίος απήγγειλε το ποίημα "Η Προσευχή του Ταπεινού"του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Τα υπόλοιπα ποιήματα παρουσιάστηκαν από φοιτητές του Ελληνικού Σχολείου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάουκαθώς και από μέλη του Βυζαντινού Χορού εντός των θεματικών ενοτήτων: "O Δημήτριος Αρχοντώνης και η αγάπη για την Φύση", "Ο Δημήτριος Αρχοντώνης και ο Καβάφης","Ο Δημήτριος Αρχοντώνης και η Ρωμιοσύνη", "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Παράδοση", "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Μαρτυρία των Ρωμιών της Πόλης", "O Λεωνίδας Αστέρης, τα Πρώτα Χρόνια", "O Λεωνίδας Αστέρης, η Λυρική Σκηνή και η Ψαλτική", και "O Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδας Αστέρης, ο Φρουρός, Προστάτης, και Στρατηλάτης της Αυθεντίας της Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης".
Το μουσικό μέρος του προγράμματος εμπλουτίστηκεμε την συμμετοχή του Δρ. Γραμμένου Καράνου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του κ. Αποστόλου Κομπίτση, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, Τόμς Ρίβερ, Νέα Ιερσέη, του κ. Θεοδώρου Κακουλίδη, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ουώρρεν, Οχάϊο, και του Δρ. Ηλία Αζάρ, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, Χάρρισμπουργκ, Πεννσυλβάνια. Οι εν λόγω πρωτοψάλτες πρόσφεραν άριστες μονωδιακές ερμηνείες των αριστουργημάτων καλοφωνικών ειρμών "Ροήν μου των Δακρύων" (Σωτηρίου Βλαχοπούλου), "Ρόδον το Αμάραντον" (Βαλασίου ιερέως), ένα σπάνιο "Άξιον Εστίν" (Νικολάου Νεοχωρίτου) σε ήχο πλάγιο πρώτο εναρμόνιο φθορικό, και το δοξαστικό των εσπερίων της ακολουθίας της Αγίας Αικατερίνης στην αραβική μετάφραση του ύμνου. Το τέλος του προγράμματος επισφραγίστηκε με προσόμοιο τροπάριο ιδιαιτέρως ποιηθέν προς τιμή του Άρχοντα κ. Αστέρη από τον Αγιορείτη (Μονής Διονυσίου) μοναχό Νικόλαο, και τον Πολυχρονισμό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε ήχο βαρύ εναρμόνιο.
Σημειωτέον πως η μουσική έκφραση του Χορού ήταν πιστή προς την ψαλτική παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας, την οποία και προβάλλει συνεχώς και μεταλαμπαδεύει στα 16 χρόνια ύπαρξής του.