Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ / Από την Ελένη Μπίστικα

$
0
0
Υποβλητικές και αλησμόνητες εικόνες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που τέλεσε
τη Θ. Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης σε συλλείτουργο με συνοδικούς αρχιερείς 
και στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης, στον Πατριαρχικό Θρόνο. 
Αριστερά, ο αρχιδιάκονος Ανδρέας Σοφιανόπουλος (φωτο Ελένη Μπίστικα).
Εικόνες ευσέβειας και πίστεως στους κατάμεστους Ναούς Αγίου Βουκόλου, Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ όπου λειτούργησε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Με το χιόνι να πέφτει πυκνό στη «Βασιλίδα των Πόλεων» προλάβαμε την πτήση Κωνσταντινούπολη - Αθήνα από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν παγώσει ο διάδρομος απογείωσης του αεροδρομίου. Γιατί η απογείωση και η προσγείωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ομαλή, χωρίς αναταράξεις, εξάλλου το ΥΕΘΑ έχει γνώσιν. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το γεγονός μιας θερμής φιλικής πλαισίωσης του προσκυνήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τις τουρκικές αρχές, καθώς και της διακριτικής φύλαξης από την αστυνομία τόσο του ιδίου, όσο και του μεγάλου πλήθους των προσκυνητών που είχαν έλθει από Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια.
Το προσκύνημα του Βαρθολομαίου στη Σμύρνη 2015 αφορούσε σειρά ιερουργιών τις οποίες ετέλεσε με τη συμμετοχή συνοδικών αρχιερέων σε ορθόδοξους ναούς που λειτουργούν τώρα,μετά την ανακαίνισή τους, ως πολιτιστικά μνημεία και με άδεια των αρχών τελούνται θρησκευτικές λειτουργίες σε βαρυσήμαντα προσκυνήματα, όπως του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η αρχή έγινε στον μόνο διασωθέντα από τη φωτιά του 1922 ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης, ανήμερα την εορτή του την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.Το πρόγραμμα δημοσίευσε ήδη η «Κ» και αποτέλεσε είδηση στον τουρκικό Τύπο και στα ΜΜΕ που έστελναν συνεργεία για την κάλυψη στους ναούς όπου ετέλεσε λειτουργίες στη διάρκεια του πενθήμερου προσκυνήματος ο Πατριάρχης.

Το ανθοστόλιστο εικόνισμα στην είσοδο του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης: ο Αγιος Βουκόλος, ο Αγιος Φώτιος
που εορτάζουν στις 6 Φεβρουαρίου πλαισιώνουν την Αγία Φωτεινή που εορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου.
Στον Αγιο Βουκόλο σημειώθηκε το αδιαχώρητο τόσο στον ανθοστόλιστο χώρο του ναού, όσο και στον ευρύ αύλειο χώρο. Το ίδιο πλήθος και η ίδια ευσέβεια παρατηρήθηκαν την Κυριακή 8/2/2015 στον ναό της Αγίας Φωτεινής, παρών και πάλι ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Τσακίρης (έχει προαχθεί σε πρέσβη) με τη σύζυγό Evi-Φοίβη. Παρόντες οι αξιωματικοί των χερσαίων δυνάμεων του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη κ. Παντελή Αράπη, ο οποίος και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πατριάρχη, στο πέρας της λειτουργίας και χαιρέτησε με σέβας στρατιωτικά. Ολα αυτά αποτελούν είδηση για τον θεσμό του προσκυνήματος και οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές το στηρίζουν για την εικόνα που δίνει στη χώρα τους και όχι «για τουριστικούς λόγους» που λέγουν μερικοί. Καλόν θα ήταν κι εμείς εδώ, και η αναφορά είναι για τις προγενέστερες κυβερνήσεις, να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τη σημασία του και τη δύναμη της ορθοδοξίας που είναι ειρηνική. Η νέα κυβέρνηση έχει όλο τον χρόνο να δείξει τις δικές της προθέσεις για δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος συνεργασίας σε οικονομικά ταραγμένους καιρούς.

Η Ενωση Σμυρναίων στον ναό του Αγ. Χαραλάμπους στην Κρήνη -Τσεσμέ.
Από δεξιά, ο πρόεδρος Γιώργος Αρχοντάκης, η Γεωργία Κατσιγιάννη, η Ελένη Κατραμοπούλου,
ο πατήρ Πέτρος Μελιδώνης, ο Σταύρος Μελιδώνης, η Ειρήνη Μελιδώνη, ο Γιώργος Κατσιγιάννης.
Το προσκύνημα ακολούθησε, με πρόσκληση του ιερατικώς προϊσταμένου κ. Κύριλλου Συμή, αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, και το ιστορικό Μικρασιατικό Σωματείον,η Ενωσις Σμυρναίων με τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Αρχοντάκη, μέλη του Δ.Σ. και της Ενώσεως, καθώς και τον τ. γενικό γραμματέα του ΕΟΤ πολιτικό μηχανικό κ. Γεώργιο Κατσιγιάννη και την εκπαιδευτικό σύζυγό του Γεωργία. Επίκεντρο της αποστολής ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού των Τριών Ιεραρχών πάτηρ Πέτρος Μελιδώνης, που πήρε μέρος στο συλλείτουργο –ύψιστη τιμή– του Πατριάρχη στον Αγιο Βουκόλο.

Το θλιμμένο πρόσωπο του Ιησού Χριστού στο κέντρο του ζωγραφισμένου τέμπλου στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Κιρκιντζέ άλλαξε σε χαμόγελο...
...όταν ήρθε, λειτούργησε και έβγαλε φωτισμένη ομιλία - ευχή αγάπης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
(φωτ. Νίκου Μαγγίνα).
Στη ροή του προγράμματός της η Ενωση Σμυρναίων παρακολούθησε τον Εσπερινό που τέλεσε ο Πατριάρχης στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Κιρκιντζέ, έκανε δε συγκινητική αναφορά στη Διδώ Σωτηρίου που γεννήθηκε εκεί και άφησε τη λογοτεχνική μαρτυρία της για τα Αγια Χώματα. Ηταν η τελευταία ημέρα του Προσκυνήματός του, το ίδιο βράδυ επέστρεφε στο Φανάρι. Με ευχαριστίες στις τοπικές αρχές για την πραγματοποίηση του προσκυνήματος, ο Πατριάρχης ευλόγησε όλους όσοι τον ακολούθησαν στο φορτισμένο μνήμες πρόγραμμά του. «Ολοι ανάβουμε ένα κερί στην Εκκλησιά της Σμύρνης», θύμισε. Μία σειρά από φωτογραφίες δίνει την εικόνα της πίστης και αγάπης που δημιουργεί η παρουσία του. Δεν έλειψε και το χαμόγελο: «Μπα, μας ήρθε κι ένας σκύλος», είπε κι έσκυψε και χάιδεψε το βρεγμένο σκυλάκι που ήθελε αγάπη και καταφύγιο κι αυτό. 
ΤΗΛΕΦΟΣ / ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

Τα Ρωμιόπουλα που ψάλλουν το «Πάτερ Ημών» είχαν επίσκεψη. Ηλθε και το σκυλάκι του Κιρκιντζέ, που πήρε κι
αυτό ευχή από τον Πατριάρχη (φωτ. Νίκος Μαγγίνας).

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9278

Latest Images

Trending Articles

Latest Images