Quantcast
Channel: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ (ΦΩΤΟ)

0
0


Η Ύδρα υποδέχθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, για άλλη μια φορά, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Η πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πᾳτριάρχη στο νησί έγινε στις 19 Ιουνίου 2014, και είχε τότε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ύδρας και του παραδόθηκε το Διάσημο του Ιστορικού Δήμου της Ύδρας. 
Η δεύτερη αυτή επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ύδρα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου διεθνούς οικολογικού συμποσίου από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου 2018, με τίτλο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», του οποίου η έναρξη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συνεχίστηκε στις Σπέτσες και την Ύδρα. 
Στον Οικουμενικό Πατριάρχη επιφυλάχθηκε θερμότατατη υποδοχή από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Κλήρο και τον λαό του νησιού. 


Στην υποδοχή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, ο Δήμαρχος Σπετσών Π. Λυράκης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ύδρας, βουλευτές, οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές του τόπου.  
Με την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των συνέδρων του Οικολογικού Συμποσίου, στο λιμάνι της Ύδρας σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό "Κοιμήσεως της Θεοτόκου"Ύδρας όπου ο Δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης του προσέφερε δώρο εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, έργο του Υδραίου αγιογράφου Ν. Ασπρούλη. 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι σύνεδροι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το αρχονταρίκι του Ναού και κατόπιν δόθηκε δεξίωση στους αύλειους χώρους του Καθεδρικού Ναού. Λίγο μετά τις 16:00 συνεχίστηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του αναχώρησαν από το νησί αργά το απόγευμα. 


Δελτίο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την πρωινή συνεδρία της Πέμπτης, 7ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, συζητήθηκε η σχέση οικονομίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 
Οι εισηγητές, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και οι συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, εξέτασαν τις δυνατότητες ώστε η οικονομία να είναι κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Μεταξύ άλλων, τονίσθηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των αιτιών και των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής καθώς και η υιοθέτηση πιο δίκαιων μορφών κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Υπογραμμίσθηκε δε, η ανάγκη απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. 
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, κορυφαίος θεολόγος και ακαδημαϊκός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της Θεολογίας και της οικολογίας,εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος δεν αρκεί μόνο να περιορίσει την εγωιστική κατανάλωση των φυσικών πόρων αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος του προσφέρεται ως ένα δώρο που οφείλει να προστατεύσει και να φροντίσει. 
Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στο γειτονικό Πόρτο-Χέλι, όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στον αδιαθετούντα Βασιλέα Κωνσταντίνο, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και τον Μ. Αρχιδιάκονο Θεόδωρο. 


Μετά το πέρας των εργασιών της πρωινής συνεδρίας του Συμποσίου ο Παναγιώτατος, σε μια συμβολική ενέργεια, απελευθέρωσε δύο Βραχοκιρκίνεζα (μικρά γεράκια), τα οποία είχαν χτυπηθεί από αυτοκίνητα, και τα περιέθαλψε ο σύλλογος Anima.Ακολούθως, σε δήλωση του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις πατρικές ευχές του στους μαθητές και τις μαθήτριες που από σήμερα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. «Νιώθω την αγωνία των παιδιών και είμαι κοντά τους με την σκέψη, την αγάπη και την προσευχή μου. Την προσευχή μου να επιτύχουν πλήρως στον τομέα και τον κλάδο που θέλει ο καθένας και η καθεμία»,είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος, ο οποίος, με την ευκαιρία, ευχήθηκε και ευλόγησε και τον ευσεβή Ελληνικό λαό. «Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω την ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τη στοργή και αγάπη μου σε όλον τον ευσεβή και προσφιλέστατο ελληνικό λαό». 
Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι σύνεδροι του Συμποσίου μετέβησαν στην Ύδρα, όπου πραγματοποιήθηκε η απογευματινή συνεδρία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι και το προσφυγικό ζήτημα και οι επιπτώσεις τους στον αγώνα διαφύλαξης της Δημιουργίας του Θεού. Πριν από την έναρξη της συνεδρίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο Ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός της ιστορικής νήσου, και ακολούθως ξεναγήθηκε στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ι. Μητροπόλεως.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9267

Latest Images

Trending Articles





Latest Images