Με λαμπρές εκδηλώσεις εορτάστηκαν τα πενήντα χρόνια από την είσοδο στις τάξεις του ιερού κλήρου του Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου,στο Aachen Γερμανίας την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015.
Την παραμονή το απόγευμα ο Ελληνικός πολιτιστικός Σύλλογος Άαχεν και περιχώρων διοργάνωσε στον ενοριακό ναό των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Δημητρίου συναυλία με το κυπριακό καλλιτεχνικό συγκρότημα „Makam Ethnic Ensemble“. Το πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια από Κωνσταντινούπολη, Κύπρο και Ελλάδα. Η παρουσίαση ήταν υπέροχη, ποιοτική και συγκινητική και αυτό διαπιστωνόταν εύκολα από τα χειροκροτήματα του κόσμου, αλλά και την επιμονή του στο τέλος της συναυλίας να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Ανήμερα των εορτασμών, το απόγευμα, τελέσθηκε Δοξολογία στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Δημητρίου Άαχεν χοροστατούντος του τιμώμενου Επισκόπου Λεύκης. Κατ’ αυτήν έψαλε η χορωδία του ναού υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Στέλιου Κανόνη, φιλόλογου. Στο τέλος ο Επίσκοπος έψαλε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων εκείνων κληρικών και λαϊκών που συνετέλεσαν στην μέχρι τώρα πορεία του.
Στη συνέχεια το πολυάριθμο κοινό που είχε κατακλύσει των μεγάλων διαστάσεων ναό παρότι ήταν εργάσιμη μέρα, κατευθύνθηκε προς το ιστορικό Δημαρχείο του Άαχεν, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων συνεχίστηκε ο εορτασμός του ιωβηλαίου του Επισκόπου Λεύκης Ευμενίου. Όπως και στο ναό έτσι και στην αίθουσα ο κόσμος ήταν πάρα πολύς. Επίσημοι διάφοροι, εκπρόσωποι Εκκλησιών, συγγενείς και φίλοι του τιμώμενου από Γερμανία, Ελλάδα και άλλες χώρες.
Μεταξύ αυτών ο Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Αυστρίας κ. Αρσένιος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Νεαπόλεως κ.Πορφύριος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόριος Δελαβέκουρας, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Άαχεν με τους βοηθούς Επισκόπους του, άλλοι αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας, Κληρικοί της Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς επίσης και από Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στο επιτελείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών με επικεφαλής τον Αρχιδήμαρχο Άαχεν κ. Marcel Philip και αντιπροσωπείες των Ομογενειακών Φορέων και Οργανώσεων της περιοχής Άαχεν.
Το πρόγραμμα άνοιξε με το κυπριακό συγκρότημα „Makam Ethnic Ensemble“ με κρητική μουσική, τιμώντας έτσι την κρητική καταγωγή του Επισκόπου Λεύκης. Μουσικές παρεμβάσεις μεταξύ των ομιλιών υπήρχαν καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Κατ΄ αρχήναναγνώστηκε μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στα ελληνικά και γερμανικά, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αμβρόσιο Κουτσουρίδη. Όλοι οι παριστάμενοι άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Παναγιωτάτου, χειροκροτώντας στο τέλος με ενθουσιασμό επιβεβαιώνοντας έτσι την αποδοχή των θερμών λόγων του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ο οποίος μίλησε με πατρικά λόγια αγάπης για τον τιμώμενο και απευθυνόμενος κυρίως προς τους γερμανούς τόνισε ότι, μπορεί η Ελλάδα αυτό το διάστημα να περνά οικονομική κρίση, όμως οι έλληνες δεν περνούν πολιτισμική κρίση και αυτό τον πολιτισμικό πλούτο συνεχίζουν να καλλιεργούν και να μεταδίδουν, όπως και ο τιμώμενος Επίσκοπος.
Θερμό χαιρετισμό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης μετέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος από την μητροπολιτική περιφέρεια του οποίου κατάγεται ο Επίσκοπος Λεύκης. Έκδηλη συγκίνηση προκάλεσε ο προσωπικός του χαιρετισμός στη συνέχεια, ιδιαιτέρως δε όταν ανάφερε ότι: "σου μεταφέρω Ευμένιέ μου το άρωμα του λιβανιού από τους τάφους των γονιών σου".
Ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Άαχεν Δρ. Heinrich Mussinghof στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: "Σε ευχαριστούμε που μένεις τόσα χρόνια στο Άαχεν. Σε ευχαριστούμε ακόμη για τα πολλά ταξίδια που κάνεις στη Γερμανία μέσα στο πνεύμα της οικουμενικότητας του Χριστιανισμού. Σε ευχαριστούμε και για τις αγιογραφίες στο ναό με πρόσωπα της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης".
Με θερμά λόγια επίσης χαιρέτησαν ο εφημέριος Martin Obrikat εκ μέρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Άαχεν και ο εφημέριος Armin Dark πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιανικών Εκκλησιών.
Ιδιαιτέρως θερμός ήταν και ο χαιρετισμός του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Γρηγορίου Δελαβεκούρα, ο οποίος μετέφερε και τον έπαινο της Ελληνικής Πολιτείας προς τον τιμώμενο για την προσφορά του.
Ο Αρχιδήμαρχος του Άαχεν κ. Marcel Philip κατέπληξε με τα θερμά του λόγια. "Αυτή η αίθουσα του ανακτόρου του Καρλομάγνου είπε, μέσα στην οποία έχουν στεφθεί πάνω από τριάντα αυτοκράτορες και βασιλείς, είναι ο καταλληλότερος τόπος για να τιμήσουμε τον Επίσκοπο Ευμένιο, αφού ένα ιωβηλαίο πενήντα χρόνων αποτελεί ουσιαστικά τη στέψη ενός έργου ζωής". Και σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε: "Χωρίς Έλληνες, χωρίς την ελληνική κληρονομιά δεν θα υπήρχε η Ευρώπη μας και μια Ευρώπη χωρίς τους Έλληνες είναι αδιανόητη και τώρα και στο μέλλον".
Ζεστός και ανθρώπινος ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Άαχεν κ. Γιώργη Γεωργιάδη, ενώ ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η εκτός προγράμματος παρέμβαση μαθήτριας του Επισκόπου Λεύκης η οποία εκ μέρους των συμμαθητών και συμμαθητριών της με συγκίνηση μίλησε για την προσφορά του Επισκόπου Ευμενίου, στα ελληνικά σχολεία της περιοχής.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ο οποίος γερμανιστί αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του Επισκόπου Λεύκης Ευμενίου τονίζοντας ότι "τα πενήντα χρόνια στην υπηρεσία του Θεού, στην υπηρεσία του πλησίον είναι σφραγισμένα με ανθρωπιά και αγάπη για τον άνθρωπο".
Τέλος το λόγο πήρε ο τιμώμενος Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τον έχουν στηρίξει σ'αυτήν του την πορεία, τους παρευρισκομένους επίσης και κλείνοντας εμφανώς συγκινημένος προέτρεψε "σας παρακαλώ να με αγαπάτε και να προσεύχεσθε για μένα. Δεν πρέπει να περάσει μέρα χωρίς να την εκμεταλλευτούμε για την δόξα του Θεού, για το καλό όλων μας".
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση για όλο τον κόσμο, που ήταν σχεδόν 1.000 άτομα.
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση για όλο τον κόσμο, που ήταν σχεδόν 1.000 άτομα.
Να σημειωθεί πως επιστολή με θερμό χαιρετισμό έστειλε και ο λασιθιώτης βουλευτής και υφυπουργός εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Βιογραφικό Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου
Ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ταμιωλάκης γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος Λασιθίου Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1964 και Πρεσβύτερoς το 1977. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τοποθετήθηκε ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Δημητρίου Άαχεν, όπου μετέβη για παραπέρα σπουδές στην Κοινωνιολογία και την Παιδαγωγική. Υπηρέτησε ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Καρπενησίου και ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε σχολικές μονάδες της Γερμανίας. Την 22η Δεκεμβρίου 1993 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου βοηθός Επίσκοπος, με τον τίτλο Λεύκης. Η χειροτονία του τελέσθηκε την 15η Ιανουαρίου 1994 στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Ντύσσελντορφ. Από το τέλος του 2002 έως το τέλος του 2006 ανάλαβε με ομόφωνη απόφαση των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γερμανίας, την διεύθυνση της νεοσύστατης Σχολικής Υπηρεσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία. Ήταν υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού της Μητρόπολης «Ορθόδοξη Μαρτυρία» από το 1981 έως το 1996. Το 1995 τιμήθηκε με ανώτατο παράσημο από τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γερμανίας Roman Herzog για την συνεισφορά του στην ομαλή ένταξη των Ελλήνων στη γερμανική πραγματικότητα αλλά και την καλή συνεργασία με τους άλλους Χριστιανούς.