Την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015, ετελέσθη στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου,με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που λαμβάνουν μέρος στη Διαθρησκειακή Συνάντηση η οποία διοργανώνεται από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.
Η εκδήλωση φέρει το θέμα:"Η ειρήνη είναι πάντα δυνατή - θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο”.
Έλαβαν μέρος στην Θεία Λειτουργία: οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μπορισπόλ κ. Αντώνιος (Πατριαρχείο Μόσχας), Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος (Πατριαρχείο Σερβίας), Τιμισοάρα κ. Ιωάννης (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Αχαΐας κ. Αθανάσιος (Εκκλησία της Ελλάδας), ο Αρχιεπίσκοπος Μπιαλιστόκ κ. Ιάκωβος (Εκκλησία της Πολωνίας), καθώς και οι Μητροπολίτες και Επίσκοποι της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και οι ιερείς και διάκονοι των διαφόρων κατά τόπων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Έψαλαν οι δύο χορωδίες του Καθεδρικού Ναού. Συμμετείχαν πολλοί πιστοί και εκπρόσωποι των διαφόρων Εκκλησιών, που συμμετέχουν στη Συνάντηση.
Εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη για νόημα, για αρμονία, για αμοιβαίο σεβασμό και ειρήνη στον κόσμο που ζούμε. Μίλησε επίσης για το υφιστάμενο πρόβλημα των προσφύγων, σε σχέση με την περικοπή του σημερινού Ευαγγελίου, όπου πολλοί είναι οι καλεσμένοι στο γάμο, αλλά λίγοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. "Ωστόσο, καλούμαστε μάλλον περισσότερο να είμαστε υπηρέτες του Κυρίου, δια την προώθηση των προαναφερθέντων αρετών στους ανθρώπους γύρω μας", είπε ο Μητροπολίτης Βελγίου.
Στο τέλος της λειτουργίας μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, λόγια από την καρδιά του σε όλους τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για το καλό όλων. Το έργο του Μακαριωτάτου είναι όντως ένα μεγάλο θαύμα!