Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all 9278 articles
Browse latest View live

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

$
0
0

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση "τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Νικόλαον Γουρδούπην, Ταξίαρχον, Διευθυντήν τῆς Θρησκευτικῆς Ὑπηρεσίας Γ.Ε.Ε.Θ.Α., μετά τοῦ Ἐνδοξ. κ. Ἀθανασίου Παπανικολάου, Πτεράρχου ἐ.ἀ., ἐξ Ἀθηνῶν". 
Ο π. Νικόλαος Γουρδούπης επισκέφθηκε το Φανάρι με αφορμή την χειροτονία του Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου,που τελέστηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5-3-2017) στον Πατριαρχικό Ναό. 
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ είναι από την Αίθουσα του Θρόνου και το Πατριαρχικό Γραφείο. 



ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

$
0
0

Σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, θα πραγματοποιηθεί στην Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου,Καθηγουμένου της Μονής, ο οποίος επιστρέφει από το Φανάρι όπου τελέστηκε η χειροτονία του σε Επίσκοπο την περασμένη Κυριακή, της Ορθοδοξίας. 
Εν συνεχεία, ο Θεοφιλέστατος θα χοροστατήσει στο Καθολικό της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής κατά την Ακολουθία των Β'Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 
Θα ακολουθήσει εόρτιος δεξίωσις. 
Την Κυριακή, Β'Νηστειών, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας θα προστή της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της Μονής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (10 Μαρτίου 2017)

$
0
0

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων,τήν Παρασκευήν, 10ην Μαρτίου, καί τήν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῆς Β´ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον,καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Ἱερολ. Διάκονος τῆς Σειρᾶς κ. Γρηγόριος Φραγκάκης. 
* * * 
Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Πέργης κ. Εὐάγγελον, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Αὐτοῦ εὐχάς ἐπί τοῖς ἐγγίζουσιν ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μάρκελλον Καμπάνην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Γεώργιον Κασάπογλου, Κληρικόν τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὑποβαλόντα τῷ Πατριάρχῃ τήν ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ Θεσσαλονίκης κατατεθεῖσαν μεταπτυχιακήν αὐτοῦ ἐργασίαν μέ θέμα «Ἡ Θεολογία καί ἡ προστασία τοῦ Περιβάλλοντος κατά τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαῖο τόν Α´». 
- Τήν Μουσικολ. κ. Ἥβην Δερμαντζῆ, Ἀοιδόν, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐλλογιμ. κ. Ἄγγελον Δελημπάσογλου, Καθηγητήν ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Μ. τοῦ Γένους Σχολῇ, μετά τῆς θυγατρός αὐτοῦ Εὐγεν. δίδος Θεοδώρας, ὑποβαλούσης τά ἑαυτῆς σέβη ἐπί τῇ διαγενομένῃ ὀνοματικῇ της ἑορτῇ. 
- Τούς Ἐντιμ. κυρίους Δημήτριον Γεωργίου, Πρόεδρον, Χρῆστον Γεωργίου καί Σωτήριον Θεοχάρην, ἐκ τοῦ Συλλόγου Γονέων καί Κηδεμόνων τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων Ἴμβρου.

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου

$
0
0


Την Παρασκευή 10 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, χοροστάτησε με την ευλογία και την κανονική άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον περικαλλή Ναό της Αγίας Τριάδος της περιωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. 
Πριν από την απόλυση ο Μητροπολίτης Ανδρέας εκφώνησε τον κάτωθι λόγον: 
«Πατέρες και αδελφοί, χριστιανοί και χριστιανές, αγαπητέ πάτερ Γεννάδιε πρώην Σχολάρχα της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, άγιε Δευτερεύοντα, άγιοι ιεροψάλτες που τόσο ωραία μάς ψάλλατε, 
Τελούμε σήμερα και ολοκληρώνουμε τους Β’ Χαιρετισμούς και Σεπτή Πατριαρχική προτροπή ευρισκόμεθα εδώ στον περιώνυμο Ναό του Πέραν και επιτελούμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών. Θέλω να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την κανονική άδεια την οποία μου έδωσε, τον Πατριάρχη του Γένους και της Ρωμηοσύνης, τον Πατριάρχη της μεγάλης λαμπρής Πατριαρχίας, τον Πατριάρχη ο οποίος αποτελεί τομή στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι ώστε πλέον θα ομιλούμε για την «προ Βαρθολομαίου εποχή» και την «μετά Βαρθολομαίον εποχή».Όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό τον σεμνό, ειρηνικό, καλοπροαίρετο και καλοδιάθετο Ιεράρχη.


Κατά την ώρα της ακολουθίας αναρωτιόμουν τί σημαίνει να τελείς τους Χαιρετισμούς στην Κωνσταντινούπολη και θυμήθηκα το «μη φοβού το μικρόν ποίμνιον, που ανεφώνησε και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος όταν εξελέγη επίσκοπος Σασίμων σε μια επαρχία όχι και τόσο σημαντική. Αλλά η επαρχία αυτή έλαβε πνευματική ευλογία μεγάλη και έμεινε στους αιώνες των αιώνων και συνεχίζει μέχρι σήμερα την διαποίμανσή της υπό του Σασίμων Γενναδίου. Σκέπτομαι ότι δεν μπορούμε να ομιλούμε για επαρχίες «πάλαι ποτέ διαλαμψάσας» διότι δεν υπάρχει επαρχία επισκοπική η οποία έχει επίσκοπο που να μπορεί να θεωρείται «πάλαι ποτέ διαλάμψασα» διότι ο επίσκοπος εύχεται, προσεύχεται, κοινωνεί και μνημονεύει σύνολο το ποίμνιό του το οποίο δεν είναι μόνον οι ζώντες αλλά και οι κεκοιμημένοι. Και οι κεκοιμημένοι όχι μόνο είναι πολλές φορές πολλαπλάσιοι των ζώντων αλλά τις περισσότερες φορές, σχεδόν πάντοτε αυτές οι κεκοιμημένες ψυχές είναι που κατευθύνουν την ζωή και την ιστορία του κόσμου τούτου. Συνεπώς το να βρισκόμαστε στο μικρό ποίμνιο το μόνο το οποίο δεν πρέπει να επικαλούμεθα είναι το μέγεθος του ποιμνίου διότι η χάρις του Θεού ηθέλησε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στη συνέχεια να βρεθεί σε αυτή την Πόλη με ένα ελάχιστο Ορθόδοξο ποίμνιο, μικρότερο και από αυτό της επισκοπής Σασίμων, όμως το ποίμνιο αυτό των Ορθοδόξων Χριστιανών τη στιγμή που η Πόλη είχε κατακλυστεί από τους Αρειανούς έγινε η κυρίαρχη εν Αγίω Πνεύματι δύναμις, όχι μόνο της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και της Αυτοκρατορίας: «Μικρόν μοι τὸ ποίμνιον; Ἀλλ’ οὐκ ἐπὶ κρημνῶν φερόμενον. Στενή μοι ἡ μάνδρα; Πλὴν λύκοις ἀνεπίβατος, πλὴν οὐ παραδεχομένη λῃστήν, οὐδὲ ὑπερβαινομένη κλέπταις ξένοις» (Λόγος ΛΓ΄ πρὸς Ἀρειανοὺς καὶ εἰς ἑαυτόν). Αλλά ας θυμηθούμε και το του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιον «Μη φοβού, το μικρόν ποίμνιον, ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν» και ας πορευόμεθα με την βεβαιότητα, με το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός και με το αδιαπραγμάτευτο ιστορικό συμπέρασμα ότι εδώ στην Πόλη αυτή διαμορφώθηκε και δημιουργήθηκε η πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη, η οποία εξακτινώθηκε σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Διότι για να διαμορφωθεί μία πολιτιστική και πνευματική παρακαταθήκη ο ουρανός και η γη συγκλίνουν προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κέντρο πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και στο κέντρο αυτό να εργαστούν όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα διαμορφώσουν την πνευματική παρακαταθήκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά την οικουμένη ολόκληρη. Συνεπώς ας μείνομε πιστοί εις το υπάρχον μέγεθος και εις το ποίμνιον, εις την πνευματική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ιδιαίτερα σήμερα.


Και ας σκεφθούμε ότι η χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος φωτίζει τον Πρώτο μας και ας έχομε εμπιστοσύνη πάνω απ’ όλα εις την χάρη του Τριαδικού Θεού, η οποία κατευθύνει το μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο το οποίο αποκαλύπτεται διαρκώς μέσα στην πορεία της Εκκλησίας και αποκαλύφθηκε και εν μέσω των Προκαθημένων των κατά τόπους Εκκλησιών όπου υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου συνήλθαν εις την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. Ας έχομε εμπιστοσύνη στους Πατριάρχας και στους Αρχιερείς οι οποίοι εν Πνεύματι Αγίω πορεύθηκαν και σε αυτή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.Ας ταπεινώσομε το δικό μας φρόνημα και τη δική μας βούληση και το δικό μας εγώ μπροστά στη βούληση, στο φρόνημα και στην απόφαση την εν Αγίω Πνεύματι της Εκκλησίας. Ας μην φοβούμεθα λοιπόν το μικρό ποίμνιο της Πόλεως ταύτης. Κάποτε και με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο ήταν μικρό και ελάχιστο και ας μην πτοούμεθα μέσα στα αριθμητικά δεδομένα των δικών μας λογισμών, των νοησιαρχικών και των εγκεφαλικών αποφάσεων και υπολογισμών. Ας αφήσομε τον εαυτό μας στη χάρη και στο έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δια των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Διότι πατέρες και αδελφοί, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το «αμυντήριον των αοράτων εχθρών» κι εκείνη γνωρίζει να προστατεύει τον πνευματικό της κόσμο, τον ουράνιο και τον επίγειο, κι εκείνη γνωρίζει επίσης ότι τα επίγεια συγχορεύουν με τους ουρανούς και συναγάλλονται όταν εμείς έχομε την πίστη μας και την ελπίδα μας εις την Εκκλησία, εις την εν τω κόσμω τούτω πορευομένη Εκκλησία δια της χάριτος της Υπεραγίας Θεοτόκου• Εις την Εκκλησία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις την Κωνσταντινουπολίτιδα Εκκλησία, εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εις την Πόλη ταύτη η οποία καθόρισε την Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με αυτές τις σκέψεις και με συγκίνηση πνευματική και ψυχική τελέσαμε τους Χαιρετισμούς εδώ στον περιώνυμο ναό του Πέρα εκζητούντες την χάρη όλων των Αρχιερέων, όλων των Πατριαρχών, των ιερέων, των ιερομονάχων, των ιεροδιακόνων και των πιστών χριστιανών οι οποίοι οικοδόμησαν τον περίλαμπρο τούτο ναό και μέσα σε αυτόν προσευχήθηκαν, λειτούργησαν, βαπτίστηκαν, εξοδιάστηκαν, παντρεύτηκαν και μέσα σε αυτό το ναό συνέδεσαν την ιστορία τους την πνευματική του προσώπου τους, αλλά και τη συλλογική της οικογένειάς των, της κοινωνίας και της Πόλεως ταύτης. Και δι’ όλων αυτών των ευλογιών και ευχών, δια των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου ας συνεχίσομε την πορεία μας προς την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την ελπίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου τότε που πήγαινε να ποιμάνει την επισκοπή Σασίμων αλλά και τότε που ήρθε εδώ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με το μικρό Ορθόδοξο ποίμνιο στο ναό της Αναστάσεως, το οποίο χάριτι Θεού στη συνέχεια γίνεται η κυρίαρχη πνευματική δύναμη της Αυτοκρατορίας. Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και καλή δύναμη στον πνευματικό μας αγώνα. Αμήν.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

$
0
0

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλουσε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, θέλοντας να τιμήσουν τις συνεχείς και κοπιώδεις προσπάθειες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 46 χρόνια με απόφαση των τουρκικών αρχών, διοργανώνουν δημόσια εκδήλωση, με θέμα: "Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το όραμα για την επόμενη ημέρα."
Ομιλητής της εν λόγω εκδήλωσης θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στις 7.00 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο FORUM (Δεληγιώργη 9, Βόλος), και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. 
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκετο 1843 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845). Τα εγκαίνια της Σχολής πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1844. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής φιλοξενήθηκαν αρχικά στην Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (που ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο), στη νήσο Χάλκη. Μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, το κτήριό της αναμορφώθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διδακτικού προσωπικού και των σπουδαστών το 1896 και εν συνεχεία στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Σχολή λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, και ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε την λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή σφράγισε τις πύλες της. Η αίγλη και η ακτινοβολία της Σχολής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο επιστημονικό, θεολογικό και εκκλησιαστικό εύρος των προσωπικοτήτων που δίδαξαν και σπούδασαν στις αίθουσές της. Μεγάλος αριθμός μετέπειτα κληρικών, επισκόπων, πατριαρχών και επιφανών ορθοδόξων θεολόγων φοίτησαν στο γυμνασιακό και κατόπιν στο θεολογικό τμήμα της Σχολής και εν συνεχεία κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρία «περί της εν ημίν ελπίδος». Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συμβολή της Σχολής και στην στελέχωση του δυναμικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με το υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαιδευτικό της πρόγραμμα παρείχε στους σπουδαστές της στέρεη θεολογική παιδεία, βιωματική προσέγγιση της ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και επιστημονική επάρκεια και πληρότητα. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος Β. Λαμπρυνιάδης,γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1987-1991) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1991-1993). Εν συνεχεία υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994-2001). Τον Απρίλιο του 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και διορίστηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 απεστάλη στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στην αραβική γλώσσα, όπου είχε και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις παραδόσεις του καθηγητή της Δογματικής π. Ιωάννη Ρωμανίδη. Διετέλεσε υπογραμματέας (1995-2005) και αρχιγραμματέας (2005-2011) της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το θερινό εξάμηνο του 2004 δίδαξε με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη το μάθημα «Η θέσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία». Το 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ενώ τον Μάρτιο του 2011 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης και ορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Σχολάρχης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής. Την ίδια χρονιά εξελέγη Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις και Οικουμενική Κίνηση.
Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου 

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΓΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ

$
0
0
Γράφει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 
Ο ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΣΥΜΕΩΝ 
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΓΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ 
«ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ»
Ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια



ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

$
0
0

Ἀνακοινωθέν (11/03/2017) 
Ἀπό τῆς σήμερον, 11ης Μαρτίου 2017, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐν τῇ ποιμαντικῇ αὐτοῦ εὐαισθησίᾳ καί εὐθύνῃ, ἀλλά καί εἰς ἀνταπόκρισιν πρός σχετικά αἰτήματα, καθιέρωσε τήν τέλεσιν, ἅπαξ τοῦ μηνός πρός τό παρόν, τῆς θείας λειτουργίας διά τούς ἐν Ἀγκύρᾳ κατοικοῦντας Ὀρθοδόξουςδιαφόρων ἐθνικοτήτων, μέλη τῶν Πρεσβειῶν Ὀρθοδόξων χωρῶν, Καθηγητάς Πανεπιστημίων, ὡς καί ἄλλους ἐργαζομένους ἐν τῇ περιοχῇ. Αἱ λειτουργίαι αὗται καί ἄλλαι ἱεραί ἀκολουθίαι θά τελῶνται ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατόχου καί τῆς ρωσσικῆς γλώσσης, ἐπί τούτῳ μεταβαίνοντος εἰς τήν πρωτεύουσαν. 
Αἱ ἱεραί ἀκολουθίαι θά τελῶνται ἐν τῷ ἐκεῖσε Ρωμαιοκαθολικῷ Ναῷ, προφρόνως τιθεμένῳ εἰς τήν διάθεσιν καί ἡμῶν τῶν Ὀρθοδόξων,ὡς καί ἄλλων Χριστιανικῶν Κοινοτήτων τῆς Χώρας. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 11ῃ Μαρτίου 2017 
Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΒΛΑΓΚΑΣ (ΦΩΤΟ)

$
0
0
φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή Β'Νηστειών (12-3-2017), στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον "πρότριτα πανηγυρίσαντα"Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητος Βλάγκας. 
Περισσότερα σε λίγο. 



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ (10 - 13 Μαρτίου)

$
0
0

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Μητρόπολη και την πόλη της Νέας Σμύρνηςστην Αθήνα, από 10-13 Μαρτίου 2017, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. 
Ο Σεβ. Σμύρνης χοροστάτησε και μίλησε στην Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό του αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, την Παρασκευή 10 Μαρτίου.



Το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 7 μ.μ. επισκέφθηκε την Εστία Νέας Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του. 
Ο πρόεδρος της Εστίας της Νέας Σμύρνης Γιάννης Παπαδάτος έκανε αναφορά μετ’ επαίνων στην προσωπικότητα και το κύρος του νέου ποιμενάρχη της πατρογονικής γης των Νεοσμυρνιωτών και την εκκλησιαστική του πορεία. 
Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ενθρόνισή του την περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν οι απόγονοι των Ελλήνων της Ιωνίας.



Την Κυριακή 12 Μαρτίου, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και του οικείου ποιμενάρχου κ. Συμεών. 
Μετά την Απόλυση και προ του «Δι᾽ εὐχῶν...» ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης προσφώνησε το νέο Ιεράρχη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο και του προσέφερε εικόνα της Αγίας Φωτεινής, της κοινής προστάτιδος και των δύο Μητροπόλεων. Αντιφώνησε ο Σεβ. Σμύρνης, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και εξέφρασε την χαρά του που αξιώθηκε να ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής. 



Το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ναό της Αγίας Φωτεινής και μίλησε με αφετηρία του λόγου του τους στίχους 6-9 του 106ου Ψαλμού του Δαβίδ.

ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, λειτούργησε την Κυριακή Β'των Νηστειών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λουξεμβούργο.Είναι ο ίδιος που ξεκίνησε αυτή τη παράδοση, δηλ. να τελείται Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στο Λουξεμβούργο την δεύτερη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων παρουσιών στο Μεγάλο Δουκάτο. 
Μια Κυριακή μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όλοι οι Ορθόδοξοι του Λουξεμβούργου συνάζονται εν κοινωνία στην ευχαριστιακή σύναξη, προκειμένου να δοθεί η μαρτυρία της ενότητας και της ομοψυχίας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά. 


Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχαν κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Πατριαρχείων Μόσχας, Ρουμανίας και Σερβίας. Ο Άγιος Βελγίου στο λόγο του έκανε αναφορά στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του μεγάλου αυτού μυστικού Θεολόγου της Θεσσαλονίκης που ανακεφαλαίωσε την όλη πατερική παράδοση της Ορθοδόξου Θεολογίας. Συνεχίζοντας τόνισε την μεγάλης σημασίας συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων του Λουξεμβούργου στην Θεία λειτουργία και τη μαρτυρία της ενότητας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Χαρακτηριστικά είπε πως αυτή είναι η Ορθοδοξία, ενωμένη, δίνει πάντα την ελπίδα στον άνθρωπο, μια ελπίδα που πηγάζει από την Ανάσταση του Χριστού και μεταλαμπαδεύεται ανά τους αιώνες με την παρουσία των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, όπως του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με τον ζωντανό συνοδικό χαρακτήρα που αναζωογονήθηκε με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του περασμένου έτους, στην Κρήτη. 


Στην πανηγυρική αυτή Θεία λειτουργία ήταν παρόντες ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο κ. Θεόδωρος Γεωργακέλος, και ο Πρέσβης της Ρουμανίας, αλλά και πλήθος κόσμου, με τρεις χορωδίες, Ελληνική, Ρωσική και Ρουμανική να αποδίδουν τους εναλλάξ τους ύμνους της ευχαριστίας. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας παρετέθη δεξίωσις στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού, όπου όλοι οι Ορθόδοξοι αδελφοί είχαν άλλη μια ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας.
Εκ της Μητροπόλεως Βελγίου


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

$
0
0

Το απόγευμα της  Β'Κυριακής των Νηστειών (12-3-2017) ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας ΣμύρνηςΑττικής και ομίλησε με θέμα: "Η κρίσις του Θεού και η κρίσις του κόσμου". 
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του. 



Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στο Βόλο, στο συνεδριακό κέντρο FORUM, ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου με θέμα: «Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το όραμα για την επόμενη ημέρα». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Καλωσορίζοντας τον υψηλό προσκεκλημένο ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας, έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου, αλλά και στα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση, την πορεία και τη σημερινή κατάσταση της Θεολογική Σχολής της Χάλκης. 
Ακολούθησε προβολή ολιγόλεπτου σχετικού βίντεο που εντυπωσίασε το κοινό και αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Προύσης. 
Στην ομιλία του, η οποία ξεκίνησε με την παράθεση ιστορικών στοιχείων από την ίδρυση της Σχολής έως σήμερα, έκανε ειδική μνεία τόσο στους προκατόχους του, όσο και στις μορφές ιεραρχών που αναδείχθηκαν μέσα από τη Σχολή (Οικουμενικοί Πατριάρχες, Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, κ.ά.). 
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844. Καθώς λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της. 

Πέραν όμως των πολλών ιστορικών στοιχείων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος επικεντρώθηκε στο όραμά του για την επόμενη μέρα, για το πώς δηλαδή οραματίζεται να λειτουργήσει η Σχολή παρέχοντας υψηλή θεολογική εκπαίδευση ανωτάτου πανεπιστημιακού επιπέδου, αναγνωρισμένη από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και από τις κρατικές αρχές της Τουρκίας, όταν οι καιροί το επιτρέψουν. 
Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι είναι εφικτή η επαναλειτουργία της Σχολής, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι: «το θέμα του εφικτού, είναι θέμα του Θεού. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία αν θα γίνει, πότε θα γίνει, αν είναι εύκολο, αν είναι δύσκολο. Εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Η Εκκλησία πάντα αυτό έκανε και το Πατριαρχείο πάντα αυτό έκανε και το καθήκον μας είναι όχι απλά να αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά να προετοιμαζόμαστε για εκείνη τη μέρα». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «εμείς ετοιμαζόμαστε για τη μέρα της επαναλειτουργίας. Δεν είναι μια χίμαιρα την οποία φανταζόμαστε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα τη ζήσουμε και γι’ αυτό την προετοιμάζουμε συγκεκριμένα». 


Υπέρμαχος της καταλλαγής και του διαλόγου τόσο σε οικουμενικό, όσο και σε διαθρησκειακό επίπεδο, αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στον ενοποιό ρόλο της Εκκλησίας, ενώ όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την Εκκλησία έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι. Αυτή η Εκκλησία είναι μια Εκκλησία που μπορεί και διαλέγεται με όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρια και προκαταλήψεις. Όσο κρατάει ο Ελληνισμός τον πνευματικό του πλούτο, που είναι και η Ορθόδοξη πίστη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, κρατάει την ψυχή του. Και όσο η ψυχή του Ελληνισμού είναι ζωντανή, δεν φοβάμαι», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβ. Προύσης, «ο Θεός μας έταξε στην Εκκλησία να έχουμε αυτό το ρόλο. Και είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που μας έδωσε ένα τέτοιο στόχο και την αποστολή αυτή προσπαθούμε κατά τις δυνάμεις μας να τη φέρουμε σε πέρας, όσο γίνεται καλύτερα. Προετοιμαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι διαφορετικά θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε. Έτσι, ήδη ολοκληρώσαμε τα σχέδια αναστήλωσης του κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1896, έχοντας εκπονήσει και τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης έχουμε διαμορφώσει ακαδημαϊκό πρόγραμμα με το πλήρες περιεχόμενο σπουδών και παράλληλα ήδη έχουμε εκπαιδεύσει κληρικούς που θα χρειαστούν για την ακαδημαϊκή επάνδρωση της Σχολής», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος. 


Επίσης, πρόσθεσε πως ανασυστάθηκε μοναστική αδελφότητα με επτά μοναχούς, ενώ αξιοποιείται ο πνευματικός θησαυρός της περίφημης Βιβλιοθήκης της Σχολής. Επιπροσθέτως, έχουν υπογραφεί διμερείς συνεργασίες με διάφορα ΑΕΙ της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ 50 φοιτητές εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στη Χάλκη μέσω των προγραμμάτων ERASMUS. 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο το τελευταίο μέρος της ομιλίας του Σεβ. Προύσης που αναφέρεται στη συνάντηση και το διάλογο με το Ισλάμ. Σύμφωνα με τον κ. Ελπιδοφόρο, «η επαναλειτουργία είναι σημαντική όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλο τον χριστιανισμό, αλλά και για το Ισλάμ και για την Τουρκία. Και εξηγούμαι: Οι απόφοιτοι της Σχολής μας θα είναι φορείς του πνεύματος του Πατριαρχείου μας, το οποίο είναι πνεύμα διαλόγου, συνεργασίας, ειρήνης και αγάπης. Δεν είναι πνεύμα μισαλλοδοξίας, συντηρητισμού, φονταμενταλισμού, εθνικισμού και διχασμού. Εμείς προάγουμε πάντοτε την ειρήνη και τον διάλογο. Ο απόφοιτός μας είναι άγγελος ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις Εκκλησίες και όλες τις θρησκείες. [...] Η επόμενη μέρα της Σχολής, είναι κοντά». 


Η εκδήλωση έκλεισε με την προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Σεβ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρου στην πόλη του Βόλου και την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος. Αναφέρθηκε στα προσωπικά βιώματα που ο ίδιος είχε αποκτήσει από τη διακονία του στη Μητρόπολη Πειραιώς, με τις κατά καιρούς επισκέψεις στο Φανάρι, και τη συμμετοχή του ιδίου στα δρώμενα και στα διεθνή συνέδρια του «Συνδέσμου», της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών, όπου του είχε δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου όσο και με τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Αμέσως μετά, ο Σεβ. Προύσης, αφού ξεναγήθηκε στους φιλόξενους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, στα γραφεία και στις βιβλιοθήκες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνεργασία με τον Διευθυντή της Ακαδημίας Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με προοπτική συνεργασιών στους τομείς της από κοινού διοργάνωσης σεμιναρίων, ψηφιοποίησης και εκδόσεων.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

$
0
0

ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
 ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ 
ΑΕΙΜΝΗΣΤΩΝ 
ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΩΝ 
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ἀνακοινοῦται, ὅτι τό προσεχές Σάββατον, 18ην Μαρτίου, τελεσθήσεται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου,ὡς καί τό Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀειμνήστων Ἀρχόντων Πρωτοψαλτῶν καί Λαμπαδαρίων τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, τῶν θεαρέστως ἀνά τούς αἰῶνας κοσμησάντων τά ἱ. Πατριαρχικά Ἀναλόγια, καί τῶν λοιπῶν Ὀφφικιούχων καί μή Ἱεροψαλτῶν τῶν διακονησάντων ἐν τῇ Πόλει.
Θά ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Ὁ Ἐξοχ. κ. Πρωθυπουργός τῆς Οὐκρανίας εἰς τά Πατριαρχεῖα 
Τήν Τετάρτην, 15ην Μαρτίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Volodymyr Groysman, Πρωθυπουργός τῆς Οὐκρανίας, ἐν τῷ πλαισίῳ ἐπισήμου ἐπισκέψεώς του εἰς τήν Τουρκίαν, προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Volodymyr Kistion, Ἀναπληρωτοῦ Πρωθυπουργοῦ, κ. Taras Kutovoy, Ὑπουργοῦ Γεωργίας, κας Liliya Hrynevych, Ὑπουργοῦ Παιδείας, καί κ. Andrii Sybiha, Πρέσβεως τῆς Χώρας ἐν Ἀγκύρᾳ, καί τῶν Ἐντιμ. κ. Maksym Vdovychenko, ἐκτελοῦντος χρέη Γεν. Προξένου ἐν τῇ Πόλει, κ. Serhii Popyk καί κ. Myroslav Kosheliuk, Πρωθυπουργικῶν Συμβούλων, κ. Yurii Bodenchuk, Ἰδιαιτέρου Γραμματέως τῆς Α. Ἐξοχότητος, κ. Danylo Bilak, Ὑπευθύνου Ἐπενδύσεων, καί κ. Stanislav Yezhov, Διερμηνέως. 


Τόν κ. Πρωθυπουργόν, εἰς ὅν ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πρωτοκόλλου τιμαί, ὑπεδέχθησαν ἐν τῇ εἰσόδῳ τῶν Πατριαρχείων κληρικοί τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, ἐν συνεχείᾳ δέ οὗτος ἐξεναγήθη ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ὑπό τοῦ ρωσσομαθοῦς Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Ἀρχειοφύλακος τῶν Πατριαρχείων. 
Ἀκολούθως, ἡ Α. Ἐξοχότης ἐγένετο δεκτή μετά πάσης τιμῆς ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ ἔνθα διεξήχθη μεταξύ αὐτῶν μακρά καί ἐγκάρδιος συζήτησις καί ἀντηλλάγησαν ἀναμνηστικά δῶρα, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Ἀρχιγραμματεύοντος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ, διακονοῦντος τούς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Οὐκρανούς ἐν Η.Π.Α.. 


Εἶτα, ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, ὁ κ. Πρωθυπουργός παρουσίασε τούς λοιπούς συνοδούς αὐτοῦ καί ἀκολούθως, ὁμοῦ μετά τοῦ Πατριάρχου, προέβησαν εἰς δηλώσεις εἰς τά μέσα Ἐνημερώσεως, τῆς Α. Ἐξοχότητος, τέλος, προπεμφθείσης ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου ἕως τῆς εἰσόδου τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου μετά τῶν προσηκουσῶν τιμῶν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (15 Μαρτίου 2017)

$
0
0

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονα, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Βαρθολομαίου Ἰατρίδου, Ἱεροκήρυκος, τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Δημητροπούλου, Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Σαπῶν, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Παναγιώτου Καραβέτη, Ἐπιχειρηματίου. 
- Τόν Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, διακονοῦντα τούς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Οὐκρανούς ἐν Η.Π.Α.. 
- Τήν Ἐξοχ. κ. Διονυσίαν – Θεοδώραν Αὐγεροπούλου, Βουλευτήν τῆς Νέας Δημοκρατίας, Ἀντιπρόεδρον τοῦ Παγκοσμίου Ὀργανισμοῦ διά τό Νερό («Global Water Partnership Organization»), ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Tόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Γαϊτάνην, Πρόξενον τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Αἰκατερίνης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. John Zarb, Ἐπιχειρηματίαν, μετά τῆς μνηστῆς αὐτοῦ Ἐλλογιμ. κ. Ἐλισάβετ Σαλταμάρα, Καθηγητρίας, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐλλογιμ. κ. Ἰωάννην Λαδᾶν, Ὑποψήφιον Διδάκτορα τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Ἀθηνῶν, ὑποβαλόντα τῷ Πατριάρχῃ τήν ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ Θεσσαλονίκης κατατεθεῖσαν μεταπτυχιακήν αὐτοῦ ἐργασίαν μέ θέμα «Ἡ διαμόρφωση τοῦ αὐτοκεφάλου τῆς Ἐκκλησίας Τσεχίας καί Σλοβακίας κατά τόν 20ό αἰώνα», ἐξ Ἀθηνῶν. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀγαθαγγέλου Σίσκου, Βιβλιοφύλακος τῶν Πατριαρχείων, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐκδήλωσιν ἐν τοῖς πλαισίοις τοῦ κύκλου διαλέξεων Βυζαντινῆς Ἱστορίας μέ θέμα «Οἱ Βυζαντινές πόλεις – λιμάνια καί ἡ ἐπίδραση τῆς Βυζαντινῆς Κωνσταντινούπολης στόν ὑπόλοιπο κόσμο», τῇ συμμετοχῇ, ὡς ὁμιλητῶν, τῶν Ἐλλογιμ. κ.κ. Ἰωάννου Ἡλιάδου, Βυζαντινολόγου - Ἱστορικοῦ Τέχνης, καί Engin Akyürek, Καθηγητοῦ Ἀρχαιολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Koç, ἐν τῷ Σισμανογλείῳ Μεγάρῳ, τήν Τετάρτην, 15ην Μαρτίου.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ στις Βρυξέλλες (φωτό)

$
0
0

Για λίγες ώρες, βρέθηκε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ',συνοδευόμενος από τον Γέροντα Αρχιγραμματέα Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο και τον Αρχιδιάκονό του κ. Μάρκο. 
Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης του εν Βρυξέλλες Δικτύου Ελλήνων ''Αργώ'', η οποία αφορούσε την πρόσφατη ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα με τιμώμενο πρόσωπο τον εμπνευστή του έργου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. 
Τον Οκτώβριο του 2016, διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής και υπεύθυνη του προγράμματος την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κυρία Αντωνία Μωροπούλου, ξεκίνησαν το έργο της συντήρησης του Παναγίου Τάφου, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του 19ου αιώνα. 
Λίγες ημέρες πριν την επίσημη παράδοση του ανακαινισμένου Κουβουκλίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες όλη η ιστορία συντηρήσεως του σπουδαίου αυτού έργου με την ευκαιρία της αποπερατώσεώς του. 


Κατά την άφιξη του Μακαριωτάτου στον Διεθνή αερολιμένα των Βρυξελλών, ο επιχώριος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας,συνοδεία κληρικών της Μητροπόλεως, του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, τον προσκάλεσαν επισήμως να επισκεφθεί την έδρα της Μητροπόλεως, πράγμα, που λόγω του βεβαρημένου προγράμματος δεν κατέστη εφικτό. 
Ο Μακαριώτατος μετά την επιτυχημένη εκδήλωση που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το απόγευμα της Τρίτης, αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για την Αγία Γη, ενώ κατά την αναχώρησή του τον προέπεμψαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.


ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

$
0
0

Παραθέτουμε το βίντεο της χειροτονίας του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου,Ηγουμένου της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια (Η.Π.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2017. 
Της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

$
0
0

ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, θά χοροστατήσῃ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 18ης Μαρτίου, καί ὥραν 4ην μ. μ., καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, 19ης ἰδίου, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν ἐνταῦθα Συνοδικῶν καί λοιπῶν ἁγίων Ἀρχιερέων.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΙΣ"

$
0
0
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 
Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε σήμερα, 16 Μαρτίου 2017, στό Ἡράκλειο σέ Συνεδρία καί ἀσχολήθηκε μέ θέματα τῆς ζωῆς τῆς Τοπικῆς Ἐκκλησίας καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαίδευσης. 
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, μεταξύ ἄλλων, ἐξέτασε καί τό θέμα πού προέκυψε τελευταῖα, τῆς διακοπῆς τοῦ μνημοσύνου τῶν Κανονικῶν Ἐπισκόπων τους, ἀπό ὁρισμένους κληρικούς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης,κατά τή Θεία Λειτουργία, τά Ἱερά Μυστήρια καί τίς Ἱερές Ἀκολουθίες. 
Οἱ Σεβασμιώτατοι Ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας μας, μέ ποιμαντική ἀγάπη καί στοργικό ἐνδιαφέρον, προσκαλοῦν τούς κληρικούς αὐτούς νά σταματήσουν τήν παραπάνω λανθασμένη συμπεριφορά. Μάλιστα, ὁρίσθηκε, μέ ὁμόφωνη Συνοδική Ἀπόφαση, τριμελής Ἐπιτροπή, ἀποτελούμενη ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τόν Πανοσ. Ἀρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ἡγούμενο καί τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Ἀδαμάκη, Πρόεδρο τῆς Ἑνώσεως Συνδέσμων Κληρικῶν Ἐκκλησίας Κρήτης, προκειμένου νά συναντηθοῦν καί νά διαλεχθοῦν μαζί τους, τίς ἑπόμενες ἡμέρες. 
Ἡ Ἱερά Σύνοδος ἀναμένει μέ ἀγαθές ἐλπίδες τά καλά ἀποτελέσματα τῆς συνάντησης αὐτῆς, ἐπιφυλάσσεται δέ γιά τά προβλεπόμενα ἀπό τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας καί τήν ἰσχύουσα Νομοθεσία. 
Τέλος, ἡ Ἱερά Σύνοδος εὔχεται στόν πιστό καί εὐλογημένο λαό τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης νά διανύσομε μέ ὑγεία καί δύναμη, τό ὑπόλοιπο τῆς κατανυκτικῆς περιόδου τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, καί νά ἑορτάσομε αἰσίως «τά Πάθη τά Σεπτά» καί τήν Ἁγία τοῦ Κυρίου μας Ἀνάσταση, μέ πιστότητα στά κελεύσματα τῆς Ἐκκλησίας. 
Ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

$
0
0
Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος Ε' 

Γράφει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 
Θράκες Οικουμενικοί Πατριάρχες μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 
Συνοπτική ιστορική καταγραφή του βίου και της δράσεως των αγνώστων στο ευρύ κοινό Θρακών Πατριαρχών 
Το παρόν ιστορικό κείμενο αφιερούται στην ιερά μνήμη δύο μεγάλων εκκλησιαστικών ανδρώντους οποίους ανέδειξε η μεγάλη Θρακική Γη,ήτοι του εκ Κομοτηνής αοιδίμου Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου και του εκ της παλαιφάτου Μαρωνείας αοιδίμουΑρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ,οι οποίοι ηνάλωσαν την όλη ύπαρξή τους στη διακονία της Πρωτοθρόνου και Πρωτευθύνου Εσταυρωμένης Μητρός Αγίας Μεγάλης του Χριστού Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας. Έτι δε αφιερούται στον νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο,Πρωτοσυγκελλεύοντα των Πατριαρχείων, ο οποίος έλκει την εκ μητρός καταγωγή του από την ιστορική Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης.
Ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια


Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος Ε' 

Η υπογραφή του αγίου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου ΣΤ' 

Viewing all 9278 articles
Browse latest View live