Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πέργαμο και Αϊβαλί 28 και 29 Σεπτεμβρίου

0
0
Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πέργαμο το 2010

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί για άλλη μια φορά τα μικρασιατικά παράλια στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013. 
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα παραστεί συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσειο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πέργαμο, στον αρχαίο ναό του Σεράπιδος, γνωστό σήμερα ως "Κιζίλ Αβλού". Εκεί φυλασσόταν το σκήνωμα του Αγίου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει τη μετάσταση του Αγίου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πατριάρχης δεν επέλεξε τυχαία την ημερομηνία αυτή για την τέλεση Θ. Λειτουργίας στην Πέργαμο. 
Η προηγούμενη Ευχαριστιακή Σύναξη εκεί πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια, στις 8 Μαϊου του 2010, με τον Μητροπολίτη Περγάμου ιερουργούντα και τον Πατριάρχη συμπροσευχόμενο. Πάλι δεν ήταν τυχαία η ημέρα, αφού στις 8 Μαϊου η Εκκλησία τιμά και πάλι τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, με αφορμή την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του. 
Δείτε σχετική ανάρτηση στο Φως Φαναρίου


Στο Αϊβαλί
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί  και θα ενθρονίσει το νέο Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα,τον πρώτο Μητροπολίτη Κυδωνιών μετά την Μικρασιατική καταστροφή. 
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και συγκεκριμένα μετά το 2000 οπότε και πάλι ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί το Αϊβαλί, θα ακουστούν ψαλμωδίες στον αϊβαλιώτικο Ταξιάρχη. Μόνο που αυτή τη φορά θα ακουστούν στον ανακαινισμένο ναό, που αναστηλώθηκε προσφάτως με αρκετή φροντίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και ήδη είναι επισκέψιμος, με εισιτήριο φυσικά. 
Για την αναστήλωση του ναού διαβάστε σχετικό άρθρο του Στρατή Μπαλάσκαεδώ
Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Αϊβαλί, παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίσκεψη του Πατριάρχου εκεί το 2000 (4-6 Οκτωβρίου): 
Την Τετάρτην, 4ην τ. μ., η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Μοσχονησίων κ. Αποστόλου, Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιακόνου κ. Ταρασίου, Οσιολ. Ιερομονάχου κ. Καλλινίκου Ξενοφωντινού και Αρχικλητήρος Αυτού, μετέβη εις Αϊβαλί (Κυδωνίας), ένθα συνηντήθη μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παντελεήμονος και του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ηγουμένου πολυμελούς ομίλου προσκυνητών εκ της Επαρχίας αυτού, μεθ' ων διεκπεραιώθη εις Μοσχονήσια και εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινόν εν τω ερειπώδει καταστάσει Ιερώ Ναώ των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εν μέσω θερμών εκδηλώσεων των αρχών και του λαού της περιοχής. Εις το τέλος και μετά την προσφώνησιν του Διευθυντού Τουρισμού του Νομού Μπαλικεσίρ, ο Πατριάρχης ωμίλησεν ελληνιστί και τουρκιστί και, μεταξύ άλλων, ενεθάρρυνε τας προσπαθείας περαιτέρω προσεγγίσεως και συνεργασίας των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος.

Από το εσωτερικό του ανακαινισμένου ναού των Ταξιαρχών στο Αϊβαλί

Την επομένην, Πέμπτην, ο Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας εν τω Ιερώ Ναώ (σήμερον Μουσείω) των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κυδωνιών, έχων ως συλλειτουργούς τους Σεβ. Μητροπολίτας Κορίνθου, Μυτιλήνης και Μοσχονησίων μετά πολλών Ιερέων εκ Λέσβου, και ωμίλησε και πάλιν ελληνιστί και τουρκιστί, ευχαριστήσας εκ μέρους όλων τας τοπικάς αρχάς δια την άδειαν, τας διευκολύνσεις και τας τιμάς. Επίσης ετέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολιτών Κυδωνιών Αγαθαγγέλου και Μυτιλήνης Ιακώβου του Κυδωνιέως, των επίσης Κυδωνιέων λογοτεχνών και συγγραφέων Φώτη Κόντογλου (του και αγιογράφου), Ηλία Βενέζη, της αυταδέλφης αυτού Αγάπης Μολυβιάτη, ως και πάντων των εν τη γη ταύτη αναπαυομένων πατέρων και αδελφών ημών. 
Το απόγευμα ο Πατριάρχης επεσκέφθη τον Έπαρχον (Kaymakam) Αϊβαλί Εντιμ. κ. Bekir Ergök και εν συνεχεία εξεναγήθη εις τους Ιερούς Ναούς και λοιπά αξιοθέατα της πόλεως ταύτης και είτα και των Μοσχονησίων υπό του Εντιμολ. κ. Ιωάννου Φουντούλη, Καθηγητού, Κυδωνιέως.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Latest Images

Trending Articles

Latest Images